ZA USPJEŠNIJE ZAVOĐENJE

Na kakve ulete žene padaju

23.12.2011 u 08:35

Bionic
Reading

Igra zavođenja nije uvijek laka, a uleti katkada znaju biti neuspješni. Znanstvena istraživanja otkrila su neke smjernice koje bi vas možda mogle navesti na pravi put

'Dolaziš li ovamo često?', 'Znamo li se odnekud?', 'Jesi li ti anđeo koji je pao s neba?' - to su samo neki od poznatih uleta koji nas vrlo često znaju i nasmijati. No, smisliti dobar ulet i na pravi način započeti igru zavođenja uopće nije lako, piše HowAboutWe.com. Tom tematikom bavilo se i nekoliko istraživanja koja otkrivaju zanimljive stvari.

Različitim ženama sviđaju se različiti uleti

Različite žene – različiti uleti

Istraživanje koje je objavljeno u časopisu Journal of Social Psychology bavilo se proučavanjem ženskih reakcija na muške ulete koji su klasificirani kao neškodljivi. Riječ je o uletima poput: 'Sviđa mi se tvoja jakna' ili 'Čini li mi se ili konobar ignorira naš dio šanka?'

Istraživanje je pokazalo da su žene uglavnom dobro reagirale na takve komentare. Takvi uleti, pokazuje istraživanje, posebno su se svidjeli samopouzdanim ženama koje znaju i vole očijukati.

Onima pak koje su tražile dugoročnu ljubavnu vezu, više se svidjelo klasično laskanje od takvih uleta. Ovakva otkrića donekle potvrđuju tzv. hipotezu 'good dad', odnosno 'dobar tata'. Takva teza temelji se na ideji da žene u muškarcu traže potvrdu da će on biti kvalitetan muškarac koji će se skrbiti za nju i njihovu djecu. Za žene koje su sklonije akciji jedino je važno bilo da muškarac ima atraktivan i zanimljiv ulet.

Važno da je pristojno

Drugo istraživanje koje nosi naziv Flirting Competence temeljilo se na videosnimci muškarca koji iskušava nekoliko različitih vrsta uleta – one direktne, komplimente, duhovite pokušaje, slatke ulete, dvosmislene te one koje uključuju još jednu osobu, a odnose se na ulete poput: 'Hej, jesi li upoznala moga prijatelja Marka?' Žene su gledale snimku, a potom su ocjenjivale ulete. Najviše im se svidio ovaj posljednji jer smatraju da je prikladan i pristojan. Za ostale, ovisno o izvedbi, smatraju da su uglavnom neučinkoviti jer znaju biti nepristojni.

Kanadski znanstvenici otkrili su da žene ne padaju toliko na ulete nego na stav i držanje muškarca. To znači da će prije pasti na onog muškarca koji ima samopouzdano držanje i pomalo drzak osmijeh na licu pa čak i ako je njegov ulet otrcan. No, ni samopouzdan stav mu ne može pomoći ako ženi uleti s pitanjem poput: 'Jesi li ti anđeo koji je pao s neba?.