najpopularniji stilovi

Kultura uživanja u vrtovima traje stoljećima, a ovaj video otkriva nevjerojatne transformacije: Pogledajte kako se uređenje vrtova mijenjalo tijekom 4000 godina

11.05.2022 u 10:15

Bionic
Reading

Vrtovi su se dramatično mijenjali tijekom godina - odražavajući ukuse, stil života i potrebe njihovih vlasnika. Vrtovima kakve danas poznajemo i u kakvim uživamo rezultat su evolucije uređenja eksterijera koja je, baš kao i uređenje interijera, tijekom godina doživljavala velike promjene. Pogledajte kako se dizajn vrtova mijenjao tijekom različitih razdoblja

Vrtovi i tradicija uređenja vanjskog prostora po prvi put su se pojavili u starom Egiptu, a predstavljali si mjesto koje pruža hlad i dašak svježeg zraka u nemilosrdnoj pustinji. Tijekom stoljeća te zelene oaze prošle kroz brojne i značajne transformacije postavši danas mjesto razonode, opuštanja, ali i prostor za uzgoj hrane i cvijeća.

Najraniji detaljni planovi vrta pojavljuju tek oko 1400. godine prije Krista u starom Egiptu. No, kako su se to točno vrtovi mijenjali tijekom dugog niza godina, počevši do drevnog Egipta, preko srednjeg vijeka, viktorijanskog doba pa sve do današnjeg, suvremenog doba? Civilizacije diljem svijeta stvaraju vrtove tisućama godina. Od tada, dizajn vrtova se nastavio razvijati, pod utjecajem trendova i promjenjivih prioriteta.

Za svoj najnoviji projekt, HouseholdQuotes.co.uk je zavirio u arhive kako bi otkrio najpopularnije dizajne vrtova od prije četiri tisuće godina pa sve do današnjih dana. Kako bi pokazali koliko su se dizajni vrtova promijenili tijekom godina, HouseholdQuotes.co.uk je identificirao 10 ključnih razdoblja u evoluciji dizajna vrtova i vizualizirao ih kao niz detaljnih 3D prikaza koji vam mogu pomoći i da sami uredite vrt 'po svojoj mjeri'.

Povijest vrtnog dizajna ne počinje s olovkom ili vrtni crijevom, već plamenom. Prapovijesni 'dizajneri' vrtova koristili su vatru kako bi očistili prostor, spriječili šumske požare i potaknuli rast biljaka, a to se definira kao namjerno dizajniranje ekoloških niša kako bi se olakšao svakodnevni život.

No, to je bio tek početak. U 18. stoljeću bogati zemljoposjednici zapošljavali su prave ljude kao žive ukrasne dodatke za svoje prostrane vrtove. Vrt je bio simbol bogatstva i ekskluzivnosti, a prisutnost pravog živog pustinjaka vratila je dašak divljine i romantike na sve obrađeniju zemlju – privlačeći pozornost na prostranstvo vrta.

  • +15
Evolucija uređenja vrtova Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HouseholdQuotes.co.uk

Negdje između toga dizajn vrta je od tradicionalne poljoprivrede postao fina, ponekad i čudna umjetnost. No tek u prošlom stoljeću povećanje prihoda, slobodnog vremena i života u predgrađu učinilo je dizajnirani vrt uobičajenim obilježjem zapadnih domova.