RECEPT

Nadjeveni uskršnji vijenac

18.04.2011 u 11:44

Bionic
Reading

Osim što izgleda lijepo, vjerujte nam, ovaj vijenac je i izuzetno ukusan. Pomalo podsjeća na orehnjaču, pomalo na gibanicu, no koliko je stvarno poseban, možete saznati samo ako ga sami probate napraviti

Potrebni sastojci:

za tijesto:
250 ml mlijeka
100 g šećera
40 g svježeg kvasca
500 g brašna
2 jaja
50 g maslaca

za nadjev:
500 g jabuka
1 limun
100 g mljevenih lješnjaka
250 g šećera
50 g grožđica
100 g marmelade od marelica


Priprema:

U zdjelicu ulijemo mlako mlijeko, dodamo žličicu šećera i brašna, izmrvljeni kvasac, izmiješamo sastojke i ostavimo na toplome, 15-ak minuta, da se diže.

U zasebnu zdjelu prosijemo brašno, dodamo pjenicu, dva žutanjka, otopljeni maslac te izradimo tijesto dok površina ne postane glatka. Zatim tijesto premjestimo u pobrašnjenu posudu, prekrijemo krpom i ostavimo da se diže 30-ak minuta.

Za to vrijeme ogulimo jabuke i izrežemo im sredinu. Polovicu očišćenih jabuka narežemo na kockice, stavimo u zdjelu te poprskamo limunovim sokom da ne oksidiraju.

U zasebnu zdjelu naribamo drugu polovicu jabuka, dodamo naribanu koricu limuna, mljevene lješnjake, grožđice, dva bjelanjka, šećer i izmiješamo sastojke.

Dignuto tijesto razvaljamo na četverokut veličine 60x30 cm i premažemo nadjevom tako da sa svake strane ostane rub od dva centimetra. Zatim ravnomjerno savijemo tijesto u roladu tako da spoj ostane s donje strane. Potom, odozgo i po cijeloj dužini, roladu zarežemo dva centimetra duboko, savijemo i spojimo u vijenac.

Vijenac potom premjestimo na papir za pečenje, prekrijemo kuhinjskom krpom i ostavimo da se diže 30-ak minuta. Zatim maknemo krpu, vijenac nadjenemo kockicama jabuka te stavimo peći u zagrijanu pećnicu, na donju razinu, na 180°C, 30-40 minuta.

Na kraju vijenac izvadimo na rešetku da se hladi te premažemo marmeladom koju smo zagrijali s malo vode da dobijemo lijepi sjaj.

Recept je preuzet sa stranice crochef.hr