PROŠVRLJALI SMO...

Može li se super obući u second hand shopu?

26.02.2013 u 09:08

Bionic
Reading

Svi smo to već primijetili u našim gradovima: dućani s rabljenom odjećom, tzv. second hand shopovi, niču iza svakog ugla. I dok su mnogi još sumnjičavi i zaobilaze ih, prave zaljubljenice u modu, čak i one slavne, ondje su stalni kupci. Posjetili smo nekoliko takvih dućana u središtu Zagreba – pogledajte što se sve može iskopati i po kojim cijenama

Za početak, valja znati da nisu svi second hand shopovi isti što se tiče ponude i cijena, ali i da se u baš svakom može iskopati kakav odličan komad odjeće. Cijene uglavnom ovise o tome prodaju li se u njima poznatiji brendovi te odakle stiže odjeća.

U pohodima po većini tih dućana trebate se, dakako, naoružati dobrom voljom i strpljenjem, pokušati sve pregledati i svakako sve što vam se svidi isprobati - ponekad biste se mogli doista ugodno iznenaditi! K tome, ako baš ništa ne iskopate, ne očajavajte, jer u mnoge od tih shopova nova roba stiže već – sutradan.

Dok smo obilazili izabrane second hand dućane, bilo nam je vrlo brzo jasno da se kupci i prodavači prepoznaju, što govori o tome da u ove dućane idu stalne mušterije. Jednako tako, trgovci za svaki bolji komad odjeće u rukavu imaju pravu malu priču - bilo da je riječ o načinu na koji su je pribavili, bilo iz koje je godine, kolekcije te koliko je, primjerice, koštala kao nova.

U zagrebačkoj Martićevoj ulici otvoren je Bazar, poseban po tome što nudi i velike brojeve i u kojem možete platiti karticom, a sva je odjeća očišćena i dezinficirana te dolazi iz Londona. Ondje se osim nepoznatih mogu iskopati i poznati potpisi na etiketama: Gerry Weber, Betty Barclay, Taifun, Esprit, Tom Tailor, Zara, H&M, Vero Moda, Promod, Big Star, Energy, pa čak i Replay. Jaknu od prave kože ondje možete kupiti već za 84 kune, dolčevitu za 21 kunu, a Espritovu vestu za 28 kuna. Traper jakne su po 63 kune.

Poznate Hrvatice, među kojima su Judita Franković, Jelena Veljača, Petra Dugandžić i Ida Prester, naročito vole zaviriti u vintage i retro second hand dućan Ulični ormar u Jurišićevoj ulici, tik do glavnog gradskog trga. Ondje su retro suknjice po 100 kuna, odlični i trenutačno vrlo trendi prsluci po 80, a košulje po 49 kuna. Totalno chic su starinski okviri za naočale koji koštaju 50 kuna. Svečane haljine, kakve bi damice bez problema mogle poželjeti čak i za maturalne večeri, koštaju do 250 kuna.

Neka druga priča, ali itekako smislena, dućan je koji je u Dežmanovom prolazu otvorila pjevačica Alka Vuica i nazvala ga Mademoiselle-Vintage and Antique. Ondje se prodaju samo najpoznatiji svjetski brendovi: Louis Vuitton, Dior, Prada, Escada, Moschino, Dolce i Gabbana, Fendi. Tko cijeni potpis i kvalitetu, a budući da su svi komadi neponovljivi, i originalnost, smatrat će dobrim ulovom D&G-ove cipele za 250 kuna, Pradine za 400, ali i ruksak Louisa Vuittona od 1500 kuna! A Escadin komplet, koji se sastoji od suknje i sakoa, košta 500 kuna. Vrijedno za razgledati, isprobati i – pametno uložiti.

Ako ste u lovu na odlične dizajnerske komade, ne propustite posjetiti ni dućan Das Charmes Vintage Exchange u Tkalčićevoj ulici, u kojem primjerice torbicu Celine možete iskopati za 700 kuna, ali i odlične štikle-gležnjače s potpisom Alexander McQueen za 1200 kuna!

Na kraju smo otišli i u Tratinsku ulicu u kojoj je niknulo gotovo pa desetak ovakvih dućana, i to u Red Carpet. Bit će dovoljno reći da su se vrata neprestano otvarala i zatvarala, da su im kaputi po 50 kuna, a traper suknje po svega 10 kuna. Traperice se mogu iskopati za 35 kuna, kao i končani pulover, a Espritova, primjerice, košulja za 30 kuna.