UVIJEK U MODI

Kultne cipele koje obožavaju domaće i slavne dame

15.06.2016 u 14:36

  • +8

Slavne dame u hit cipelama

Izvor: Profimedia / Autor: Tportal.hr/Mihaela Maras

Bionic
Reading

U svijetu cipela trendovi se mijenjaju svjetlosnom brzinom, no pojedini modeli posebno odolijevaju zubu vremena i modnim previranjima. Jedan od njih djelo je talijanske modne kuće Gucci. Riječ je o takozvanim horsebit cipelama koje se, kao nikad prije, nalaze u fokusu modne javnosti

Gucci loaferice prije nekoliko godina proslavile su 60. rođendan što dovoljno potvrđuje njihov izvanredan dizajn i dugovječnost. Ovaj par cipela iz 50-ih godina jedan je od rijetkih primjera obuće koji se može pohvaliti trendi statusom u današnjim vremenskim okvirima, unatoč činjenici da se njihov originalan dizajn s godinama nije pretjerano mijenjao.

Kellen Goldstein, profesorica s njujorškog Modnog instituta tehnologije, pokušala je objasniti trajan utjecaj ovih jednostavnih cipela. 'Njihova glavna posebnost leži u detalju nalik metalnom dijelu kakav se može vidjeti na konjskim uzdama. U vrijeme lansiranja Gucci loaferica, taj detalj na cipelama djelovao je svježe i nesvakidašnje i do danas je zadržao status klasika.'

Godine 1953., Aldo Gucci odletio je u New York gdje je njegova obiteljska tvrtka otvarala prodavaonicu u sklopu hotela Savoy-Plaza. Utemeljitelj brenda Gucci tada je primijetio da mnoštvo mladih biznismena nosi mokasine. Tadašnji američki dizajn ove obuće bio je minimalistički i tvrd, stoga je Aldo Gucci došao na ideju kreiranja mokasina u talijanskom duhu.

Babies ?? #guccihorsebit #loafers @kikisstocksale ?? #kikisstocksale

Fotografiju objavljuje Anouk Océanne (@anoukoceanne)

Prve Gucci mokasine izradio je u slip-on formi koristeći teleću kožu i dodavši metalan detalj, nalik onom kakav se može vidjeti na konjskim uzdama. Taj metalni detalj od tada je postao zaštitni znak talijanske modne kuće. Stvorene mokasine krasila je udobnost poput kućnih papuča i elegantan izgled. Nakon premijernog lansiranja, Gucci mokasine prigrlile su zvijezde, poput Audrey Hepburn, Freda Astairea i Clarka Gablea

Bilo da je riječ o klasičnoj verziji mokasina, dorađenoj silueti pod dizajnerskom palicom Toma Forda ili aktualnog kreativnog direktora Guccija Alessandra Michelea koji je kultnim mokasinama dodao krzno na području zglobova, ovaj kultni model koji odiše luksuzom posljednjih sezona ponovno je aktualiziran i viđen na stopalima brojnih modnih veterana i zvijezda ulične mode.

Ovaj povratak Gucci mokasina nimalo ne čudi, s obzirom na to da cjelokupna modna kuća posljednjih sezona doživljava neviđenu popularnost. Dizajner Alessandro Michele u potpunosti je pomladio brend svojim grandioznim tumačenjem Guccijeva modnog naslijeđa.

Oh my...#gucci #gucciloafers #shoeporn

Fotografiju objavljuje Allison (@allisonkrijnen)

Gucci pošast u znaku mokasina, osim utjecajnih modnih blogerica, zahvatila je brojne slavne zvijezde, ali i domaće, poput Ive Balaban i supruge hrvatskog premijera Sanje Orešković. Iako je Gucci posljednjih godina lansirao kultne mokasine u mnoštvu boja, crni modeli s horsebit detaljem i dalje su najpopularniji što na koncu potvrđuju i ove dame.