U 82. GODINI ŽIVOTA

Modni svijet tuguje: Preminula 'kuma punka' Vivienne Westwood

29.12.2022 u 22:35

Bionic
Reading

Vivienne Westwood, jedna od najvećih britanskih dizajnerica svih vremena, preminula je danas u 82. godini

Vivienne Westwood preminula je mirno, okružena svojom obitelji, u Claphamu, u južnom Londonu, stoji u objavi na njezinom službenom Twitter profilu...

Legendarna britanska modna dizajnerica i aktivistica umrla je u dobi od 81. godine.

'Svijetu su potrebni ljudi poput Vivienne da naprave promjenu na bolje', stoji u poruci objavljenoj na njezinoj službenoj Twitter stranici.

  • +5
Vivienne Westwood Izvor: Profimedia / Autor: DS11 / Backgrid UK / Profimedia

Rođena je 8. travnja 1941. godine, a zanimljivo je zadržala prezime svog prvog supruga, za kojeg se udala vrlo mlada.

Radila je tada kao učiteljica u osnovnoj školi, a u slobodno vrijeme izrađivala je osebujan nakit od jeftinih materijala i pro­­­­davala ga na štandovima u londonskoj ulici Por­­tobello. Čak je i sama izradila svoju vjenčanicu i nakit.

A onda je slučajni susret sve promijenio. Njezin brat, Gordon, doveo je devetnaestogodišnjaka, kolegu studenta umjetnosti u njezin stan u Harrowu. Imao je crvenu kosu i lice izbijeljeno talkom. Zvao se Malcolm McLaren: samoproglašeni genije i kum punka.

Vivienne je dio britanskog punk pokreta 1970-ih kad je počela izrađivati odjeću za SEX, butik u Chelseaju koji je vodila s Malcolmom McLarenom, a zatim je odijevala Sex Pistolse kojima je McLaren tad bio menadžer.

'Zaključili smo da nam trebaju modeli koji će nositi našu odjeću pa smo izmislili Sex Pistolse, a audiciju smo priredili u butiku', otkrio je jednom prigodom kontroverzni McLaren.

Zauvijek je promijenila modni svijet koristeći neke posve drukčije materijale poput npr. gume, PVC-a i metala u svi mogućim izvedbama i oblicima, zbog čega mnogi njenu modu doživljavaju i kao prvu koja je koketirala s fetišizmom.

Karijera kultne dizajnerice poznate po buntovništvu i izazivanju autoriteta bila je obilježena buntovništvom i političkim angažmanom. Bila je poznata kao nepokolebljiva aktivistica i na modne je piste donijela stvari do kojih joj je bilo stalo, poput borbe protiv klimatskih promjena, zagađenja ili podrške osnivaču WikiLeaksa Julianu Assangeu.

Protestne majice s porukama ili transparente nosili su njezini modeli na pistama.

'Jedini razlog zašto sam u modi je da bi uništila riječ konformizam', rekla je Westwood u biografiji 2014. 'Ništa me ne zanima ako nema taj element'.

Uvijek je imala 'političku agendu', kako je rekla za časopis L'Officiel 2018., dodajući da koristi modu kako bi 'izazivala status quo'.

Njezina odjeća, kako je govorila, 'ima priču, ima identitet, karakter i svrhu'.

Vječna buntovnica 2006. je dobila titulu dame Britanskog Carstva, a mediji su tad pisali kako ova nekonvencionalna dizajnerica taj put nije nosila - gaćice.