KAD HORMONI POLUDE

Menopauza donosi kratkotrajan gubitak pamćenja

26.05.2009 u 10:28

Bionic
Reading

Opsežno istraživanje pokazalo je da žene na početku menopauze pate od gubitka pamćenja. Dobra vijest je ta da je riječ o privremenom stanju koje je karakteristično za sam početak menopauze, a poboljšanje dolazi već u sljedećim fazama ovog osjetljivoga životnog razdoblja za žene

Žene u menopauzi pate od gubitka pamćenja, a umanjena im je i sposobnost za učenje, no riječ je o kratkotrajnoj pojavi, pokazuje istraživanje koje je proveo dr. Gail Greendale na uzorku od dvije i pol tisuće žena.

Dosad najveće istraživanje pokazalo je da su žene u menopauzi imale puno lošije testove pamćenja od žena koje su već prošle menopauzu, ali i onih koje još nisu prošle kroz to životno razdoblje. Stručnjaci su zaključili da gubitak pamćenja uzrokuje manja razina ženskih hormona, a takvo stanje nastupa odmah nakon početka menopauze.

Znanstvenici vjeruju da će ovo otkriće pomoći mnogim ženama jer su ustanovili da je ipak riječ o privremenom stanju. 'Šezdeset posto žena izjavilo je da na početku menopauze ima problema s pamćenjem. Za sve njih dobra vijest je ta da gubitak pamćenja nije trajna pojava, a nakon nekog vremena vraća im se i sposobnost za učenje novih stvari', izjavio je dr. Gail Greendale s kalifornijskog sveučilišta.

Tijekom četiri godine, istraživači su proučavali više od dvije tisuće žena u dobi od 40. do 60. godine. Sve one su imale barem jednu menstruaciju u tri mjeseca prije početka istraživanja. Istraživači su testirali njihovu govornu i radnu memoriju, a mjereno je i koliko im treba vremena za procesuiranje informacija.

Rezultati testiranja kod čak 70 posto žena na početku menopauze bili su iznimno loši. Poboljšanje je primijećeno već nakon te početne faze, a najbolji su rezultati zabilježeni nakon završetka menopauze. Istraživanje je pokazalo i da uzimanje hormona estrogena i progesterona prije početka menopauze pomaže boljem pamćenju.