POMNO PLANIRANI

Moda iz 'Prijatelja': Iako to nije bio fokus serije, stajlinzi su i nakon 25 godina pravi hit

25.09.2019 u 19:01

Bionic
Reading

Uvijek modno usklađena Rachel Green, kulerska nonšalancija Joeyja, asimetrične kreacije Phoebe, dosadnjikavi stajlinzi uštogljenog Rossa ili pak kućna izdanja sarkastičnog Chandlera. Tako bi se u kratko mogao opisati stil neponovljive šestorke koja i danas, četvrt stoljeća nakon emitiranja diktira trendove u odijevanju

Budući da trenutno vlada modna era 90-ih te su se svi dodaci i odjevni predmeti ponovno vratili u opticaj, nema boljeg načina nego se inspirirati stajlinzima kultnih 'Prijatelja'. Mini suknje, kožna izdanja, hlače visokog struka, pripijene haljinice bez rukava, polo veste ili slip haljine.

Sve ono što već mjesecima gledamo na ulicama ili društvenim mrežama zapravo se može vidjeti i seriji 'Prijatelji'. Fokus serije možda je na humoru, ali neupitno je da je moda igrala veliku ulogu u njoj iako su se kreatori trudili to izbjeći.

Danas, s 25 godina odmaka, glavna kostimografkinja sa seta tvrdi da je za svakog od likova razvila posebnu estetsku i kolorističku shemu.

'Chandler je redovito nosio džempere ili pak prsluke. Sivi tonovi bili su ono što ga obilježava. Joey se nikako nije uklapao u nježnost džempera, njemu više dolikuju kožne jakne, dok je Ross završavao u sakoima od tvida ili kariranim izdanjima', pojasnila je Debra McGuire, glavna kostimografkinja serije.

'Kod ženskih je pak likova prevladavala koloristička preferencija. Rachel je uvijek težila zelenilu i plavim tonovima. Monika se okrenula crvenoj, crnoj i sivoj dok je Phoebe preferirala žute, ljubičaste, šarene i asimetrične krojeve.'

No, nitko nije bio tako modno zamijećen kao Rachel Green koju je kroz deset sezona serije igrala Jennifer Aniston. To i ne čudi budući da je njezin uloga uvijek gajila simpatije prema modi, a na koncu i svoju karijeru usmjerila u tom pravcu.

Dizajnerica McGuire i danas tvrdi da se trudila ne pridavati veliku pažnju brendovima pri odabiru stajlinga, kako se serija ne bi pamtila po tome već po urnebesnim situacijama šestorice prijatelja.

'Bilo je izuzetno važno da serija ne postane poznata po tome da u njoj prevladava jedan dizajner', nadovezuje se McGuire na slutnje kako je Ralph Lauren bio omiljeni dizajner šarmantne Rachel.

Ista tvrdi da je željela kod Rachel ostaviti dojam mlade, ambiciozne, primamljive i seksi žene koja jasno daje do znanja da uživa u svojim 20-ima. Cijenjena dizajnerica i kostimografkinja objašnjava kako i danas dobiva mnogo upita za brojne stajlinge iz serije, a posebno jedan koji je nosila Jennifer Aniston.

Riječ je, na iznenađenje mnogih, o žutoj koktel haljinici golih ramena i kratkog kroja s mini prorezom na desnoj strani. Aniston ju je nosila u epizodi 'The One with All the Kissing', a haljina je britanskog brenda Idol koji je prije mnogo godina zatvorio vrata svojih trgovina.