IDEMO NA PUT

Krenuli smo put Berlina, evo koje su moguće rute i opcije!

14.06.2024 u 09:44

Bionic
Reading

Pripreme za nogometno ludilo već su počele, a mi sretnici koji smo uspjeli nabaviti karte za utakmicu između Hrvatske i Španjolske, koja se održava već drugog dana Europskog nogometnog prvenstva, krenuli smo s organizacijom putovanja prema Berlinu. Kako bi nam tisuću kilometara, koliko iznosi udaljenost od Zagreba do Berlina, prošlo što bezbolnije, donosimo detalje o našem putovanju i zanimljivostima koje ćemo doživjeti usput.

Oko tisuću kilometara iznosi cestovna udaljenost od Zagreba do Berlina. No, kada se ekipa skupi i potrpa u automobil, kilometri brzo prolaze, a 11 sati, koliko u idealnim uvjetima traje put, lakše prođu.

Planiranje rute

Kada je riječ o samom putu do Berlina, postoji nekoliko pravaca kojim se možemo uputiti, no sve ovisi o tome što želimo i kojim putem želimo stići na krajnje odredište.

Prva ruta: Vodi kroz Sloveniju i Austriju. Umjesto da preko Linza nastavimo prema Njemačkoj, skrenuli smo u Češku i onda preko Praga ušli u Njemačku, od Dresdena nastavili do Berlina. To je ruta koju ćete na viamichelin stranici dobiti kao najbržu.

Na ovoj ruti možemo stati u nekoliko zanimljivih gradova. Ljubljana, glavni grad Slovenije, poznata je po svom slikovitom starom gradu, prelijepoj Ljubljanskoj tvrđavi i mnogobrojnim kafićima uz rijeku Ljubljanicu. Ako imamo vremena, posjetit ćemo i Bled s prekrasnim jezerom i dvorcem na stijeni.

Nakon Slovenije, dolazimo u Austriju gdje možemo stati u Graz, drugi po veličini grad u Austriji, poznat po svojoj mješavini modernih i srednjovjekovnih građevina. Beč, glavni grad Austrije, nudi bogatu povijest i kulturu s brojnim muzejima, palačama i operama.

Kada stignemo u Češku, obavezno ćemo posjetiti Prag, jedan od najljepših gradova Europe. Stari grad sa svojim uskim ulicama, povijesnim građevinama i prekrasnim Karlovim mostom oduzima dah. Prag je naš izbor za prvu noć na putu prema Berlinu. Provest ćemo večer šetajući starim gradom, diveći se gotičkoj arhitekturi i uživajući u lokalnoj češkoj kuhinji.

Druga ruta: Vodi preko Mađarske, a potom Bratislave i Brna u Češkoj. Zatim skrenemo prema Pragu i preko Dresdena stignemo do odredišta.

Na ovoj ruti možemo posjetiti Budimpeštu, glavni grad Mađarske, koji je poznat po svojim termalnim kupalištima, veličanstvenoj arhitekturi i Dunavu koji dijeli grad na Budim i Peštu. Bratislava, glavni grad Slovačke, nudi šarmantan stari grad i veličanstveni dvorac s pogledom na Dunav.

Nakon Bratislave, možemo posjetiti Brno, drugi po veličini grad u Češkoj, poznat po svojoj modernoj arhitekturi i živahnom kulturnom životu. Dresden, grad u Njemačkoj, poznat je po svojoj obnovljenoj povijesnoj jezgri koja uključuje Zwinger palaču i Frauenkirche.

Treća ruta: Najduža je, iznosi 989 kilometara i zahtijeva više od 13 sati vožnje bez stajanja. Vodit će nas preko Graza i Beča do Praga, a onda gornjim putem ponovno preko Dresdena do Berlina.

Na ovoj ruti možemo posjetiti Graz i Beč, kao i na prvoj ruti, ali ćemo također imati priliku istražiti České Budějovice, grad u južnoj Češkoj poznat po svojoj pivovari Budvar i lijepom trgu Přemysl Otakar II.

Otkrijte skrivene dragulje uz put

Dok planiramo svoje putovanje, razmišljamo o tome da stanemo na nekoliko manje poznatih, ali fascinantnih mjesta. Ova mjesta možda nisu na glavnim turističkim rutama, ali nude autentične doživljaje i prekrasne prizore.

Ptuj, Slovenija: Najstariji grad u Sloveniji, poznat po svom srednjovjekovnom dvorcu i termalnim izvorima. Prošetat ćemo starim gradom i uživati u pogledima s dvorca.

Telč, Češka: Mali grad s jednim od najljepših renesansnih trgova u Europi. Grad je na UNESCO-vom popisu svjetske baštine i idealno je mjesto za kratki odmor i fotografiranje.

Český Krumlov, Češka: Još jedan UNESCO grad, poznat po svom srednjovjekovnom dvorcu i slikovitom starom gradu. Provest ćemo nekoliko sati istražujući uske uličice i uživati u pogledu na grad s dvorca.

Cijene vinjeta

  • Slovenija (7 dana - 16 eura, mjesec dana - 32 eura)
  • Austrija (dnevna - 8,60 eura, 10 dana - 11,50 eura, 2 mjeseca - 28,90 eura)
  • Austrija tuneli - između 6,50 i 13,50 eura
  • Češka (10 dana - 12,50 eura, mjesečna - 17,50 eura)
  • Mađarska (10 dana - 8.000 HUF, mjesec dana - 12.600 HUF)
  • Slovačka (10 dana - 12 eura, mjesec dana - 17 eura)

Savršeni suputnik

Nakon što smo razmotrili sve rute i mjesta koje ćemo posjetiti, shvatili smo da nam je potreban automobil koji će nam omogućiti maksimalnu udobnost i fleksibilnost. Odlučili smo se za Renault Espace E-Tech, savršenog suputnika za ovo putovanje. Prostran i udoban, ovaj automobil nam pruža sve što nam je potrebno za dug put.

Gužve u autu nema, upravo zbog njegove prostranosti, a dovoljno je mjesta i u ogromnom prtljažniku. Koferi, navijački rekviziti, ali i sve ostalo potrebno da nam put prođe bez ikakve nervoze, pronašlo je svoje mjesto bez potrebe da nogom zatvaramo prtljažnik. Renault Espace E-Tech je automobil koji nas neće iznevjeriti, bilo da putujemo kroz planine, gradove ili ravnice.

Renault Izvor: Promo fotografije / Autor: Promo

Ekološki i praktično

Mi s našim automobilom nismo morali pretjerano razmišljati gdje bi točno sve trebali stajati putem, budući da imamo hibrid. To znači da cijelim putem možemo kombinirati vožnju na električni pogon s onom na gorivo. S punim spremnikom i napunjenim elektromotorom, možemo ‘u jednom šusu’ stići do Berlina, budući da mu je domet vožnje čak 1100 kilometara. U našem slučaju ta je situacija win-win!

Uz sve to, ne zaboravite kupiti i ekološku vinjetu za Berlin. Ako već moramo putem stati na nekoj od benzinskih stanica i natočiti automobil, vodit ćemo se onom da u Njemačkoj ne točimo gorivo na autocestama već se obavezno spuštamo u grad, jer su razlike enormne. Mi naš automobil ne moramo točiti do Berlina, što nas uvelike spašava.

Kada stignemo u Berlin

Kada napokon stignemo na toliko željenu destinaciju, znamo da će nam Berlin pružiti apsolutno potpuni doživljaj. Vrijeme iščekivanja prve tekme lakše ćemo skratiti ako se odlučimo za razgledavanje i posjet znamenitostima. Evo nekoliko atrakcija koje nikako ne smijemo propustiti:

Brandenburška vrata: Ovaj simbol Berlina i Njemačke nekada je bio dio Berlinskog zida. Izgrađena u 18. stoljeću, vrata su sada mjesto gdje se održavaju brojne kulturne manifestacije.

Berlinski zid: Ostatci zida podsjetnik su na Hladni rat i podijeljeni Berlin. Možemo posjetiti nekoliko dijelova zida, uključujući i East Side Gallery, gdje su zidovi oslikani umjetničkim djelima.

Reichstag: Njemački parlament nudi nevjerojatan pogled s krova kupole, a ulaz je besplatan uz prethodnu rezervaciju.

Muzejski otok: Kompleks muzeja koji uključuje Pergamonski muzej, Muzej Bode, Stari muzej, Novi muzej i Nacionalnu galeriju.

Checkpoint Charlie: Nekadašnja granična točka između istočnog i zapadnog Berlina sada je muzej i turistička atrakcija.

Alexanderplatz i Televizijski toranj: Sa svojih 368 metara, toranj pruža spektakularan pogled na grad. U blizini se nalazi i Alexanderplatz, popularno trgovačko središte.

Potsdamer Platz: Moderni trg koji je potpuno obnovljen nakon ponovnog ujedinjenja Berlina. Ovdje možemo pronaći kina, trgovine, restorane i brojne kulturne događaje.

Berlin Cathedral: Impresivna katedrala koja nudi prekrasan pogled na grad s vrha svoje kupole.

Kulturni i povijesni doživljaji

Berlin je grad s bogatom poviješću i kulturom. Osim već spomenutih znamenitosti, grad nudi i brojne druge atrakcije koje vrijedi posjetiti. Židovski muzej nudi dubok uvid u povijest Židova u Njemačkoj, dok Muzej DDR-a nudi interaktivan pogled na život u Istočnoj Njemačkoj.

Tehnički muzej u Berlinu jedna je od najvećih zbirki tehnoloških inovacija i industrijskih artefakata u Europi. Provest ćemo nekoliko sati istražujući povijest tehnologije i industrije kroz brojne interaktivne izložbe.

Tiergarten, najveći park u Berlinu, idealno je mjesto za opuštanje nakon dana provedenog u razgledavanju. Unutar parka nalazi se Spomenik sovjetskim vojnicima, jedan od mnogih spomenika koji obilježavaju važna povijesna događanja.

Gastronomija i noćni život

Berlin je poznat po svojoj raznolikoj gastronomiji. Bez obzira volimo li tradicionalna njemačka jela ili međunarodnu kuhinju, Berlin ima sve. Posjetit ćemo Kreuzberg i Prenzlauer Berg za najbolji izbor restorana, kafića i barova. Probati ćemo tradicionalne njemačke kobasice, kiseli kupus i pivo, ali i internacionalne specijalitete poput turskog kebaba i vijetnamske pho juhe.

Noćni život u Berlinu je legendaran. Grad je poznat po svojim klubovima i barovima koji rade cijelu noć. Berghain, jedan od najpoznatijih klubova na svijetu, nezaobilazna je destinacija za ljubitelje techno glazbe. Ako volimo nešto opuštenije, posjetit ćemo jedan od mnogobrojnih barova na krovu s prekrasnim pogledom na grad.

Njemačka nas čeka

Na kraju, ne zaboravimo da je Renault Espace E-Tech pravi suputnik na dugim putovanjima. Sa svim svojim naprednim tehnologijama i udobnostima, putovanje od Zagreba do Berlina postaje užitak, a ne samo nužnost. Bez obzira na odabranu rutu  ovaj automobil će nam osigurati sigurnost, udobnost i ekonomičnost. Sa svojim hibridnim pogonom, omogućava nam da kombiniramo vožnju na električni pogon i gorivo, što nam omogućava da putujemo bez stalnog stajanja za gorivo.

Berlin nas čeka s otvorenim rukama, a naš put do tamo bit će dio nezaboravne avanture. Putovanje je uvijek bolje kada ga dijelite s prijateljima i obitelji, a pravi automobil može učiniti sve razlike. Renault Espace E-Tech savršen je suputnik za sve naše avanture, pružajući nam sigurnost, udobnost i ekonomičnost na svakom koraku našeg puta.

Prilog je napravljen u produkciji Tnative tima tportala u skladu s najvišim profesionalnim standardima u suradnji sa zastupnikom marke Renault za Hrvatsku.