top 15

Najnoviji trendovi za uređenje doma: Tople boje, ugodni materijali i multifunkcionalnost vladat će interijerima u ovoj godini

02.01.2022 u 21:47

Bionic
Reading

Nova godina pred nama simbolično predstavlja nov i vrlo optimističan početak u raznim područjima. Nakon vrlo turbulentnih vremena spremni smo na promjene, želimo se aktivirati i krenuti s posve svježom perspektivom. Domovi i način na koji ih koristimo uvelike su evoluirali te su prošli kroz velike promjene - tako smo snažno prigrlili višenamjenske prostore, ali i osjećaj utočišta koji pruža dom. Istaknuti trendovi koji će vladati u 2022. godini donijet će neke nove i vrlo uzbudljive načine uređenja interijera

Jedan od najvećih trendova u uređenju domova čine teksture te će dominirati svakim aspektom doma, od zidova preko namještaja do dekora. Očekuje nas pojavljivanje gipsanih i venecijanskih zidova, udaljavanje od baršunastog trenda te rast popularnosti upotrebe dinamičnijih tkanina kao što su bukle i velur. Ove tkanine dat će poseban detalj interijerima, posebice ako se u obzir uzmu svijetle boje koje će prevladavati u narednoj godini.

Također, održivost i prirodan dizajn bit će ključni u 2022. Upotreba organskih materijala, namještaja s obnovljenim drvetom i dodataka od recikliranog stakla i metala, rastuća popularnost prerađenog, starinskog ili rabljenog namještaja i zeleniji pristup opremanju doma - ideja održivosti ušla je u industriju interijera i domove te najavljuje uzbudljive promjene.

Kada je riječ o bojama, isticat će se one snažne, a jedna od njih je narančasta. Ovaj ton inspiriran terakotom svakom će prostoru dati toplinu i stil. Zelena boja u nijansi kadulje drugi je sjajan izbor kojeg se nećemo moći zasititi. Dnevna soba, kupaonica i spavaća izgledat će sjajno u ovoj osvježavajućoj i umirujućoj nijansi koja se sjajno slaže s drvenim detaljima.

  • +70
Noviteti na Milanskom sajmu namještaja Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Za sjajnu inspiraciju i nepogrešiv izbor bacite oko na ovih 15 vrlo uzbudljivih trendova za uređenje doma u 2022. godini.

Boje za dobro raspoloženje

Boja može snažno utjecati na raspoloženje i blagostanje, a svjetlije nijanse s prirodnim pozitivnim učinkom na vrlo jednostavan način učinit će da se dobro osjećate te da vaš dom sjajno izgleda. Boje su snažno povezane s emocijama, a prema riječima stručnjaka, prelazeći u 2022., a zatim i u 2023. godinu, uočavat će se pojava jačih, zasićenijih nijansi.

Koristite varijacije primarne palete da biste prostoru dali živost – ovaj trend zasniva se na color-block efektu i izražavanju osobnosti doma bojama. Bez obzira je li vaš pristup maksimalistički ili posežete za odvažnim bojama, miješanje svijetlih s malo prigušenijim tonovima odličan je izbor.

Uzglavlje zakrivljenog oblika

Novi trendovi donose vrlo zanimljivo uzglavlje iznad kreveta inspirirano rokoko i dizajnom kraljevske ložnice. S klasičnom privlačnošću koja se spaja s luksuznim izgledom, ovo uzglavlje sjajan je dodatak svakoj spavaćoj sobi. Prema riječima stručnjaka, na neko vrijeme zaboravit ćemo na uzglavlja oštrih i pravokutnih oblika, a ova zakrivljena sjajno izgledaju presvučena u baršun pastelnih i živih boja stvarajući vizualni kontrast ostatku prostorije.

Prirodne teksture i materijali

Zemljane teksture, organski prirodni oblici, sirovi materijali i zelenilo bit će elementi koji će u domovima utemeljiti dugovječnost dizajna. U 2022. godini dominirat će upotreba prirodnih materijala – od ukrasnih elemenata do samog namještaja. Također će mirne boje i teksture nadahnute prirodom postati sve zastupljenije, posebno u zajedničkim prostorima poput dnevne sobe. Ovakav trend je uravnotežen, promišljen i osjetilno stimuliran. Osušeno cvijeće te obojena osušena trava ostaju iznimno popularni ukrasni dodaci te se harmonično slažu sa svježim i umjetnim kućnim biljkama.

Dom kao utočište

Boja je moćan način stvaranja raspoloženja u svakom domu, raspoloženja koje je u skladu s onim kako se želite osjećati dok provodite vrijeme u određenoj prostoriji. Dobar izbor su blijede nijanse jer odlično funkcioniraju u svakoj prostoriji. Dom je vaše utočište. Ugodna je i pozitivna misao spoznati da postoji umirujući prostor kojem se vraćate nakon napornog dana. Možete stvoriti nenatrpan prostor korištenjem neutralnih tonova (boja ili tapeta) kako biste postigli osjećaj mira, a dodavanje teksturiranog mekog namještaja, kao što su tepisi i deke, može unijeti više udobnosti u pojedinu prostoriju. Inspiraciju potražite od Skandinavaca, a prostorije uređujte s mišlju da kreirate svoje zen utočište.

Skulpturalne vaze

Završni detalji vitalan su dio dizajna interijera. Upotpunjavajući izgled i čineći kuću domom, vaze će 2022. postati wow komadi zahvaljujući inovacijama u materijalima i jedinstvenom dizajnu. Apstraktni oblici i raskošne obline u mnoštvu svijetlih i prozračnih boja i uzoraka činit će poseban detalj u vašem domu, a s obzirom na to da je teško odlučiti se za jednu, možete odvojiti i pokoju policu ili komodu i ondje držati najdraže primjerke.

Multifunkcionalni dizajn i prostori

Ovaj trend idealan je za domove s ograničenim prostorom ili za one koji žude za praktičnošću. Naime multifunkcionalni namještaj bit će jedan od vodećih trendova za uređenje interijera modernog doma.

Prema riječima stručnjaka, prostori koji imaju samo jednu namjenu pripadaju prošlosti - vrijeme je da maksimalno iskoristimo svaki centimetar naših domova. Bilo da se radi dvonamjenskim sobama ili višenamjenskom namještaju s inovativnim rješenjima za pohranu, ove moderne taktike uštede prostora i materijala zadržat će se dulje vrijeme. U malim prostorima naglasak je na iskorištavanju okomitosti prostorija, a ogledala nisu samo estetski dobar izbor, već pomažu u reflektiranju svjetlosti i otvaranju malih prostora.

Minimalizam japandija

Japandi je hibrid japanske i skandinavske estetike te kombinira jednostavnost japanskog stila i funkcionalnost skandinavskog dizajna. Ovaj stil obuhvaća japanski koncept wabi-sabija, a on, jednostavno rečeno, znači pronaći ljepotu u nesavršenosti, i skandinavski koncept hygge, što se može definirati kao svako mjesto koje utjelovljuje udobnost, toplinu i opći osjećaj blagostanja.

Potražite orijentalni japanski dizajn inspiriranim cvjetovima, ždralovima ili isprepletenim geometrijskim oblicima kako biste preobrazili dom u prostor što odiše toplinom i spokojem, djelujući vrlo zen.

Staklena rasvjeta

U godini pred nama viseća rasvjeta poprimit će potpuno nov smjer s izrazitim dizajnom koji istražuje individualnost, oblik i funkciju. S varijacijama u boji i teksturi, upotreba stakla u rasvjeti postaje znatno eksperimentalnija. Od rebrastog dizajna, vrlo značajnog trenda u 2022., do žarulja nalik na sferu, staklo se može koristiti za stvaranje uistinu prekrasnih komada koji će se isticati u bilo kojem stambenom ili poslovnom prostoru.

Moderan rustikalni stil

Trend uređenja po uzoru na vikendicu na selu usvaja moderniji rustikalni element jer potrošači žude za pojednostavljenim, sporijim načinom života kao reakcijom na ludi svakodnevni život koji je omogućio napredak tehnologije. Nov i svjež pogled na modernu estetiku prožetu seoskim stilom donosi više color-block efekta u pastelnim bojama, a manje shabby chic cvjetnih boja i uzoraka. S udobnošću i ugodnošću kao prioritetima, ovaj trend donosi stvaranje sporijeg, romantiziranog života.

Organski oblici i krivulje

Privlačnost krivulja i dalje dominira u zatvorenom prostoru s mekim, ušuškanim oblicima koji obavijaju prostore utješnim osjećajem sigurnosti i estetskog protoka. Sofe od buklea i naslonjači četvrtasto oblikovanih rukohvata daju poseban naglasak prostoru dok ukrasni komadi od miješanih metala naglašavaju ovaj efekt. Paleta jednobojnih boja omekšana je neutralnim teksturama i novim apstraktnim radovima slaveći zakrivljene linije ljudskog tijela.

Zaobljeni i organski oblici pojavljuju se na mnogim poljima, od arhitekture do automobila, kao i na svakodnevnim predmetima. Prilagodljivost tapeciranog namještaja čini ga idealnim medijem za istraživanje i razvoj ovog trenda, napominju stručnjaci.

Boje prirode

U cilju kreiranja doma kao sigurnog i ugodnog mjesta, dominiraju nijanse koje dočaravaju pogled što oduzima dah. S fokusom na prirodu, naglašavaju se boje zemljanih tonova. Paletom boja kojom dominiraju zemljane, pješčane i neutralne boje te eterično plavetnilo dočarava se prirodan krajolik pijeska i neba. Naime uranjanje svim našim osjetilima u veliko plavetnilo može imati terapeutska svojstva, a kombinacija plave boje i zemljanih tonova može imati terapeutsko djelovanje i u našem domu.

Umjetnost uređenja stola

Uređenje stola u cilju impresioniranja gostiju bit će snažna trendovska tema i 2022. godine. Prekrasni detalji nadopunjuju se originalnim posuđem, stolnjacima s uzorcima i razigranim cvijećem, kreirajući ekspresivne i stilizirane prizore vrijedne pažnje i divljenja.

Dok dočekujemo povratak gostiju u naše domove i vrtove, pozornost se usmjerava na umjetnost dotjerivanja stolova. Ključ za stvaranje rustikalnog, ali profinjenog izgleda stola miješanje je tanjura, stolnjaka i staklenog posuđa različitog dizajna i uzoraka, uz pridržavanje komplementarne palete boja.

Dobra posteljina

Zdravo spavanje bilo je velika vijest u 2021., a u nastojanju stvaranja vrhunskog iskustva spavanja fokus, kako potrošača tako i trgovca, prebacio se na usvajanje svjesnijeg pristupa životu. Stručnjaci predviđaju da će u godini pred nama veliki trend predstavljati luksuzna i kvalitetna posteljina. Naime lockdown nas je naveo da opremimo dom vrhunskim tkaninama koje pružaju vrhunsko iskustvo. Po pitanju posteljine, potrošači žele najbolje, prirodne i održive tkanine te traže vrhunsku udobnost. Idealna posteljina trebala bi ispunjavati sve te kriterije i pri tome sjajno izgledati. Zbog toga svakako u obzir uzmite onu u zelenoj boji jer djeluje umirujuće te predstavlja rast, obnovu i sklad.

Maksimalistički vrtni prostori

Tijekom lockdowna posebno su na cijeni bili vanjski prostori te su dobili svu eleganciju i udobnost onih unutarnjih. A i tijekom novog normalnog vrtovi i balkoni iznimno su popularni te će u narednoj godini biti šareni, udobni i ozbiljno chic. Maksimalizam je ključan za stvaranje tog efekta. Svijetle boje, sukobljeni printovi i veseli dekor dat će notu osobnosti. Dodavanje nove dimenzije životnim prostorima osobito je važno - uključivanje toplih boja, bogatih tekstura i mekoće ključno je za osjećaj udobnosti, pogotovo kada ulazimo u još jednu novu godinu s pandemijom.

Luksuzni pseći krevetići

Uvijek su s nama, bez obzira što se dogodilo, a njihova ljubav i odanost su vječni. Prepoznaju to i novi trendovi uređenja doma te podižu životne prostore naših krznenih prijatelja na višu razinu, obavijajući ih luksuznom notom. Bilo da se radi o malom baršunastom krevetu na razvlačenje, bilo o neobičnim igračkama koje su gotovo jednako slatke kao i vaš ljubimac, ovaj novi trend jednako ćete obožavati i vi i vaš četveronožni prijatelj.