KORISNI SAVJETI

Na što treba pripaziti prilikom odabira stolaca za dom?

  • +2

Uređenje interijera - stolice

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Stolac, kao neizostavan element uređenja interijera, ima značajnu ulogu, jer osim što pruža mogućnost udobnog sjedenja, treba biti ukras prostora

Povijest stolaca daleko seže. Čak 3000 godina pr.n.e. u starom Egiptu su se izrađivali stolci različitih oblika. Iako su njihov dizajn i udobnost neusporedivi s onim modernim, bili su, kao i ostali iz različitih povijesnih stilova, bitni za razvoj ovog neophodnog komada namještaja svakog kućanstva te javnih, ugostiteljskih, društvenih i drugih prostora.

Stolci su uvijek bili zanimljivi mnogim dizajnerima i arhitektima te su neki od njih, osim po zadivljujućim arhitektonskim zdanjima, ostali poznati i po vrhunski dizajniranim stolcima. Iako dizajnirani prije nekoliko desetljeća, i danas su u trendu, jer takav dizajn i kvaliteta imaju svoje mjesto u svim stilovima uređenja.

Odabir stolca je vrlo zahtjevan zadatak jer se na tržištu nalazi velik izbor različitih modela, boja, materijala i dimenzija, što ih sve čini svojstvenima i prigodnima za određene prostore i namjene.

Prilikom odabira stolca potrebno je usmjeriti pažnju na prostor u koji će se smjestiti. Ukoliko je prostorija manja, odaberite stolce sitnijeg formata i svjetlijih boja. Na taj će način biti manje upadljivi u prostoru i on će se doživljavati većim i prostranijim.

Veliki i osvijetljeni prostori stvoreni su za odabir stolaca većeg formata u tamnim, svijetlim ili intenzivnijim bojama. Pogrešan odabir u velikom prostoru mogu biti premali stolci koji svojom dimenzijom neće biti usklađeni s veličinom prostorije. Iako je prostornost poželjna, njen pogrešan odnos s dimenzijom pojedinih komada namještaja može ga učiniti praznim i neugodnim za boravak.

Odabir stolca će ovisiti i o tipu prostorije u koju se smještaju. Kuhinjski stolci trebaju biti praktični za pomicanje, udobni za sjedenje te laki za čišćenje. Smještaj tapeciranog stolca u kuhinji pokazat će se vrlo lošim izborom zbog svakodnevne izloženosti prljanju hranom ili tekućinom. Plastični, drveni ili metalni stolac s jastučićem kvalitetan je odabir za prostore u kojima je povećana mogućnost prljanja.

Udobni stolci, tapecirani tkaninom ili kožom, odličan su izbor za blagovaonice povezane s dnevnim boravkom jer će osim za objedovanje idealno poslužiti kao nadopuna mjesta za sjedenje u dnevnom boravku.

Odabir materijala za stolce trebao bi ovisiti o postojećem namještaju. Ukoliko dominira drveno pokućstvo, stolci u istom stilu odlična su nadopuna ambijentu. Dobar izbor su i stolci ili polufotelje potpuno presvučeni tkaninom, kožom ili nekim umjetnim materijalom te u kombinaciji s drvenim ili metalnim elementima.

Moderni prostori prihvaćaju gotovo sve tipove stolaca – od modernih izvedenih u drvu, metalu ili plastici do retro - stilskih kao svjesnih kontrasta i naglasaka u prostoru.

Odabir završne obloge je individualan, ali treba paziti koliko je odabrani materijal ugodan za sjedenje, izaziva li znojenje, je li hladan, osjetljiv na prljanje ili habanje. Boju stolaca nastojite uvijek uskladiti s nekom od boja u interijeru i uzorcima na zastorima ili grupi za sjedenje.

Prije kupovine obavezno ispitajte kvalitetu željenih stolaca te ih testirajte sjedeći neko vrijeme na njima. Udobnost je toliko važan faktor da će vam i najbolje dizajniran stolac postati neugledan ukoliko ne pruža potrebnu udobnost. Pravilan i ugodan položaj leđa za vrijeme sjedenja jedan je od najvažnijih zahtjeva koji svaki stolac treba ispuniti.

I na kraju - financijski faktor... Na tržištu se nalazi toliko različitih modela i cijena da ćete sigurno moći odabrati dobro dizajniran i udoban stolac, u skladu s potrebama interijerskog rješenja i vašim financijskim mogućnostima.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresuinterijeri@tportal.hr

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!