VRIJEDI TRUDA

Misija moguće – zavoljeti sebe

03.05.2012 u 08:00

Bionic
Reading

Svi imamo one depresivne faze kad mislimo da smo totalni bezveznjaci i najjadniji luzeri koji su ikada kročili planetom. Ipak, nije sve izgubljeno

Vjerojatno si puno puta čula da ako ne voliš samoga sebe, neće te ni drugi voljeti. Naravno, slažemo se, zavoljeti samoga sebe nije lak zadatak, a ni mnogi koji više nisu tinejdžeri priznaju da imaju isti problem. No umjesto da tuguješ, samosažalijevaš se i toneš u ponore mračnih emocija, poduzmi nešto i promijeni stav prema samome sebi.

Postoji nekoliko korisnih trikova koje možeš iskušati, a koje će ti pomoći da se bolje osjećaš u svojoj koži.

1.Uvjerena si da svi bolje izgledaju od tebe i ne možeš skriti svoju zavist? Slažemo se da odijelo ne čini čovjeka, ali koristit će ti bilo kakva mala intervencija po pitanju poboljšanja imidža – mrvica omiljenog parfem, zgodan detalj u kosi, neka nova majica, marama ili torbica (dakako, bez da isprazniš kasicu prasicu), drukčija frizura koju možeš napraviti uz pomoć mame, sestre ili frendice, odlično će djelovati na bildanje samopouzdanja.

2. Bez uspoređivanja s drugima! Sigurno ti je već muka koliko puta si čula da je svatko lijep na svoj način. No to je istina. Svi smo različiti, a ako nisi građena kao manekenka, potrudi se zavoljeti svoju posebnost i naglasi ono što je lijepo. Slike ljepotica koje viđamo po magazinima ionako su vrlo često rezultat fotošopiranja. Zato se nemoj uspoređivati s drugima, već poradi na sebi! Svoje mane pretvori u prednost. Npr. ni glumicu Leu Michele, Rachel iz serije 'Glee' u Hollywoodu nisu dočekali raširenih ruku. 'Uvjeravali su me da se nikad neću probiti kao glumica jer ne izgledam kako nalažu holivudski standardi. Stalno su me nagovarali da operiram nos. Nisam ih poslušala i nastavila sam svojim putem', ispričala je 26-godišnja Lea.

3. Okruži se pravim prijateljima! Imaš frendicu koja te zove samo kad je u problemima kako bi ti se izjadala, nakon čega se osjećaš iscijeđeno i umorno, a kad je ti trebaš, nigdje je nema? Zvuči poznato, zar ne? Svi trebamo prijatelje, ali ako primijetiš da te netko iskorištava, ne daj se uvući u takav odnos. Budi nemilosrdna. Bolje je imati jednog ali pravog prijatelja nego 10 fejk frendova.

3. Ugađaj samoj sebi! Svaki dan nekamo žuriš i imaš dojam da dan nikad nema dovoljno sati? Stani na loptu i predahni. Obavezno odvoji neko vrijeme samo za sebe – pročitaj nekoliko stranica omiljene knjige, pogledaj omiljenu seriju, stavi masku na lice i slušaj glazbu, surfaj… Isključi se od svih vanjskih problema i uživaj u vremenu samo za sebe. Nagradi se i nekom sitnicom, to ne mora biti ništa skupo, već nešto što će te razveseliti.

4. Budi pozitivna! Naravno nitko nije non-stop dobre volje, no potrudi se. Osmijeh čini čuda u komunikaciji pa se zato što češće smiješi. S pravom se kaže da je osmijeh najljepši ukras – a osim toga, i besplatan je.

5. Pomaži drugima! Čim nekome pomognete, dobro je poznato, odmah se osjećate bolje. Zato pomozi baki oko nabavke namirnica, uskoči mlađoj sestri kad zapne s matematikom... Dobro je činiti dobre stvari.

Isprobaj neki od ovih savjeta i osjetit ćeš kako se puno bolje osjećaš u svojoj koži. Popravit će ti se mišljenje o sebi, a tvoje novo samopouzdanje osjetit će i drugi.