ZA LAKŠE UČENJE

Na što trebate paziti kod rasporeda u dječjoj sobi

04.09.2015 u 08:21

Bionic
Reading

Ako imate malenog đaka prvaka, sigurno se susrećete s većim uređenjem njegove sobe jer položaj namještaja i dobar raspored nisu samo stvar lijepa izgleda

Prvo na što morate misliti pri uređenju dječje sobe jednog dječaka ili djevojčice je to da ona mora biti više od stola za pisanje zadaće ili kreveta za spavanje. Soba je njihovo malo utočište u kojem im treba biti ugodno.

Iako počinje škola, igra ne prestaje pa nemojte đaku prvaku skloniti omiljene igračke. Radije napravite raspored u sobi tako da ostane kutak za igru te napravite mjesta za školske obaveze. Za radni stol zapravo ne morate imati puno mjesta, a uz nekoliko polica iznad te ormarićem s ladicama za knjige sa strane ili ispod stola, djetetu ste osigurali prostor za rad.

Dijete uključite u sve odluke i neka bira boje ili detalje ako je to moguće jer ono će zapravo sjediti za tim stolom pa je važno da mu bude lijepo i ugodno. Sve što bi mu moglo ometati koncentraciju poput računala, TV-a i igračaka smjestite u neki suprotni kut sobe.

'Položaj i veličina radnog stola od izuzetne su važnosti za funkcionalnost dječje sobe. Osvijetljenost stola dnevnom rasvjetom izuzetno je bitna, a najbolje je kada dolazi sprijeda ili s lijeve strane (za dešnjake). Uz prirodnu svjetlost, potrebno je osigurati i stolnu lampu čije se smjer svjetlosti može regulirati prema potrebi. Veličina radnog stola ovisi o dobi djeteta i aktivnostima koje na njemu obavlja. Ako je na stolu smješteno i računalo, stol treba biti veći od preporučljivih 80-100 centimetara. Djeca koja vole crtati trebala bi imati stol oko 120 centimetara kako bi bilo dovoljno mjesta za smještaj papira i crtaćeg pribora', savjetuje mag. ing. arh. Monika Galović s portala interijernet.hr.

Nemojte zaboraviti da je početak školske godine veliko uzbuđenje za dijete kao i za vas pa je potrebno dati mu vrijeme za igru, ali i kvalitetno obiteljsko druženje. Za lijepa vremena najbolje što možete učiniti jest boraviti na otvorenom i baviti se raznim sportskim aktivnostima, makar to bila tek šetnja, a sve što je obitelji potrebno od opreme za još bolju zabavu pronaći ćete ovdje