JESENSKA NAMIRNICA

Najčešće greške: Što nikako ne smijete raditi kod pripreme gljiva

23.10.2020 u 10:00

Bionic
Reading

Gljive su iznimno bogata namirnica prepuna zdravih nutritijenata, a odličan su dodatak varivima, prilozima, rižotu, juhama....

Ova omiljena jesenska namirnica sadržava vrlo malo kalorija, a kako su gljive blagog okusa odlično se slažu s drugim namirnicama i lijepo ih nadopunjavaju.

U svakom slučaju gljive su sjajan način da jelu dodate bogat i poseban okus. Bez obzira o kojoj se vrsti gljiva radi, postoje određene zakonitosti prilikom njihove pripreme.

Osim što je dobro poznato kako sol uvijek treba dodati na kraju kuhanja jer će iz gljiva izvući tekućinu pa će se sasušiti i uništiti im okus, prilikom kuhanja ove namirnice treba pripaziti na još nekoliko stvari.

Evo koje su najčešće greške prilikom pripremanja gljiva:

Treba li gljive prati

Trebanaglasiti da su gljive poput malih spužva, osobito one koje su iz prirode. Dakle one će usisati svu vlagu, pa kad ih skuhate bit će bezukusne. Radije ih očistite vlažnim papirnatim ručnikom ili četkicom. Ako gljive izgledaju relativno čisto (a znate gdje su uzgajane), ne morate ih jako revno očistiti - samo ih malo očetkajte.

Kako ih nasjeckati

Gljive pripremite za kuhanje ovisno o vrsti. Manje gljive možete ostaviti u komadu, one srednje veličine narezati na četvrtine, a poneke i nasjeckati na sitne komadiće. U svakom slučaju pilagodite veličinu gljive jelu koje pripremate.

Nemojte ih kuhati na niskim temperaturama

Obzirom na to da gljive imaju visoki postotak vode, nije dobro pirjati polako i na niskoj temperaturi jer će sva vlaga iscuriti u lonac ili tavu, a one će se termički obrađivati u vlastitoj tekućini. Umjesto toga radije ih kuhajte na srednje jakoj ili visokoj temperaturi. Dodatni savjet: Uvijek provjerite je li isparila sva tekućina prije nego što gljive maknete s vatre.

Pripazite na ulje

Budući da gljivu mogu brzo upiti tekućinu to znači i da će brzo upiti ulje, a budući da ih kuhate na jačoj vatri, mogle bi izgorjeti ako nema dovoljno ulja ili maslaca. Sve gljive su različite, zato samo pripazite na njih dok ih kuhate. Ukoliko jelo u tavi izgleda previše suho, dodajte još masnoće, nećete pogriješiti.

Dajte im dovoljno prostora

Nikako nemojte pretrpavati posudu u kojoj kuhate gljive! Gljive će splasnuti tijekom pirjanja, ali to ne znači da biste trebali natrpati tavu, lonac ili wok jer ukoliko pretjerate s količinom, ova će se namirnica samo napariti, a ne propirjati. Neka imaju dovoljno mjesta dok se kuhaju.

Nemojte ih stalno miješati

Gljivama morate dopustiti da se lijepo zapeku i dobiju zlatnosmeđu boju stoga ih nemojte miješati svaki čas u strahu da će zagorjeti. Od te zlatne boje još je važnije to što će se jedino tako karamelizirati pa istodobno biti sočne iznutra i fino zapečene izvana.