I DANAS SU IN

Kraljica bezvremenske elegancije: Svi komadi koje je popularizirala ikona stila Jackie Kennedy

28.07.2021 u 12:40

Bionic
Reading

Bila je najutjecajnija osoba iz političkog svijeta koja je modni svijet preokrenula naglavačke, toliko da je bila dovoljna tek jedna njezina paparazzi fotografija da se rasproda cjelokupni inventar brenda koji je nosila. Uvijek elegantna i otmjena, prikladno odjevena u svakoj prigodi, Jackie Kennedy ili Jackie O. kako je još nazivaju, bezvremenska je modna ikona, a njezin stil i danas je u ovo prevrtljivo digitalno doba jednako relevantan i poželjan

Najstajliš prva dama SAD-a obožavala je francuske dizajnere, što ne čudi s obzirom na njezino francusko podrijetlo pa je često nosila kreacije Huberta de Givenchyja, Coco Chanel, Cristóbala Balenciage i Else Schiaparelli. Jacqueline Kennedy diktirala je trendove 60-ih i 70-ih godina, a sve što je nosila pomno se pratilo i kopiralo. Danas bi ova modna ikona slavila 92. rođendan, a iako je od njezine smrti prošlo 27 godina njezino modno nasljeđe itekako je živo i relevantno.

Predimenzionirane sunčane naočale, svilene marame na glavi i najpoželjniji modni komadi 70-ih bili su njezin zaštitni znak. Jackie Kennedy bila je i ostala neiscrpna modna inspiracija i ikona stila za sva vremena, a njezine modne kombinacije i danas su neiscrpna inspiracija.

Gucci Jackie 1961 torba

Ova klasična saddle torba originalnog naziva 'G1244,' bila joj je omiljeni model, a služila joj je i kao štit od nasrtljivih paparazza. Prije godinu dana kreativni direktor Guccija Alessandro Michele redizajnirao je njezinu omiljenu torbu i nazvao je 'Jackie 1961'. Silueta ove torbe posuđena je i za neke druge modele poput Guccijeva Dahlije. Iako je novi dizajn malo moderniziran, Jackien osobni stilski pečat jasno se ogleda u njezinoj elegantnoj liniji.

Halston i okrugli šeširići

Roy Halston zahvaljujući upravo Jackie O. postao je najpoznatiji modni dizajner svog doba. Kako smo mogli vidjeti u Netflixovoj seriji 'Halston', karijeru je započeo kao dizajner šešira, a njegov okrugli model postao je apsolutni must have modni dodatak nakon što ga je nekoliko puta nosila tadašnja prva dama Jackie Kennedy, koja se s njim pojavila i na inauguraciji 1961.

Kompleti Olega Cassinija

Oleg Cassini bio je njezin osobni stilist, a nazivali su ga ministrom stila Jackie Kennedy. Vjeruju se da je upravo on zaslužan za status modne ikone koji je izgradila. Iako je Oleg Cassini bio poznat i prije no što je počeo surađivati s bivšom prvom damom, zvjezdani status zaradio je upravo zbog nje. Osim brojnih večernjih haljina, njegovi predivno krojeni kaputi i odijela za Jackie O postajali su najpoželjniji modni komadi nakon što bi se ona u njima prošetala. Ne čudi stoga što su 60-ih godina prošlog stoljeća Amerikanke bile odjevene od glave do pete u Cassinija ili njegove kopije.

Kaputi s leopard uzorkom

Njezine kaput s leopard uzorkom dizajnirao je također Oleg Cassini, a izrađen je 1962. od životinjskog krzna što danas definitivno nije poželjno. Nakon što se pojavila u njemu postali su toliko poželjni da je nažalost ubijeno 250,000 leoparda kako bi se zadovoljila potražnja za kaputima. Nakon toga užasnuti Cassini nikad više nije koristio krzno u svojim kreacijama, a postao je pionir novog trenda - korištenja umjetnog, sintetičkog krzna.

Sunčane naočale

François Pinton, francuski dizajner sunčanih naočala krajem 60-ih dizajnirao je dva različita modela samo za Jackie Kennedy. Toliko su joj se svdijeli da više nikad nije nosila nijedne dugi pa su postale njezin zaštitni znak. Prvi model zvao se 'Spa 2,' a riječ je o predimenzioniranoj silueti s graduiranim ovalnim lećama. S vremenom su dobile novo ime - Jackie. I danas se prodaju pod imenom Jackie 1, a krasi ih veliki okvir od kornjačevine i smeđe leće, a varijaciju na temu dostupne su u gotovo svim brendovima što dovoljno govori o njihovoj neprolaznoj popularnosti.

Haljine bez naramenica

Jackie Kennedy obožavala je haljine bez naramenica, posebno kad su u pitanju toalete, a ne treba posebno naglašavati da je bila pokretačica i toga trenda.

Monokromatske modne kombinacije

Jackie O rano je prepoznala moć odijevanja u jednu boju od glave, a tu je mantru slijedila na gotovo svim svojim javnim političkim pojavljivanjima. To je javnost brzo prepoznala, a suknje i sakoi u istoj boji i danas žene biraju za službena pojavljivanja.

Maksi haljine iz 70-ih

Nakon manje stilske intervencije, Jackie se u 70-ima riješila kompletića (sako i suknja) i stil prilagodila tom daleko modno ležernijem desetljeću kad je u trendu bilo sve što je lepršavo. Obožavala je maksi haljine s upečatljivim printom, a Amerikanke su je, naravno, slijedile…