PREVIŠE POSLA

Muškarci sve nezadovoljniji zbog kućanskih obveza

31.03.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Muškarci su sve nezadovoljniji svojim životom i balansiranjem između posla i kuće, a razlog je sve više kućanskih obveza koje su u modernom vremenu pale i na njihova leđa

Čak 59 posto muškaraca otkrilo je da teško balansira između posla i privatnog života, za razliku od 1977. godine kada je postotak nezadovoljnih muškaraca bio 35 posto. Nezadovoljnih mama je 45 posto, samo pet posto više nego prije.

'Žene su se ipak više naviknute na izvršavanje svih svojih uloga. Uzori su im i njihove mame koje su balansirale između posla i obitelji. S muškarcima je drukčije. Ova generacija muškaraca više je uključena u obiteljske obveze nego njihovi očevi. Oni imaju nove uloge', rekla je Ellen Galinsky, predsjednica neprofitnog Instituta za obitelji i posao koji je provodio istraživanje.

Naime, otkako su muškarci počeli provoditi više vremena s djecom, imaju manje vremena za sebe. Muškarci jednostavno nisu naviknuli na toliko dodatnog posla i postaju nezadovoljni.

'Oni su naviknuli čistiti dvorište, ali to se radi svaka dva tjedna. Žene posuđe peru svaki dan. Kad se uključe u kućanske poslove, to je za njih previše', rekla je Sharlene Hesse Biber, profesorica sociologije sa Sveučilišta Boston.

Studija je također otkrila i jednu utješnu činjenicu. Naime, i muškarci i žene slažu se da blijedi tradicionalna podjela uloga te da i jedni i drugi moraju zarađivati i zajednički se brinuti o djeci.