VRHUNSKA AVANTURA

Mjesta koja morate posjetiti dok nemate djecu

12.04.2013 u 11:26

Bionic
Reading

Djeca, naravno, ne znače da više nikada nećete nigdje putovati sami. Ali dječje auto-sjedalice, pakiranje hrpe stvari od odjeće do igračaka i pelena mogu vas natjerati da se zapitate – nismo li ovo putovanje mogli isplanirati i prije djece

Pogledajte koja su mjesta, po izboru popularne stranice za putovanja Budgettravel, savršena za putovanja prije nego što se odlučite imati djecu, ako želite doživjeti vrhunsku avanturu ili u potpunosti uživati u njhovim pravim čarima.

Novi Zeland

Spektakularna prirodna čuda i zanimljivi gradovi Novog Zelanda trebali bi biti na vrhu liste želja za putovanja bez djece. Posebno kada pomislite na brojna presjedanja, čekanja na aerodromima i sate u tvrdom zrakoplovnom sjedalu, što se sa djecom može pretvoriti u istinsku noćnu moru. Osim toga, prelasci sa Sjevernog na Južni otok neizbježni su ako želite u cijelosti upoznati ovu prekrasnu i tajnovitu zemlju na 'kraju svijeta'. Putovanje je najbolje započeti u Aucklandu, odakle možete sjeverno na jedrenje i planinarenje ili južno u Wellington. Na Južnom otoku svakako posjetite grad Christchurch i kušajte vino u lokalnim podrumima. Jedinstvena kolonija plavih pingvina i grad Oamaru krasna su mjesta.

Disney World ili Disneyland

Najslavnija američka cesta Route 66

Mislite da je magičan svijet Mickeyja i Minnie samo za djecu? Razmislite opet. Posjet Disneyjevom čarobnom svijetu potpuno je drukčiji  s djecom, pa čak i odraslom, ili kada u avanturu krenete sami. Tim više što usred fantazije ne morate odlaziti u hotel zbog hranjenja, spavanja ili presvlačenja. U provodu, osim toga, možete ostati do kasno u noć što također pojačava dojam avanture. Znajući da žele usrećiti sve svoje posjetitelje, u Disneyju su se pobrinuli da u njihovu svijetu ima i posebnih sadržaja za odrasle. U to spadaju i dobri restoran te mjesta na kojima se može popiti čaša dobra vina, bez obzira nalazite li se u nekom od Disneyjevih parkova čuda u Americi, Aziji ili Europi.

Pariz

Mnogima je ovaj grad najromantičniji na svijetu. Mjestu na kojemu žele uživati dok gledaju na Eiffelov toranj, plove niz Seineu u zalazak sunca ili ispijaući kavu u nekoj od boemskih kavana. No dojam uz toranj ili rijeku sigurno ne bi popravio dječji pospani plač, a iz kavane biste mogli biti i izbačeni zbog klinaca koji se na terasi igraju lovice ili nabacuju ukusnim kroasanom. U svakom slučaju, ako maštate o romantičnom posjetu Parizu, obavite ga prije djece, a svojim potomcima omogućite posjet ovom divnom mjestu kada će ih zanimati galerije i muzeji koji će sigurno oplemeniti njihovo sazrijevanje i naobrazbu.

Cesta 'Route 66'

U Sjedinjenim Državama mnogo je poznatih cesta koje su odredile povijest te države kao kalifornijska Route 1 ili Blue Ridge Parkway. Ali nema slavnije i posjećenije ceste od preko 3.900 kilometara duge Route 66 koja je od 1926. povezivala Chicago i Los Angeles prolazeći kroz osam saveznih država. Odlazeći na ovakvo putovanje bez djece izbjeći ćete da vam sa stražnjeg sjedala određuju glazbu koju morate slušati ili svako malo postave pitanje - 'jesmo li već stigli'. Osim toga, djeca bi mogla kolutati očima na izbor retro restorana koji čuvaju uspomenu na najslavnije dane ove prometnice na kojoj uz niz zanimljivih gradova možete upoznati i neke od najljepših prirodnih znamenitosti Amerike poput klanca Grand Canyon.

Macao

Uglavnom, putovanja na mjesta gdje su kockarnice važan dio turističke ponude teško su ostvariva s djecom ako nisu starija od 18 godina. Ova bivša portugalska kolonija nalazi se nedaleko od Hong Konga i izrasla je u jednu od najvećih kockarskih destinacija svijeta koju je promovirao i poznati filmski kockar – James Bond. Macao je najstarija europska kolonija na kineskom tlu pa ima dosta znamenitosti iz kolonijalnog razdoblja, a zbog miješanja kultura ima velik broj zajedničkih praznika i festivala. Kao i Hong Kong, Macao, u kojem se osim kockanja razvila industrija i bankarstvo, pripojen je Kini 1999. godine.

Angkor Wat

Jedan od najtajnovitijih hramova svijeta mjesto je mirne kontemplacije i svakako ga treba tretirati s puno poštovanja, što je mnogim malim anđelčićima vrlo često nemoguća misija. Angkor Wat jedinstveni je kompleks hramova smješten na sjeveru Kambodže, oko 240 kilometara od glavnog grada Phnom Penha. Najvećim dijelom sagrađen od 9. do 12. stoljeća, ovaj je kompleks najveća vjerska građevina na svijetu, a nanovo je otkriven tek sredinom 19. stoljeća usred nepristupačne džungle. Da ga obiđete, trebate rezervirati tri dana i ne zaboraviti da vam klima pritom neće ići na ruku.

Transatlantsko krstarenje

Iako se krstarenja često doživljavaju kao savršeno obiteljsko putovanja, plovidba preko cijelog oceana nešto je drukčija jer podrazumijeva mnogo dana i noći na moru. Premda bi vam to možda značilo više vremena na ležaljci uz bazen i koktele, djeca bi na otvorenom moru mogla izgubiti živce, bez obzira na zanimljiv dječji sadržaji na brodu. Plovidba preko oceana znači i da tijekom krstarenja nema mnogo stajanja u raznim lukama, a sužena je i mogućnost usputnih izleta.