MUŠKARAC U KUHINJI

Muškarci sve više vremena troše na kućanske poslove

01.08.2011 u 10:45

Bionic
Reading

Trebalo je puno vremena proći da se postigne ravnopravnost i na ovom polju, ali muškarci danas obavljaju kućanske poslove gotovo jednako kao žene

Razlika između vremena koje su muškarci i žene provodili u kućanskim poslovima mijenjala se u sporom ritmu od 27 minuta po desetljeću. Ali u posljednjih 30 godina primjećuje se bitna razlika - muškarci su povećali broj sati koje provode u kućanskim poslovima za 60 posto, piše Daily Mail pozivajući se na podatke britanskog statističkog zavoda.

I dok se razlika u broju sati provedenih na poslu smanjila, još uvijek postoje područja gdje je taj odnos veći: muškarci naime provode samo četiri minute tjedno u pranju rublja i glačanju. Prema brojkama britanskog statističkog zavoda, zaposleni muškarac potroši prosječno 38,4 sata tjedno na poslu, a žena 33,3 sata. Kod kuće pak zaposleni muškarac troši dva sata i 28 minuta na kućanske poslove, dok će im žena posvetiti četiri sata i 40 minuta.

'Neće biti iznenađenje to ako muškarci uskoro budu trošili istu količinu vremena na kućanske poslove. No iako muškarci više čiste i kuhaju, manje vremena troše na rublje. Ja sam, također, kriv po toj točki', kaže profesor Jonathan Gershuny s Oxforda.

Kako dakle izgleda prosječni dan muškarca i žene? Muškarac provede 211 minuta dnevno na poslu, a žena 132 minute. Djecom se muškarac bavi 26 minute dnevno, žena 46. Na kuhanje će nježniji spol potrošiti 54 minute, a muškarac 27, dok na čišćenje potroši 13 minuta, a žena 47. U kupovini namirnica muškarac je 27, a žena 40 minuta dnevno. Najveća je razlika u pranju rublja, na što će muškarac potrošiti četiri, a žena 18 minuta