PARIŠKI TJEDAN VISOKE MODE

Kriza treba biti poticaj visokoj modi

09.07.2009 u 14:08

Bionic
Reading

Trodnevno modno događanje završeno je revijama Jean-Paul Gaultiera, Saaba i Valentina, no njihove je revije zasjenio odlazak Christiana Lacroixa

Kylie na reviji Jean-Paul Gaultier

I završna večer Pariškog tjedna visoke mode protekla je u znaku odlaska Christiana Lacroixa i financijske krize u svijetu.

'Trideset, četrdeset godina govori se o kraju Haute Couturea', rekao je za Reuters Jean-Paul Gaultier. 'Kriza je vrijeme kada treba stvoriti nove načine za stvaranje, pronaći nova rješenja i propitivati čak i najosnovnije stvari', dodao je Gaultier, centralna figura pariške modne scene već više od dva desetljeća.

Komentirajući financijske poteškoće i mogući bankrot francuske modne kuće Christian Lacroix, Gaultier je rekao da se ne boji za njegovu budućnost. 'Lacroix je kreator, on će ponovo učiniti nešto kreativno.'

Gaultier je u Parizu predstavio svoju novu kolekciju za jesen i zimu 2009/2010. inspiriranu zvijezdama filmova iz 1930-ih i 1940-ih, poput Ave Gardner i Grete Garbo, a u prvom redu na njegovoj reviji inspiraciju za sebe tražila je Kylie Minogue.

Miljenik crvenog tepiha, libanonski dizajner Elie Saab predstavio je bijelu kolekciju odijela s puf rukavima i lepršavih haljina ukrašenih blještavim kamenčićima, perjem i tilom.

Novi dizajnerski duo Maria Grazia Chiuri i Pier Paolo Piccioli za modnu kuću Valentino osmislio je suvremeniju i seksipilniju sliku legendarne talijanske kuće. Haljine u boji kože i u crnoj boji naglašene su prozirnim tkaninama i svjetlucavim detaljima.