PRAKTIČNO I MODERNO

Maštovite ideje za uređenje dječje sobe

11.09.2015 u 08:35

Bionic
Reading

Dječja soba i nakon što započne škola treba ostati radostan kutak, a kako vaše dijete bude raslo, njegova soba postajat će mu najvažnija prostorija u stanu

Uređenje dječje sobe danas je doista lakše nego prije jer možete doći do raznih ideja i savjeta. Čini li vam se da niste tip osobe koja bi se sama upustila u uređenje sobe za svoje klince, promislite još jednom. Potrebno vam je malo slobodnog vremena i dobre volje, a za sve nedoumice pitajte svoju djecu jer ona će, na kraju krajeva, provoditi vrijeme u svojoj sobi.

Osnovni elementi koje svaka soba treba imati su namještaj za spavanje, pohranu stvari, igru i školske obaveze. Srećom pa danas ima puno raznih varijanti te lako možete birati komade namještaja prema veličini prostorije.

Nacrt i lista stvari koje vam trebaju

Da biste najbolje iskoristili prostor i uzeli komade namještaja koji će osigurati pohranu svih stvari, napravite mali nacrt sobe te promislite o tome kakav tip ormara trebate. Ukoliko vaše dijete primjerice više voli nositi sportsku odjeću, znači da u ormaru treba biti puno polica uz ladice za donje rublje ili čarapice. Ako pak imate damicu s dosta suknji i haljina ili frajera s puno košulja, uzmite u obzir to da osigurate i prostor s vješalicama.

Uz to izračunajte kakav treba biti dio za igračke. Za dijete koje se rado igra figuricama dobro je imati sustav s kutijama da mu sve bude preglednije, a za veće stvari ili društvene igre i knjige najbolje su rješenje police. Za veće količine nisu naodmet komode otvorenog ili poluzatvorenog tipa, s puno polica za slaganje stvari.

Kako je puno složivih programa, možete birati želite li više ladičara, polica ili klasični ormar. Postoje i rješenja s ukomponiranim radnim stolovima ispod povišenih kreveta, ladica koje su ispod kreveta, pa u njih možete staviti još jedan madrac ili stvari, a tu su i dobri stari kreveti na kat koji se u nekim programima mogu slagati u slovo L pa ne djeluju klaustrofobično.

Odvojite prostor za učenje i igru te razmišljajte dugoročno

Klinci koji kreću u školu trebali bi imati radni stol i njegova je pozicija izuzetno važna. Neka bude smješten tako da na njega pada dovoljno dnevne svjetlosti, a osigurajte i dodatnu rasvjetu kada padne mrak. Taj dio sobe možete organizirati kao zaseban kutak s policama ili ormarićima za knjige i pribor, a zatim dodati dio za igru i krevet. Boje i detalje prepustite klincima, što će vam olakšati izbor.

Zgodno je ako možete birati namještaj koji će poslužiti djeci više godina - samo će s vremenom igračke zamijeniti ozbiljnije stvari, a novu boju zidova posteri i plakati.