funkcionalno i autentično

Maksimalno iskoristite prostor svoje male kupaonice uz omiljene trikove dizajnera interijera

15.02.2023 u 06:55

Bionic
Reading

Stručnjaci za uređenje doma savjetuju kako izbjeći probleme s uređenjem malene kupaonice uz pravilan odabir tuš kabine, umivaonika, ormarića i ostalih detalja kojima ćete stvoriti funkcionalan, autentičan i estetski ugodan prostor

Malene kupaonice česta su pojava u urbanim stanovima i svojim vlasnicima nerijetko zadaju glavobolje. No nedostatak prostora, malene površine problematične za uređenje i želja da se sve poveže u smislenu cjelinu koja će biti funkcionalna i estetski ugodna izazovi su koji se lako mogu riješiti uz malo kreativnosti i dobrih ideja koje donose eksperti za dizajn!

Imajte na umu to da prilikom dizajna kupaonice dobro promislite o ključnim elementima poput odabira kade ili tuš kabine, oblika WC školjke i umivaonika te svim mjestima na kojima možete ugraditi pokoju vješalicu, policu i ormarić. Kada donesete najvažnije odluke, pred vama je najzabavniji dio: odabir detalja kojima ćete postići željeni osjećaj ugode.

Kada ili tuš kabina?

Prije svega, kada razmišljate o dizajnu svoje male kupaonice, vodite računa o funkcionalnosti. Velika i udobna kada pružit će vam neprocjenjive trenutke opuštanja na kraju stresnog dana, ali zauzet će ogroman prostor.

S druge bi strane tuš kabina mogla biti pun pogodak jer zauzima znatno manju površinu, a vizualno prostor možete povećati ako se odlučite za prozirne staklene stijenke.

WC ne mora biti bijele boje

Iduća odluka koju trebate donijeti odnosi se na oblik WC-a. Tradicionalna forma školjke koja iznad ima vodokotlić zauzet će nešto manje mjesta od modernih toaleta koji dolaze u velikoj kompaktnoj kutiji ugrađenoj u zid.

Promislite i o odabiru boje jer vaš WC ne mora biti u klasičnoj bijeloj! Poigrajte se dizajnom keramičkog dijela koji može biti u plavoj, zelenoj, ružičastoj ili čak crnoj boji, a kada je riječ o dasci, na raspolaganju vam je uistinu bezbroj dizajna kojima kupaonicu možete prilagoditi svom stilu. S obzirom na to da se radi o relativno jeftinom detalju, promjena daske može biti najjednostavniji način da joj podarite novo ruho.

Iskoristite prostor ispod umivaonika

Prilikom odabira umivaonika imate dvije opcije: viseći ili položen na ormarić. Viseći umivaonici su, moramo priznati, vrlo elegantni, ali nisu osobito praktično rješenje za malenu kupaonicu. Stoga je preporuka dizajnera da se odlučite za nešto glomazniju, ali ništa manje lijepu opciju s ugrađenim ormarićem.

S obzirom na to da se uglavnom radi o drvenim ormarićima, ne zaboravite na opciju da ih obojite u omiljenu boju i tako kupaonici date osobni pečat. Naravno, osim za vizualne efekte, ormarić će vam vrlo dobro doći kao prostor za skladištenje ručnika i kupaonskih potrepština.

Maksimalno iskoristite prostor uz vješalice, police i ormariće

Ono što čini razliku između malene i premalene kupaonice način je na koji pohranjujete stvari. Ako svaki predmet ima svoje mjesto, nećete ni osjetiti da vam išta nedostaje u njoj. Dizajneri napominju da je ključno opremiti prostor mnoštvom vješalica i polica, posebno u blizini tuš kabine/kade i umivaonika.

Također, nemojte podcijeniti moć polica na kojima možete držati predmete koje često koristite, ali i dekoracije poput svijeća, biljaka ili drvenih ukrasa koji će dati još više topline i osjećaja intimnosti.

Svakako izbjegnite postavljanje ogledala direktno na zid jer su ormarići s ugrađenim ogledalom daleko praktičnija opcija, a kako biste maksimalno iskoristili njihov kapacitet, napunite ih malim košarama ili pregradama koje će omogućiti urednost i praktičnost.

Detalji čine razliku

Kada odaberete oblik i formu tuš kabine, WC-a, umivaonika i ormarića, pred vama je najslađi zadatak - dekoriranje! Kao i uvijek, i za kupaonicu vrijedi pravilo da detalji čine najveću razliku, a na vama je da si date oduška i stvorite autentičan prostor u kojem ćete se osjećati maksimalno ugodno.

Dizajneri savjetuju da izbjegavate tamne boje zidova i pločica jer vizualno smanjuju prostor, no dobrodošle su moderne crne pipe i slični detalji tamnijih nijansi koji će tvoriti lijep kontrast s bijelim ili svijetlo obojenim zidovima i pločicama.

Za kraj, ne zaboravite na važnost rasvjete. Eksperti napominju da izbjegavate prejaku i gotovo agresivno blještavu stropnu rasvjetu i odaberete suptilniju jačinu svjetlosti te predlažu ugradnju malog i snažnog osvjetljenje kod ogledala kako biste si osigurali idealne uvjete za beauty rutinu.