SLABIJI UČINAK

Losos i orašasti plodovi možda ipak nisu superhrana

26.09.2013 u 09:26

Bionic
Reading

Dugo se tvrdilo da masna riba pomaže zadržati mozak aktivnim te da smanjuje rizik od moždanog udara. No američki znanstvenici sada vjeruju da konzumiranje masne ribe i orašastih plodova ne može djelovati kao poticaj mozga

Za razliku od ranijih istraživanja, najnovija studija sugerira da masne kiselineomega-3, koje se nalaze u ribama poput lososa i orašastih plodova, ne mogu zaustaviti degeneraciju mozga. Autor studije Eric

Ammann sa Sveučilišta u Iowi kaže kako je objavljeno puno studija koje su tvrdile da su masne kiseline omega-3 dobar saveznik u sprečavanju ili odgodi kognitivnih degeneracija, ali da nažalost njihova studija nije pronašla zaštitni učinak u starijih žena.

'Osim toga, većina studija koje su proučavale utjecaj dodataka omega-3 nisu pronašle takav učinak.'

Prethodne studije tvrdile su da masna riba pomaže u smanjenju postnatalne depresije, smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti i dijabetesa, moždanog udara i artritisa, kao i da pomaže djeci u učenju. Neki su išli toliko daleko da su tvrdili da redovita konzumacija dodaje dvije godine životnog vijeka.

No losos i skuša mogu prepoloviti rizik od reumatoidnog artritisa za 52 posto, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu Annals of the Rheumatic Diseases. Istraživanje navodi koristan učinak dugolančanih polinezasićenih masnih kiselina omega-3 koje se nalaze u ribama, piše MailOnline.