ŠARENO I MAŠTOVITO

Moderno opremite dječju sobu

Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Aktualni trendovi u opremanju interijera redovito se izmjenjuju, ali kada je riječ o uređenju dječjih soba, imperativi su uvijek isti konstantni – funkcionalnost, razigranost i maštovitost, a sve to začinjeno ugodnim šarenilom

Uređenje dječje sobe izazov je i mališanima i roditeljima, a budući da cijela priča treba biti podređena djeci, nužno ih je uključiti u taj proces. Bilo da se savjetujete sa stručnjacima ili čitate literaturu koja vas dodatno educira o ovoj temi, ne zaboravite da su upravo mališani oni koji trebaju dati posljednju riječ o željenoj boji ili oblicama koji će dominirati prostorom.

Pravilnim rasporedom do funkcionalnijeg prostora

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Junaci iz crtića na zidovima ili frontama namještaja oduševit će klince

Odabir osnovnih elemenata dječje sobe, kao što su krevet, ormar, police za knjige, radni stol sa stolicom, mora biti prilagođen prostornim zahtjevima i mogućnostima te uzrastu djeteta. Pozicija radnog stola bit će nametnuta položajem prozora i mogućnosti njegova osvjetljenja s prednje ili lijeve strane (ljevacima s desne). Uzglavlje kreveta ne smije biti smješteno uz grijaće tijelo, a nije preporučljivo ni u neposrednoj blizini prozora. Police za knjige i ormari trebaju se postaviti na način da što više oslobode središnji dio sobe za igru i razonodu.

Funkcionalnost dječje sobe ističe se mogućnostima kvalitetne preobrazbe prostora za rad i učenje u onaj za igru i opuštanje. Praktična i dizajnerska rješenja nude različite izvedbe mobilnog namještaja koje omogućuju jednostavnu transformaciju prostora, kao i stvaranje slobodnih zona za igru. Ovakav namještaj predstavlja izvrsno rješenje za uređenje soba djece različitih uzrasta, jer se postojeća kompozicija namještaja lako nadograđuje ili oslobađa suvišnih elemenata.

Mobilni, pomični namještaj, osobito je praktičan u slučajevima kada se jedna soba treba osposobiti za spavanjeboravak i učenje dvoje ili troje djece. Nedostatak stambenih kvadrata često je uzrok ovakvih rješenja, koja uz pravilan odabir namještaja, mogu rezultirati izuzetno kvalitetnim uređenjem u kojem će se svako dijete osjećati ugodno i zbrinuto u vlastitom kutku za spavanje i učenje.


Šarenilo je obavezno

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

U dječjoj sobi poželjno je poigravanje bojama

Vesele i razigrane boje neizostavan su element dječjih soba. Plava, zelena, žuta, crvena, narančasta, ružičasta, bijela, ljubičasta... svaka je poželjna u ovom okruženju! I dok se u ostalim dijelovima stambenog prostora preporučuje upotreba maksimalno triju različitih boja, u dječjoj sobi se bez straha možete poigrati i četirima, na način da odaberete dvije dominantnije, a ostale primijenite u detaljima. Upotreba tamnih i zagasitih boja nije preporučljiva za ove prostore, jer ne djeluju stimulirajuće na dječju psihu.

Osim igre bojama, aktualne su i igre poznatim junacima crtića ili stripova, koji svoje mjesto zauzimaju na frontama ormara, kreveta ili drugih komada namještaja. Dinamika koju uvode od velikog je značaja za kreiranje kompletnog ugođaja i stvaranje unikatnog dizajnerskog rješenja baš za vaše mališane. Ako su u godinama kada su ovakvi junaci strašno bitni, omogućite im rješenja koja će ih osobito razveseliti. Dječja soba postat će oaza u kojoj će živjeti svoje snove!

interijerNET.hr

interijerNET.hr

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Pravilna i dovoljno jaka rasvjeta bitan je element stvaranja općeg ugođaja sobe, ali i omogućavanja kvalitetnih uvjeta za učenje. Trendovi su u posljednje vrijeme nametnuli rasvjetna tijela veličinom i pozicijom kao naglašene elemente interijera, a isti su se prenijeli i u trendove dizajniranja dječjih soba. Veliki lusteri, naglašene zidne lampe ili ugrađena led rasvjeta u elemente namještaja, postaju neizostavni u uređenju dječjih soba. Igra rasvjetom dodatno naglašava igru kubusima, bojama i ostalim pratećim elementima.

Funkcionalna i maštovita dječja soba stvorit će mališanima okruženje u kojem će rado provoditi vrijeme u učenju i igri. Cjelokupni dojam dopunite slikarskim i kiparskim umjetničkim djelima koja stvaraju u vrtiću, školi ili u slobodno vrijeme. Naglasite identitet područja koje pripada samo njima i njihovom stvaralaštvu te zaslužuje divljenje i istaknutu poziciju. Dječja soba treba biti ogledalo karaktera djeteta te prostor koji će ispuniti sve funkcionalne zahtjeve potrebne za kvalitetno spavanje, učenje i igru.

Ako planirate preurediti svoj životni prostor i pretvoriti ga u funkcionalno i ugodno mjesto za boravak, dobro bi vam došao savjet stručnjaka. Na stranicama tportala možete dobiti besplatan savjet naših stručnih suradnica, mr. ing. arh. Monike Galović Dumendžić i mr. ing. arh. Izabele Galović Ninić, koje jednom tjedno čitateljima nude najbolja idejna rješenja. Svoje tlocrte šaljite na e-mail adresu interijeri@tportal.hr.

Više o uređenju interijera možete pronaći na www.interijerNET.hr

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi