NAJČEŠĆE GREŠKE

Muku mučite s problematičnim tenom? Možda je problem u ovome

02.09.2018 u 13:03

Bionic
Reading

Ponekad vam se čini kako bitka s aknama nikad nema kraja jer isprobavate proizvod za proizvodom, a rezultata ne samo da nema, već se stanje samo pogoršava? Otkrivamo nekoliko najčešćih grešaka koje možda radite prilikom svakodnevne njege kože, a da ih niste ni svjesni

Koža sklona aknama nažalost više nije rezervirana samo za tinejdžere, pa s dosadnim prištevima muku muče i osobe u 30-ima ili 40-ima…

Ovo su najčešće greške u njezi kože, a evo kako ih možete izbjeći:

Pogreška br. 1:

Sasvim je logična reakcija da čim se pojavi mrski prištić, vi posežete za sredstvom za njegu. Ali to ipak ne čini toliko dobra za vašu kožu kao što mislite. Budući da ona ima tisuće kanalića koji su povezani sa žlijezdama što luče sebum, nemojte se iznenaditi kad sredstvo za prišteve ubrza stvaranje nove akne pored one koju liječite. Zato obavezno pročitajte pogrešku broj 2.

Pogreška br. 2:

Ako ste skloni izbijanju akni na istim područjima svakog mjeseca, nemojte koristiti proizvode protiv njih samo kad vam se pojave. Umjesto toga radije svakodnevno nanosite blaže proizvode za njegu koji sadržavaju salicilnu kiselinu. Osim toga, salicilna kiselina je protuupalni sastojak.

  • +5
Kako uz pomoć malo make-upa postići čudo Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo fotografije

Pogreška br. 3:

Bitka s aknama zna biti iscrpljujuća, stoga ne čudi to da mnogi pretjeraju u nastojanju da prištić maknu s lica. Dermatolozi upozoravaju kako se stanje s aknama, ukoliko se s njima pregrubo postupa prilikom tretiranja, može samo pogoršati. Izbjegavajte agresivna sredstva za njegu i pokušajte s pilingom na bazi prirodnih voćnih kiselina.

Pogreška br. 4:

Benzoil peroksid je poznat sastojak za liječenje akni, međutim stručnjaci upozoravaju kako njegovu primjenu treba dozirati. Studije su pokazale da su velike količine ovog sastojka kontraproduktivne te mogu izazvati sušenje kože i iritacije. Savjet: s ovim preparatom treba biti vrlo štedljiv.

Pogreška br. 5:

Istiskivanje akni prije je bilo strogo zabranjeno, no dermatolozi kažu da ukoliko se provodi sterilnim alatom, nema bojazni od infekcije. Zato prije nego krenete u bitku s mrskim prištom koristite sterilan pribor (najbolje tanku iglu) i antibakterijsko sredstvo kako se situacija ne bi pogoršala. Oprez: ovo se odnosi samo na 'zrele' prišteve s vrhom koji je vidljiv, a potkožne akne ili one koje su vidno upaljene ostavite stručnjacima.

Pogreška br. 6:

Nemojte vjerovati svim savjetima koje pronađete na društvenim mrežama. Iako se smatra kako pasta za zube može pomoći u liječenju prišteva, ovakve beauty savjete radije preskočite. Naime, sredstva iz paste za zube poput mentola ili cimeta mogu izazvati snažne reakcije pa ih izbjegavajte u njezi.

Pogreška br. 7:

Ako vaše sredstvo za čišćenje kože koje sadržava salicilnu kiselinu ne daje očekivane rezultate, to ne mora nužno značiti kako je prestalo djelovati. Možda ga niste dovoljno dugo držali na licu. Stoga ga prvo umasirajte, ostavite da djeluje i dobro isperite mlakom vodom.

Pogreška br. 8:

Velika je zabluda kako suha koža nije sklona aknama. Izbjegavanje sredstava za hidratiziranje u nadi da ćemo tako smanjiti nastanak akni česta je pogreška. Dermatolozi kažu kako možete imati akne iako vam je koža suha i da se može potaknuti stvaranje dodatnog sebuma, što može začepiti pore i pogoršati problem.