KRISTINA BURJA:

Kupujte odjeću stvorenu da traje, a ne onu stvorenu da je što prije morate zamijeniti

03.12.2020 u 23:00

Bionic
Reading

Modni brend Krie Design predstavio je inspirativnu novu kolekciju 'Dreamers Yard' na 10. Green Fashion Weeku, u prijestolnici mode Milanu

Riječ je o internacionalnom događaju koji već godinama promiče održivi razvoj u modnoj industriji te je pod pokroviteljstvom UN-a, a dizajnerica Kristina Burja koja stoji iza Krie Designa jedina je hrvatska predstavnica te u projektu sudjeluje od prvog izdanja 2016. godine u Abu Dhabiju.

Moda obično zrcali stanje društva i njegovih vrijednosti, uljepšava stvarnost, no ona također može inspirirati ljude da sanjaju. U ovoj godini suočeni smo s velikim krizama, ali jednako tako imali smo priliku pokazati neslomljivi duh.

Kristinin dizajn i ekološki pristup proizvodnji te cijelo poslovno djelovanje u skladu je s Agendom 21 UN-a o održivom razvoju, prepoznat je od strane organizatora, koji su na ovogodišnjem izdanju GFW-a organizirali on line konferenciju za medije. U skladu s epidemiološkim mjerama četrdesetak medijskih kuća uključilo se u live streaming, na konferenciju koja se održala na poznatoj 'Terrazza 21', ispred milanskog Duoma. Ovaj projekt je u doba korone došao na svoje jer su danas veliki modni proizvođači bili primorani usporiti masovnu proizvodnju u tvornicama diljem svijeta, a zna se da je tekstilna masovna produkcija jedna od najvećih zagađivača planete.

Kristina Burja je o cijelom projektu i svojoj kolekciji govorila i za televiziju Fashion TV. 'Ne možemo promijeniti svijet u jednom danu, ali možemo govoriti i promicati vrijednosti koje su blagotvorne, kako za našu planetu tako i za ljude koji su u ovoj industriji izuzetno ugroženi, kada govorimo o nehumanim radnim uvjetima masovne proizvodnje tekstila na svjetskoj razini. Kolekcije moraju duže trajati. Kada birate odjeću morate se zapitati odakle dolazi odjeća koju želite kupiti i tko je to proizveo te u kojim uvjetima? Bitno je biti etički osviješten i ekološki odgovoran. Zanimajte se za priču brenda, za kreaciju koju ćete voljeti godinama. Kupujte odjeću stvorenu da traje, a ne onu stvorenu da je što prije morate zamijeniti. Trendovi moraju postati tiši jer puno je drugih glasova koje treba pojačati. Upravo to je moj moto dok kreiram kolekcije koje su kvalitetne, jedinstvene i pristupačne te proizvedene s ljubavlju u Hrvatskoj', kaže Kristina.

  • +3
Kristina Burja Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji/PIXSELL

Kaputi, predimenzionirani sakoi, zanimljivi korzetirani remeni, elegantne haljine, kao i nezaobilazne kombinacije od eko kože po kojima je dizajnerica Kristina Burja prepoznatljiva, čine novu kolekciju.

Dizajnerica je u Milanu predstavila samo dio noviteta, a za nekoliko dana najavljuje veliko modno iznenađenje i zanimljivu suradnju.