NEOPRAVDANO ZABORAVLJENI

Najljepša zapostavljena mjesta na svijetu

24.02.2012 u 09:00

Bionic
Reading

Neka mjesta, unatoč svim svojim čarima, učestalo ostaju izvan utabanih staza i turističkih itinerara, zbog nepovoljnog zemljopisnog položaja ili prisutnosti glamuroznijih susjeda

Pogledajte kojih je deset mjesta na svijetu, po izboru najpoznatijeg turističkog vodiča Lonely Planeta, neopravdano zapostavljeno te bi ih, ukaže li vam se prilika, svakako trebalo posjetiti.


Dvorac Miramare u Trstu
Trst, Italija

Zaboravljeni grad koji smo ne tako davno posjećivali zbog jeftine odjeće zanimljiv je kao kulturni melting pot i nekadašnja glavna luka Austro-Ugarske. Bivši stanovnik Trsta James Joyce nije počeo pisati 'Uliksa' u Dublinu, nego u Trstu. U gradu je ostalo mnogo habsburškog sjaja, od srednjoeuropske kuhinje do bečkih kavana na uređenoj neoklasicističkoj rivi.

Aberdeen, Škotska

Granitni grad Aberdeen je dom dostojanstvenog sveučilišta utemeljenog u Kraljevskoj kapeli iz 15. stoljeća, smješten uz pješčane plaže na kojima je i ribarsko selo Footdee, gdje nije teško zaboraviti na vrijeme. Iza neumoljivog i blistavog Aberdeena krenite na put obalom do dvorca Dunnottar, zastrašujućih i inspirativnih ruševina na kojima je Franco Zefferelli snimio 'Hamleta'.

Arras
Arras, Francuska

Sa svoja dva flamansko-španjolska trga, uz koji su poredane kuće nalik kolačićima, Arras je zapanjujuće iznenađenje u zaboravljenom uglu sjeverne Francuske. Planirate li provesti dan u njemu, uživajte u arhitektonskim poslasticama iz 17. i 18. stoljeća, a da biste uživali u pogledu popnite se na elegantan zvonik gradske vijećnice pod zaštitom UNESCO-a. U gradu je sačuvano i 22 kilometra podzemnih tunela koji su se koristili u Prvom svjetskom ratu.

Gujarat, Indija

Indijska sjeverozapadna provincija Gujarat nije u većini putnih planova, no imate li vremena i skrenete s puta, posjet će se svakako isplatiti. Uz prijateljsku dobrodošlicu neočekivano će vas zavesti bivši portugalski otok Diu, grad Bhuj s ruševinama drevnih palača i bogatim okolnim selima te ravnica naseljena plamencima i indijskim divljim magarcima.

Utrecht, Nizozemska

Možda su čari Amsterdama krive za to što ljudi brzo zaborave na Utrecht. No bez obzira na razlog, taj je grad izrazito slabo posjećen iako je njegov stari grad okružen srednjovjekovnim kanalom pa se gradske znamenitosti mogu razgledati i brodom. Utrecht je, osim toga, grad poznat po boemskim kafićima, dućanima, restoranima i barovima.


Jerez de la Frontera
Jerez de la Frontera, Španjolska

Rijetko je prohladno, a najčešće vrlo ugodno i umirujuće u ovom lijepom andaluzijskom gradu, poznatom po proizvodnji prošeka. Grad se ponosi kićenim crkvama, impozantnim utvrdama i mnogim mjestima gdje možete probati najpoznatiji domaći proizvod. U njemu je i središte flamenka i jedno je od najboljih mjesta u Španjolskoj u kojem možete doživjeti autentičnu izvedbu tog strastvenog plesa.

Helsinki, Finska

Mali finski glavni grad, najsjeverniji u kontinentalnom dijelu Europe, okrenut je prema blistavom Baltiku, a nekoliko njegovih glavnih znamenitosti nalazi se na otocima, poput utvrde Suomenlinna iz 18. stoljeća. Taj skroman, ali karizmatičan glavni grad ima mnogo secesijskih zgrada i restorana iz 30-ih godina prošlog stoljeća, vrlo je čist i uredan, a njegovi stanovnici izuzetno pristojni. Posebno je živ kada sja sunce, što je gotovo cijele noći od lipnja do kolovoza.

Gradska vrata u Meknesu
Meknes, Maroko

Svatko zna za Marakeš i Fes, ali tko ima vremena zaustaviti se u manje poznatom Meknesu? Iako manje posjećen od svoje poznatije konkurencije, drevni kraljevski grad ima mnoge arhitektonske i kulturne znamenitosti, među kojima su i 45 kilometara zidina, gotovo 50 palača i ruševine rimskog grada Volubilisa. Njegova medina (stari dio grada) je na UNECSO-vom popisu zaštićene svjetske baštine.

Chongqing, Kina

Često zaobilažen u korist susjednog Sichuana, Chongqing je vrijedan više pozornosti zbog svog položaja iznad rijeke Yang Tze i dobre začinjene hrane. Moderni kineski futuristički gradski krajolik u njemu se sukobljava sa starim čeličnim brodovima na dokovima te vojskom nosača koji na bambusovim motkama prenose sve što je potrebno po strmim okolnim brdima.

Tradicionalni japanski posjed
Takayama, Japan

Uputite li se u potrazi za tradicionalnim Japanom u Takayamu, otkrit ćete zanimljiv grad pun jutarnjih tržnica, proizvođača sakea i brdskih svetišta. U blizini je i Shirakawa-go, poznat po tradicionalnim seoskim drvenim kućama koje se u Japanu nazivaju gassho-zukuri. Krajolik izgleda baš kao na tradicionalnim japanskim slikama nihonga.