mali prostor, velike želje

Može li mali prostor izgledati veći? Kako da ne, uz ovih sedam trikova uređenja

22.10.2023 u 18:42

Bionic
Reading

Kad su u pitanju mali prostori, dobri trikovi za (barem) vizualno povećanje skučenog interijera uvijek dobro dođu. A uz ovih sedam savjeta postići ćete optičku iluziju i vizualno prostor učiniti većim

Garderobe s ogledalima odličan su primjer toga kako dizajnerski trikovi mogu maleni prostor učiniti većim. 'Više se radi o percepciji nego o stvarnosti', kaže Chi-Thien Nguyen, voditelj dizajna interijera i dizajna očuvanja na Savannah College of Art and Design. 'Želite raditi stvari na način koji ostavlja dojam veće količine zraka i prostora.' Načini na koje profesionalci vizualno i mentalno proširuju prostor mogu biti očiti (uklanjanje nereda) i iznenađujući (korištenje tamnih zidova). Evo kako da mala soba izgleda - i čini se - većom.

Obojite cijelu sobu u istu boju

Uvriježeno pravilo o bojenju stropa u bijelo i zidova u drugu boju ne vrijedi ako vam je cilj vizualno proširiti prostoriju. 'Ono što želite stvoriti je omotač prostranosti u maloj prostoriji, stoga upotrijebite istu boju od poda pa sve do stropa', kaže dizajnerica interijera Kīyonda Powell iz DC-a.

Neki profesionalci preferiraju korištenje svjetlijih boja kako bi bolje oponašale, ili reflektirale, prirodno svjetlo. Ali drugi dizajneri prihvaćaju tamne i dramatične boje, tvrdeći da duboke nijanse kao što je tamnoplava na sva četiri zida (i stropu) mogu prizvati 'neku vrstu prostranstva u prostoru, gdje ne vidite žarišnu točku i ne znate gdje su granice sobe', kaže Nguyen.

Objesite predimenzionirano umjetničko djelo

Vizualno proširite svoj prostor zidnim muralom, velikom slikom pejzaža ili velikom fotografijom oblaka ili morskog pejzaža. 'Osjećat ćete se kao da ulazite u pravu scenu', kaže dizajnerica interijera s Manhattana Kati Greene Curtis. Tapete, posebno 'prigušeni' uzorci koji prikazuju isprepleteno cvijeće ili one u kineskom stilu, mogu imati sličan ekspanzivan učinak. Takvo uređenje doista može podići cjelokupan dojam prostorije. Ipak, držite se uzoraka u jednoj ili dvije boje, jer stil duginih nijansi može kreirati vizualni nered i učiniti prostor skučenijim.

Dodajte reflektirajuće površine

Poznato je da ogledala čine prostor većim. Ali druge reflektirajuće površine - stropovi obojeni visokim sjajem, lakirani namještaj, sjajne pločice na kuhinjskoj pozadini - imaju sličan učinak te bacaju svjetlost i stvaraju iluziju prostranosti. Samo budite sigurni da postoji ili prirodno ili umjetno svjetlo kako bi vaš sjajni element imao nešto što će reflektirati.

Privucite pažnju

Vertikalan prostor vrlo je vrijedan u malim prostorima ne samo za skladištenje, već i za privlačenje pogleda gore. Zavjese koje se montiraju uz strop te kuhinjski ormarići i ugradbene police do vrha zida stvaraju dojam prostranosti. 'Čak i ako vam strop nije tako visok, visoko uzglavlje ili okomite pruge na zidu ili zavjesama podižu cjelokupan izgled', kaže Curtis.

Odaberite pravu veličinu, ali i pravu količinu namještaja

Mala soba, maleni namještaj? Ne tako brzo. 'Ako imate mali prostor i malu sofu, maleni stol i malu stolicu, on će izgledati poput kućice za lutke', kaže Kate Watson-Smyth, britanska blogerica koja stoji iza Mad About the House i autorica knjige 'Home: The Way We Live Now'.

Umjesto toga, razmišljate strateški. Možete odabrati najveću veličinu madraca koju vaš mali budoar može primiti, ali odaberite visoko uzglavlje kako biste stvorili iluziju visine stropa i odustanite od podnožja. Zidne noćne lampe eliminiraju potrebu za naguravanjem noćnih ormarića i lampi. Naime, što više stvari strpate u sobu, činit će se manjom. Za mali dnevni boravak možda ćete odabrati ravni kauč, a ne L-profil, ali budite sigurni da ima niski profil. Naime, što je veća udaljenost između vrha sofe i stropa, to će se soba činiti višom i većom.

Isto vrijedi i za ostali namještaj - sofa s vidljivim nogama više će smanjiti prostor od garniture s lajsnama, dok će blagovaonski stol sa staklenom pločom kreirati prostranost i sve učiniti manje pretrpanim.

Nemojte sav namještaj gurati uza zid

U prostoriji koja ima problema s kvadraturom primamljivo je postaviti sav namještaj uza zidove kako bi se povećao prostor. 'Ali ako sve priljubite uza zid, šalje se poruka da nije bilo dovoljno prostora da se namještaj pomakne naprijed', kaže Watson-Smyth. Umjesto toga, slobodno dodajte jedan ili dva 'lebdeća' komada namješta, osobito niski kauč ili zaobljenu stolicu. Tako ćete u prostoriji stvoriti dojam prozračnosti. Također je vrlo koristan savjet držati minimalno 45 cm razmaka između 'lebdećeg' komada i ostalog namještaja – upravo je to prava udaljenost koja će spriječiti da prostorija djeluje pretijesno.

Držite vidike otvorenima

No prije svega nemojte blokirati pogled u malom prostoru, bez obzira imate li velike prozore ili ne. Ako imate izvrstan pogled, iskoristite ga tako da se odreknete zavjesa ili birajte one vrlo jednostavne. 'Brisanje granice između vanjskog i unutarnjeg stvarno može proširiti prostor', kaže Lisa Tucker Cross, koja drži tečaj o dizajnu malih kuća na Rhode Island School of Design. 'Možete čak postaviti mnogo biljaka blizu prozora, tako da se čini kao da vaš vrt počinje unutra i jednostavno se širi', dodaje.