MISS KLINCEZA

Ljepota ne smije biti najvažniji kriterij u životu

25.09.2013 u 14:00

Bionic
Reading

Stručnjaci podržavaju prijedlog francuskog parlamenta za uvođenje zabrane sudjelovanja djevojčicama ispod 16 godina na natjecanjima ljepote i ističu da se djecu ne smije učiti da su najbolja kada se ponašaju zavodljivo

Još samo jedan korak, odnosno potvrda donjeg doma parlamenta, dijeli Francusku od potpune zabrane sudjelovanja djevojčicama ispod 16 godina na natjecanjima ljepote. Francuska će tako postati prva zapadna zemlja s takvim zakonom koji podržava većina političkih stranaka u Francuskoj, a jedina je zamjerka na prestroge kazne za roditelje i organizatore. Kaznu od dvije godine zatvora i globu od trideset tisuća eura mnogi smatraju previše rigoroznima, ali zakonodavci nemaju namjeru mijenjati svoju odluku ako prijedlog zakona prođe što bi se trebalo dogoditi najkasnije za dva tjedna.

Predlagatelji zakona kao glavni argument za njegovo uvođenje navode da se ovakvim natjecanjima djevojčicama nameće stav da je u životu jedino važno kako izgledamo. Osim toga, ističu da se šalje izrazito negativna poruka kada pistom šetaju našminkana i provokativno odjevena djeca koja izgledaju kao minijaturna verzija odraslih žena. Organizatori natjecanja su se naravno pobunili i izjavili da se zabrana uvodi zbog nerazumijevanja političara, a jedan od veterana ovakvih natjecanja, Michel Le Parmentier, za britanski Independent tvrdi da natjecanja na kojima sudjeluju djevojčice nisu ni približno tako erotska i seksualizirana kako ih pokušavaju prikazati zakonodavci.

'Na našim natjecanjima sudjeluju djevojčice u dobi od sedam godina, ali za njih je to više igra, nego natjecanje. Nijedna djevojčica ne nosi šminku, a odjevene su kao princeze', kazao je Le Parmentier.

Međutim, njegove tvrdnje nisu pokolebale francuske zakonodavce koji su već tradicionalno poznati po tome da u vrlo rijetkim slučajevima odustaju od svojih odluka, a na njegovoj strani nisu ni stručnjaci. Sociolog Michel Dorais navodi da su zapravo najčešće roditelji, a poglavito majke te koje djecu prijavljuju na ovakve izbore ljepote te da djevojčice uglavnom na to pristaju kako bi udovoljile njihovim željama. Dodaje da roditelji čak i nemaju loše namjere kada svoje 'klinceze' prijavljuju na izbore ljepote, ali da nerijetko nisu svjesni da svoju djecu, osim što im kradu djetinjstvo, pogrešno uče da su izgled i zavodljivo ponašanje dobitna kombinacija ne samo za izbor ljepote, već i za sve drugo u životu.


Sanja Ivanušević, psihologinja s dugogodišnjim iskustvom u radu s djecom također kaže da sudjelovanje djece u natjecanjima koja se fokusiraju na fizički izgled nije primjereno dječjem emocionalnom niti kognitivnom razvoju kao ni njihovim mogućnostima nošenja sa stresom i pritiskom.

'Intenzivno sudjelovanje u aktivnostima koje se fokusiraju na fizički izgled može imati značajan utjecaj na formiranje osobnosti djeteta i njegovog mentalnog zdravlja. Svako natjecanje je vrednovanje, a u ovom tipu natjecanja djevojčice dobivaju poruku da njihova vrijednost ovisi samo o fizičkom izgledu, privlačnosti i površnom šarmu i ta rana, intenzivna i kontinuirana iskustva imaju dugoročan utjecaj. Djeca koja su bila izlagana porukama u kojima se vrednuje izgled, mogu kasnije imati teškoća s perfekcionizmom, poremećajima prehrane, poremećajima slike vlastitog tijela, izjednačavati uspjeh, vrijednost i ljubav s određenim nerealnim standardima ljepote. Kada se vlastita vrijednost gradi na nečemu što je prolazno i ovisi o procjenama drugih, ona je vrlo krhka i nestabilna. S druge strane, sama natjecanja su vrlo stresna jer djecu stavljaju pod veliki pritisak te zahtijevaju dugotrajne i naporne pripreme, što nikako nije u skladu s dječim razvojnim mogućnostima niti potrebama', tvrdi Sanja Ivanušević.

Male missice


No iskustva iz ovakvih natjecanja za djecu nisu kratkog vijeka i ne prestaju onog trenutka kada natjecanje završi, već mogu imati i dugotrajne posljedice.

'Iskustva kroz koja djeca prolaze, oblikuju ih. Ako djeca uvježbavaju seksualizirana ponašanja i dobiju poruku da su tada najbolja, zapravo uče da je takvo zavodljivo ponašanje ključ uspjeha, popularnosti i ljubavi. Natjecanja, bilo ljepote ili drugih talenata, u kojima djeca oblače zavodljivu i dobno neprimjeru odjeću i zavode žiri i publiku, u potpunosti su neprimjerena dječjem emocionalnom i socijalnom razvoju te mogu ostaviti značajan utjecaj na kasniji razvoj osobnosti, percepciju sebe i odnosa sa drugim ljudima', zaključuje Sanja Ivanušević.