BOLJE SPRIJEČITI…

Moja prva krema ili injekcija botoksa?

03.01.2011 u 14:11

Bionic
Reading

Ima li lijeka protiv prvih bora nakon 25. rođendana? Itekako! Nekima nisu dovoljne kreme pa već odlaze na 'fiksanje botoksom'

Na pitanje što je tajna njenog savršenog izgleda, poslovično mladolika Sharon Stone jednom je odgovorila da razlog vjerojatno nisu geni, ali da za svoj izgled ipak može zahvaliti majci. Još kao tinejdžerici, savjetovala joj je da počne koristiti hidratantne kreme.

Redovita hidratacija preparatima laganih tekstura najlakši je i najsigurniji način za sprečavanje nastanka prvih površinskih borica koje se formiraju najčešće oko očiju. Nema plodnijeg 'tla' za bore od suhe kože. Znanstveno je dokazano da se sustavnim zanemarivanjem ove činjenice u bezbrižnim 20-ima znatno povećavaju izgledi za mnogo izboraniji izgled lica u kasnim 30-ima.

Zato, pamet u glavu i hidratantnu kremu sa zaštitnim faktorom na lice. Što je koža svjetlija, veći su izgledi da će postati preuranjena žrtva fotostarenja zbog UV-zraka, osnovnog uzročnika pjegica i sličnih nepravilnosti u nježnoj dobi od 20-i-nešto godina. Ozloglašene zrake su odgovorne i za produbljivanje mimičkih bora u ranim 30-ima jer ubrzavaju raspad kolegenskih veza uzrokovanih opetovanim ponavljanje grimasa, kao što su smijanje, mrštenje ili pućenje usnica kod strastvenih ljubitelja cigareta.

Sve je više 20-godišnjakinja kojima glatko i sjajno lice bez ijedne borice nije dovoljno. Vođene devizom 'bolje spriječiti nego liječiti', traže drastične načine kojima će naglasiti besprijekoran ten. Injekcijama botoksa žele izbjeći bore prije nego što su i nastale. No zagovornici ovog kontroverznog načina prevencije od starenja još uvijek su u manjini.

Znatno je više onih koji smatraju da je u toj dobi najvažnije jesti zdravo, piti dovoljno vode, nanositi kreme sa zaštitnim faktorom, redovito skidati šminku i osigurati koži (i sebi) dovoljno sna.