SOČNO I SLATKO

Najjednostavniji ljetni voćni kolač

  • Autor: G.R.
  • Zadnja izmjena 01.09.2015 08:44
  • Objavljeno 01.03.2017 u 19:32
gallette od šljiva

gallette od šljiva

Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Kad vas sa štandova mame sočni voćni plodovi, poput šljiva ili bresaka, najlakše je napraviti najjednostavniji kolač - galette ili crostatu. Sočan je, ukusan i neodoljiv u svojoj jednostavnosti

Galette sa šljivama može napraviti i početnik u kuhinji ukoliko kupi gotovo prhko tijesto, a umjesto šljiva možete ih puniti zrelim breskvama, borovnicama ili ribizlima te posuti nasjeckanim lješnjacima ili bademima.

Kombinirajte i uživajte u okusima.

Potrebni sastojci:

Za tijesto:

180 g brašna
2 velike žlice šećera
¼ čajne žličice soli
110 g hladnog maslaca nasjeckanog na komadiće
¼ šalice kiselog vrhnja
¼ šalice hladne vode

Za nadjev:
malo cimeta
75 g smeđeg šećera
½ kg zrelih šljiva, iz kojih ste izvadili koštice i narezali ih na četvrtine (ili osmine ako su veće)
veliki žumanjak izmiješan s velikom žlicom hladne vode
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Izmiješajte suhe sastojke, brašno, šećer i sol, dodajte im ohlađeni narezani maslac, kiselo vrhnje i vodu te sve zajedno kratko zamijesite i zamotajte u prozirnu plastičnu foliju pa stavite u hladnjak na minimalno sat vremena.

Pećnicu zagrijte na 200°C . Lim u kojem ćete peći kolač obložite papirom za pečenje.

Pripremljeno tijesto lagano razvaljajte na pobrašnjenoj podlozi kako biste dobili okruglasti oblik veličine otprilike 30 centimetara te ga prebacite na papir za pečenje.

U zdjeli izmiješajte šećer i cimet. Narezane šljive posložite u središte tijesta, a četiri centimetra od ruba neka ostanu prazna. Šljive pospite šećerom i cimetom te zarolajte krajeve prema unutra. Razmućenim žumanjkom premažite rub i pospite s malo šećera.

Galette se treba peći oko 45 minuta ili dok tijesto ne poprimi zlatnožutu boju, a šljive omekšaju.

Kad se kolač ohladi, pospite ga šećerom u prahu i poslužite.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!