TAMNA STRANA

Na koje sve načine ljubav šteti zdravlju

06.04.2014 u 07:55

Bionic
Reading

Biti preko ušiju zaljubljen svakako je vrlo uzbudljivo i lijepo životno razdoblje. Premda sada osjećate kao da letite među oblacima, valja biti na oprezu, a evo i zašto

Iako se u ljubavi i zaljubljenosti sve čini ružičasto, zaljubljenost ima i svoju tamnu stranu. Naime, ljubav može izazvati poneka vrlo neugodna stanja. Stoga se zapitajte, osjećate li se i vi loše zbog svog ljubavnog života?

Nedostatak sna
Uglavnom bi krevet trebao biti rezerviran za dvije stvari, spavanje i seks. U novoj vezi koja je na samome početku količina seksa vjerojatno je na zavidnoj razini, no valja imati na umu da dok se seks i spavanje događaju na istom mjestu, ne mogu se odvijati u isto vrijeme. Stoga je za opće zdravlje potrebno odvojiti dovoljno vremena za oboje. Ako većinu vremena u krevetu provedete z strastvenom zagrljaju, a pritom ne sklopite ni oka, to će na kraju uzeti danak, na štetu zdravlja. Rezultat toga je manjak koncentracije, iscrpljenost, ugroženost imunološkog sustava, smanjena sposobnost upravljanje vozilima, rada na radnom mjestu te opća zbunjenost i ošamućenost. Možda je ipak vrijeme da se naspavate?

Sindrom slomljena srca
Sindrom slomljena srca poznat i kao kardiomiopatija Takotsubo stanje je u koje srce zapadne nakon doživljenog stresa ili intenzivne tjelesne ili emocionalne traume, poput gubitka voljene osobe, velike nesreće ili prirodne katastrofe. Val hormona stresa koje donose ti negativni događaji izaziva simptome vrlo slične srčanom udaru, poput akutne boli u prsima, slabosti, nepravilnog pulsa i nedostatka zraka. Ovo stanje najčešće pogađa žene u dobi od 50 ili više godina, a srećom je vrlo rijetko fatalno, piše bodyandsoul.com.au

Partner koji nemirno spava
Ako vam partner noću hrče, u snu vas udara i gura, neprestano se prekreće u snu, ima nemirne noge, slab mjehur ili pak spava na sredini kreveta s raširenim udovima to sve može značajno utjecati na kvalitetu i kvantitetu sna. Stoga svakako pokušajte pronaći način da se naspavate i odmorite, a ako nikako ne postižete kompromis, možda trebate razmotriti spavanje u odvojenim krevetima.

Spolno prenosive infekcije
U trenucima strasti oprez je ponekad zadnji na pameti, a time se, naravno, povećava izloženosti raznim zdravstvenim rizicima. Korištenje kondoma pomaže u smanjenju, ali ne i u potpunoj eliminaciji rizika, od spolno prenosivih bolesti, poput klamidije i gonoreje, HIV-a, sifilisa i hepatitisa B. Zbog toga se upotreba kondoma snažno preporučuje, no također valja biti svjestan toga da kondomi ne štite od spolno prenosivih infekcija, poput genitalnog herpesa ili bradavica (humanog papiloma virusa) koji se mogu širiti preko kontakta kožom ili sluznicom, čak i kada ne dođe do penetracije.

Nestanak zaljubljenosti i euforije
Zaljubljenost sa sobom donosi euforične, neodoljive i intenzivno strastvene osjećaje, no činjenica je da ti osjećaji s vremenom neminovno blijede. No isto tako ti se osjećaji ne povlače u isto vrijeme kod oba partnera, a upravo u tom trenutku nastajte problem. Naime, ako ste još uvijek zaljubljeni preko ušiju, a partner ili partnerica shvati kako ta veza nije 'ono pravo', to može biti prilično bolno.