DJECA LJUBAVI ZA JEDNU NOĆ

Mladi Nizozemaci traže svoje očeve 'galebove'

Bionic
Reading

Legendarni dalmatinski galebovi na vrhuncu svoje slave bili su osamdesetih godina kada su žarili su i palili domaćim plažama i hotelima. Danas su u potrazi za njima njihova izgubljena djeca, slučajno začeta u ludoj ljetnoj noći

Mnoštvo strankinja, 'galebovi' u napadu, ljubovalo se osamdesetih bez obzira na posljedice. A one su za neke djevojke postale vidljive tek nakon povratka u njihovu zemlju.

Nizozemskoj državnoj televiziji, odnosno ekipi emisije 'Kro Spoorloos' koja se bavi spajanjem ljudi, javilo se tako dvoje mladih ljudi čije su majke zatrudnjele nakon ljetnih avantura na jadranskoj obali. Danas, kad su djeca postala ljudi, poželjeli su pronaći svoje očeve i upoznati ih, piše Slobodna Dalmacija.

Priča prva - Floor K.

Floor K. danas ima 25 godina i zaposlena je u Nizozemskoj mornarici. Kad je imala 21 godinu, odlučila je otkriti tko je njezin otac. Otkad radi u mornarici puno je toga pročitala o ratu u bivšoj Jugoslaviji i zanimalo ju je ima li obitelj u Hrvatskoj i kako su oni preživjeli rat.

A sve što je znala i što zna o svom ocu jesu šture informacije koje joj je majka Yvonne ispričala. Majka, koja je danas udana i ima i drugu djecu, ispričala joj je kako je u ljeto 1984. s roditeljima bila na ljetovanju u Dubrovniku. U hotelu Neptun upoznala je momka koji je tada svirao u jednoj grupi kao bubnjar. Bio je stariji od nje, ali Yvonne ne zna točno koliko je godina imao tada. Svidjeli su se jedno drugome, 'zabrijali su' i dogovorili se da sve ostane ljetna avantura.

No, kad se nakon ljetovanja mlada Yvonne vratila u Nizozemsku, otkrila je da je zatrudnjela. Nakon što je shvatila da je njezina ljetna ljubav dobila ozbiljniju dimenziju, pokušala je stupiti u kontakt s bubnjarom. Kako o njemu nije ništa znala, poslala je pismo hotelu Neptun, no u njemu nije napisala da je trudna, nego je samo navela da želi s njim stupiti u kontakt.

Odgovor na to pismo nikad nije dobila. Prijatelji i rodbina u Nizozemskoj su je savjetovali da ga ni ne traži, jer je postojala mogućnost da je već imao ženu i dijete.

Yvonne se danas jedino sjeća da mu je ime počinjalo s M., da je imao okruglo lice i da je bio malo punašniji. Bio je visok oko 165 do 175 centimetara i misli da je imao smeđe oči. Nju je podsjećao na Phila Collinsa.

Kad je Floor imala 24 godine, otišla je u Dubrovnik, do hotela Neptun, i pokušala se raspitati o svom ocu. Jedna konobarica koja je tamo radila u vrijeme kad je njezina majka došla na ljetovanje, dala joj je ime jednog čovjeka, no ispostavilo se da to nije fatalni bubnjar.

Priča druga - Jürgen L.

U srpnju 1982. Tjitske L., majka danas 27-godišnjeg Jürgena L., došla je provesti godišnji odmor u mjesto Njivice na otoku Krku. Upoznala je konobara Taška Ivkovića koji je radio u restoranu Plava terasa i koji joj je rekao da je iz Zagreba, ali mogao bi biti iz Brčkog. Nikakve daljnje informacije o njemu nije imala. Sve joj je u vezi s njime bilo komplicirano, a ona je mislila da je to zato što je tada imao mnogo ljubavnica.

Zato je, kad je pri povratku u Nizozemsku otkrila da je trudna, odlučila da mu to nikad neće reći. Kako se nakon što je rodila Jürgena nikad nije udavala, tako dječak, danas mladić, nikad nije imao oca. A onda ga je odlučio potražiti. Ona se složila s njegovom potragom, iako misli da bi mogao ostati razočaran ako se ispostavi da ga otac možda neće prihvatiti. Prema njezinim riječima, Taško je tada bio visok, vitak i kratke kose. Danas bi mogao imati oko 57 godina.

Jürgen radi na brodu i živi na sjeveru Nizozemske. Nada se, kao uostalom i Floor iz prve priče, da će netko prepoznati o kome se radi te da će se javiti i pomoći djeci da pronađu svoje očeve.