KOBNA ZAVIST

Ljubomora nas čini bolesnima

13.07.2009 u 08:00

Bionic
Reading

Osobe kojima smeta uspjeh prijatelja ili susjeda imaju veće šanse da obole od srčanih bolesti, dijabetesa, čira na želucu i visokog krvnog tlaka, poručuju znanstvenici

Vjeruje se da stres uzrokovan zavišću utječe na razinu hormona u tijelu i imunitet, zbog čega nas čini podložnijim bolestima.

Odnosom ljubomore i bolesti bavili su se znanstvenici na Sveučilištu u Chicagu. Oko 3.000 ispitanika u dobi od 57 do 85 godina trebalo je ocijeniti svoje zdravstveno stanje i reći boluje li od nekih bolesti. Također su trebali ocijeniti svoju financijsku poziciju u odnosu na svoje prijatelje, obitelj, radne kolege i susjede.

Analizom je utvrđeno da su oni koji su se našli nisko u financijskom pozicioniranju imali više zdravstvenih problema od onih koji su vjerovali da su dobro prošli u odnosu na svoje poznanike. Srčane bolesti pokazale su se kao najčešća zdravstvena smetnja.

Znanstvenici su već otprije znali da je siromaštvo povezano s lošim zdravlje, no sad su se pojavili dokazi da nepovoljna društvena pozicija također nosi svoje breme.

Genevieve Pham-Kanter sa Sveučilišta u Chicagu kaže da osjećaj zavisti može uzrokovati probleme sa zdravljem. 'Vjeruje se da je glavni psihološki mehanizam kronični stres koji je uzrokovan svakodnevnim društvenim usporedbama iz kojih se javlja osjećaj manje vrijednosti. Taj stres se stalno ponavlja i vodi do kronično visokih razina hormona stresa koje igraju važnu ulogu u razvoju određenih zdravstvenih stanja', objasnila je Pham-Hanter.