ŽELJA ZA MAJČINSTVOM

Mogu li singl žene u Hrvatskoj posvajati djecu?

  • Autor: Katarina Zorić
  • Zadnja izmjena 15.05.2013 07:13
  • Objavljeno 15.05.2013 u 07:13
majka djeca odgoj

majka djeca odgoj

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Djecu u Hrvatskoj mogu posvajati i samci i parovi, i to prema jednakim kriterijima. Neslužbeno se, međutim, može primijetiti da parovi ipak imaju određenu prednost i Centar za socijalnu skrb će radije dati dijete u obitelj u kojemu će imati i oca i majku

Opće je poznato da posvojiti dijete u Hrvatskoj nije nimalo jednostavno. Znaju to jako dobro brojni parovi koji su godinama morali prolaziti razne prepreke kako bi došli do djeteta. Ako je već tako teško posvojiti dijete bračnom paru, nameće se pitanje kako tek u procesu posvajanja prolaze osobe koje nisu u partnerskom odnosu.

Posvajati mogu i samci
Hana je 38-godišnja marketinška stručnjakinja, zaposlena je i ima iznadprosječna primanja. Razmišlja o posvojenju djeteta, ali nije u vezi pa strahuje da će se upustiti u bitku koju neće dobiti. 'Poznajem divan par kojemu je trebalo nekoliko godina da posvoji dijete. Vidjela sam s čime su se sve suočavali pa me strah i upustiti se u sve to. Ako su oni kao par imali toliko problema, što tek mene samu onda očekuje… A voljela bih svakako posvojiti dijete.'

Naša sugovornica nije jedina single žena koja razmišlja o posvojenju djeteta. Mnoge od njih nisu ni sigurne mogu li uopće posvojiti dijete s obzirom na to da nisu u braku. Odgovor je, srećom, potvrdan – single žene u Hrvatskoj mogu posvajati djecu. Naime, Obiteljski zakon kaže da djecu mogu posvajati i samci, odnosno osobe koje nisu u braku, ako je to u interesu djeteta.

Diana Topčić Rosenberg, predsjednica udruge Adopta, smatra da je sporan termin 'interes djeteta': 'Na što se to točno odnosi? Problem je što nije točno definirano što to točno znači 'u interesu djeteta'. Je li to samo materijalna situiranost? Ili ima još nešto? Materijalna situiranost nije kriterij prema kojemu se odobravaju ili ne odobravaju potencijalni posvojitelji, osim u smislu da primanja osiguravaju nekakav normalan i stabilan život. Dakle, ne očekuje se da potencijalni posvojitelji budu samo imućni ljudi. Ima dosta obitelji koje imaju prosječna mjesečna primanja, a koje su posvojile djecu. Više je stvar u tome da Centar za socijalnu skrb može odrediti da roditelji imaju takve prihode da djecu ne dovedu u stanje siromaštva.'

U Ministarstvu socijalne politike i mladih pojašnjavaju kako su materijalni uvjeti bitni, ali nisu primarni. Ističu kako je interes djeteta da živi u harmoničnom obiteljskom okruženju u kojem će se djetetu pružati ljubav, odnosno voditi računa o njegovom psihološkim i emocionalnim potrebama.Razlika između samaca i parova ipak - ima

Iako službeno nema diskriminacije između parova i samaca, neslužbeno se može primijetiti da parovi ipak imaju određenu prednost i Centar će radije dati dijete u obitelj u kojemu će imati i oca i majku. Čak i Zakon daje blagu prednost parovima s obzirom na to da se navodi kako djecu mogu posvajati i osobe koje nisu u braku, ako je to od osobite koristi za dijete.

No kriteriji posvajanja djece jednaki su i za bračne parove i za samce. Prema Obiteljskom zakonu, osoba koja posvaja dijete mora imati između 21 i 35 godina, odnosno mora biti starija od djeteta koje posvaja najmanje 18 godina. Ako postoje osobito opravdani razlozi, posvojitelj može biti i osoba starija od trideset pet godina, ali dobna razlika između posvojitelja i djeteta ne smije biti veća od četrdeset i pet godina. Prilikom postupka posvajanja, i samci, baš kao i bračni parovi, moraju proći psiho-socijalnu obradu u Centru za socijalnu skrb.

Iako na prvi pogled Zakon djeluje prilično strogo u pogledu godina posvojitelja, u praksi je pogled na dob nešto fleksibilniji. Primjerice, ako netko ima 50 godina, zdrav je, situiran i djetetu može omogućiti normalan život, vjerojatno će moći posvojiti dijete. Naravno, neće dobiti maleno dijete, nego ono primjerenije dobi posvojitelja. Vrlo često se javljaju ljudi stariji od 35 godina koji su pokušavali dobiti biološko dijete, ali nisu uspjeli. Njima se, naravno, daje šansa za posvajanje unatoč dobi.

Muškarci nisu zainteresirani

Podaci o broju posvojenja u Hrvatskoj pokazuju da djecu češće posvajaju bračni parovi. No to nije zbog diskriminacije samaca, nego zbog toga što se samci rjeđe i prijavljuju za postupak posvojenja djece. Kako pokazuju službene statistike, u 2011. godini, od 93 usvojene djece, pet su posvojile žene koje nisu u braku. U 2010, od 133 posvojene djece, sedam su posvojile single žene. Zanimljivo je da dosad nijedan muškarac u Hrvatskoj nije podnio zahtjev za posvojenje djeteta iako Zakon i njima to omogućuje.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!