NEZAMJENJIV MATERIJAL

Na koje sve načine iskoristiti drvo u uređenju doma

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Zbog iznimnih svojstava, mogućnosti obrade i oblikovanja, završnih efekata i konačnog ugođaja koji stvara u prostoru, drvo je omiljeni materijal za građenje i opremanje kroz povijest. Suvremeno stanovanje 21. stoljeća, temeljeno na ekološkoj i socijalnoj osviještenosti, i dalje ističe drvo kao neizostavni materijal za uređenje prostora u kome živimo, radimo ili se opuštamo...

Drvo je prirodan i obnovljiv materijal. Unatoč tomu, statistike pokazuju da je potrošnja drva u našoj zemlji samo 0,10 m2 po stanovniku, što su poražavajući rezultati s obzirom na to da je šumom prekriveno 48 posto teritorija.

freshome.com

freshome.com

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Drvo se koristi za građenje te opremanje interijera i eksterijera. Zbog trajnosti i postojanosti, načina obrade, elastičnosti, specifičnosti godova kao i mogućnosti oblikovanja, drvo je nezamjenjiv materijal u stvaranju prostornih vrijednosti. Sve stilske odrednice svoj su konačan izražaj kako u prošlosti tako i danas najsnažnije izražavale primjenom drva u različitim oblicima – od raskošnih do minimalističkih.

Danas se najčešće upotrebljavaju ekološki materijali za završnu obradu drva za izradu namještaja, jer nisu štetni za zdravlje, ne otpuštaju u prostorije štetni formaldehid, smole i druge otrovne sastojke, omogućuju reciklažu i biorazgradivost. Razvijena svijest o zaštiti okoliša i zdravom stanovanju bit će povod odabira ekološki tretiranog drvenog namještaja, koji je jednostavan za održavanje i preporučljiv za osobe koje pate od alergija.

Završni izgled namještaja može se formirati kroz upotrebu punog drva ili furnira. Danas se najčešće upotrebljava furnirani namještaj, koji se sastoji od prirodnog furnira određene vrste drva te iverice ili panel-ploča, koje čine bazu za furniranje. Furniri su tanki listovi drva, debljine od 0,05 mm do 10 mm, koji se dobivaju piljenjem, rezanjem i ljuštenjem te suše i obrađuju kako bi se dalje iskoristili za završni sloj namještaja ili neke druge proizvode. Na ovaj se način smanjuje cijena proizvoda, plohe su mirnije i ravnije, jer je poznato da drvo uvijek 'radi' zbog količine vlage koju zadržava u sebi.

Drvo u interijeru koristi se i za podne obloge – parkete, brodski pod, seljački pod... Parketi mogu biti klasični masivni, termo obrađeni ili lamelirani. Klasični parket još je najrasprostranjeniji u primjeni. Termičkom obradom drva smanjuje se vlažnost, poboljšana je biološka otpornost, boja parketa postaje tamnija i ujednačenija te vizualno uspješno zamjenjuje egzote. Ovakvi su parketi novitet naših renomiranih proizvođača i zasigurno će zauzeti istaknutu ulogu u opremanju interijera.

Lamelirani parketi sastoje se od nekoliko slijepljenih slojeva drva. Najčešće su u formi gotovih parketa koji se jednostavno polažu bez naknadnog brušenja i lakiranja, a čvrsta veza se može ostvariti i bez lijepljenja. Višeslojnost mu omogućava povećanu stabilnost i korištenje u prostorijama s podnim grijanjem.

Drvena vrata i prozori upotpunit će ugođaj kreiran drvom u prostoru. Drvena građevinska stolarija bit će dugotrajna ako je pravilno konstruirana, proizvedena, montirana i održavana za vrijeme upotrebe. Vrata od drveta ili u kombinacija sa staklom i aluminijem, važan su dio opremanja interijera i vizualnim identitetom podižu kvalitetu prostora.

Drvene zidne obloge, kao i vidljiva drvena stropna konstrukcija, dodatno će naglasiti prirodne ugođaje željenim stilovima. Masivnost drva u konstrukcijskim elementima posebno su zapaženi elementi interijera, jer osim nosive, imaju naglašenu estetsku funkciju. Odabrana boja drva značajno će sudjelovati u kreiranju konačnih prostornih ugođaja.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Rolich i mr. ing. arh. Izabele Galović-Ninić, koje čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!