NAJBOLJA OPCIJA

Na ovaj ćete način dobiti najbolje od povrća

07.11.2013 u 09:18

Bionic
Reading

Iako će većina na ovo pitanje odgovoriti da je sirovo povrće bogatije nutrijentima (a kuhano možda uopće nema ni 'n' od nutrijenata), istina je nešto drugačija. Ova tvrdnja nije nužno uvijek istinita: vrijedi za neke vrste povrća, ali za druge nipošto

Najzdraviji način konzumacije luka je jesti ga sirovog. Ako ga kuhate, on će izgubiti većinu alicina, fitonutrijenta koji nam pomaže držati apetit pod kontrolom. S druge strane, luk je bogat flavonoidom kvercetinom koji ima protuupalna svojstva, a količina flavonoida se povećava upravo kuhanjem.

Špinat

Špinat konzumirajte kuhanog. Na taj ćete način apsorbirati više željeza, kalcija i magnezija. Iako je i sirov špinat koristan, kuhanjem ćete pomoći tijelu apsorbirati kalcij kojim je to povrće bogato.

Rajčice

Termička obrada rajčice pomaže da naše tijelo apsorbira veću količinu antioksidansa likopena. Likopen je već ranije povezan sa smanjenim rizikom od raka prostate, što rajčicu čini omiljenim prilogom za muškarce. Ako jedete veće količine rajčica, već za tri mjeseca povećat ćete razinu prirodne zaštite kože od opeklina.

Više o ostalim namirnicama pročitajte na stranicama Ordinacija.hr.