BOJE, ASIMETRIJA, OSAMDESETE

Modne smjernice za sezonu proljeće/ljeto

25.02.2009 u 13:57

Bionic
Reading

Dok se polako, ali sigurno opraštamo od zime, pravo je vrijeme da se pripremimo za novu modnu sezonu i trendove koje ćemo pratiti idućih mjeseci

Krojevi
Naglasak je na struku i ramenima. Haljine i hlače ističu visoko položeni struk, što baš i ne ide na ruku onima koje muči zaobljeni trbuščić. Ramena moraju biti naglašena, što osobito dolazi do izražaja kad su u pitanju jaknice i sakoi. Iako ove sezone jastučići još uvijek neće doseći razmjere kakve pamtimo s kraja osamdesetih, oni su sve prisutniji. Općenito se krojevi pomalo kreću u smjeru osamdesetih, pa nećete pogriješiti ako inspiraciju potražite u tom modnom razdoblju. Zavirite u ormar, možda se tamo krije neki ponovo nosivi zaboravljeni komad iz rane mladosti.

Hlače
Dimije, iako već viđeni kroj hlača iz prošle sezone, i ove sezone bit će pravi hit. U obzir dolaze svi krojevi i materijali, od traperica do finih svilenih hlača. Uske cigareta-hlače dužine 7/8 također su vrući trend za proljeće i ljeto, osobito ako su u nekoj jarkoj uočljivoj boji ili imaju cvjetni uzorak. Iznošeni i poderani traper glavna je zvijezda ulične mode. Sjećate se osamdesetih? Neka vam traperice iz tog vremena budu na pameti kad kupujete model za ovu sezonu. Uske, tzv. skinny traperice polako su out, široke traperice su in. Ako su preduge, još bolje, podfrknite ih nekoliko puta kako to radi i Katie Holmes.

Kombinezoni
Njihova popularnost ne smanjuje se već nekoliko sezona, pa tako ni ove. U obzir dolaze razni krojevi i dužine. Bilo da je riječ o sportskom modelu kratkih rukava i nogavica ili pak o svilenom večernjem modelu dugih rukava i nogavica, važno je samo da je u jednom komadu.

Haljine
Asimetrični kroj haljina glavni je diktat za tople dane. Kroj je nadahnut grčko-rimskim stilom, što znači da jedno rame mora biti otkriveno. To ste, uostalom, dosad već i mogli primijetiti na brojnim zvijezdama koje su crvenim tepihom šetale u haljinama s 'jednim ramenom'. Takav kroj primjenjiv je i na tunike, koje su također in. I haljine 'zavoje' na crvenim su tepisima već prošetale brojne zvijezde, a 'zavoji' su se sada spustili i na ulice. Ako želite zaista biti u trendu, svakako nabacite takvu haljinu inspiriranu modelima kakve kreira Hervé Léger. Ovakva haljina ne samo da je trendi, već i odlično ističe obline.

Boje
Jarke boje hit su sezone proljeće-ljeto. Narančasta, žuta, indigo-plava i roza glavne su boje koje je moguće kombinirati na razne načine. Obucite se od glave do pete u jednu boju ili slažite nijansu po nijansu. Spajati možete i nespojivo poput narančaste i ružičaste, žute i crvene, plave i grimizne, ali nemojte komplicirati. Top neka bude jedne boje, a hlače druge. Iako su jarke boje dominantni trend za toplije dane, ništa manje važne neće biti ni neutralne pastelne boje. Vrlo ženstveni i nježni tonovi ružičaste, smeđe, zelene i sive boje osobito dobro izgledat će na laganim materijalima poput šifona i satena. Metalik sjaj osim za večernja izdanja nosi se i u dnevnim izdanjima.

Uzorci
Ove sezone prednost će imati monokromatsko oblačenje, no u obzir dolaze i čisti geometrijski printevi. Točkice su glavni hit, a dobro će se slagati čak i uz prugice. Pritom samo pazite da se slažu po bojama. Tradicionalni ljetni uzorak, plemenski uzorci, nosit će se i ovog ljeta.


Detalji
Povratak u osamdesete vratio je patentni zatvarač u modu. Osim svoje primarne funkcije, sada služi i kao zanimljiv detalj kako na odjeći, tako i na torbama, pa čak i cipelama. 'Šiške' na haljinama i torbama kakve su viđene još prošlih sezona sada dolaze još gušće i duže. Ipak, najbolji detalj ove sezone bit će vaša koža, točnije goli trbuh i golo rame. Hlače i majice krojene su tako da istaknu struk, a dobro kombinirane otkrit će i dobar dio vaše kože.

Cipele
Glavni diktat za ovo proljeće i ljeto su visoke pete, po mogućnosti sa što višom petom, koliko god si to možete dopustiti, a da i dalje možete normalno hodati. Otvorene cipele gležnjače glavna su trendi obuća, bilo da je riječ o proljetnim zatvorenim cipelama ili pak o sandalama s remenčićima koji sežu sve do preko gležnjeva. Za one najhrabrije ovo proljeće donosi i visoke čizme s otvorenim prstima. Poklonice ravnih cipela ipak će doći na svoje s balerinkama koje i dalje ne gube na važnosti. Kad su u pitanju sandale, remenčići su i dalje in, a dobro ih je začiniti i krupnim egzotičnim nakitom (kamenčićima).

Torbice
Male pismo torbice obavezni su modni diktat, kao i torbe koje se nose preko ramena. Ove sezone one su znatno manje u odnosu na XL torbe koje smo nosili zadnjih sezona. Ako odaberete torbicu s metalnim remenom, izgledat ćete vrlo ženstveno, elegantno i trendi. Dobro prolaze i resice na torbama, kao i perje. Metalik sjaj je poželjan, osobito zlatne i bakrene nijanse.

Nakit
Krupni upečatljivi nakit hit je sezone. Ponovno su nam se vratile i dugačke naušnice koje sežu gotovo do ramena. Dok je prošle sezone naglasak bio na dugačkim visećim ogrlicama, ove sezone one su centrirane u gornjem dijelu torza i oblikom pomalo podsjećaju na dječje babarine. Dekadentne velike ogrlice, narukvice i prstenje odlično će pristajati uz jednostavnu jednobojnu odjeću. Budući da je svaki komad nakita dominantan, odlučite se ili samo za naušnice ili samo za ogrlicu.