SVE ZA LJEPOTU

Kozmetika s puževom sluzi apsolutni je hit: Briše bore i ožiljke

04.05.2017 u 14:32

Bionic
Reading

Premda nema dokaza kako kreme ili gelovi koji sadržavaju puževu sluz doista djeluju na ljepotu kože, ovaj sastojak se već dugo koristi u azijskoj kozmetičkoj industriji koja se polako širi i na europsko tržiste

Iako za sve one koji su gadljivi, puževa sluz na licu ne zvuči nimalo obećavajuće, slavne showbizzerice među kojima su Katie Holmes, Drew Barrymore ili Kim Kardashian, spremne su na sve za ljepotu pa su, dakako, isprobale tu revolucionarnu kozmetičku inovaciju.

U neprestanoj potrazi za pronalaženjem čudotvornog proizvoda koji će zaustaviti starenje i zagladiti kožu, kozmetičke tvrtke sve više se okreću upravo puževoj sluzi. Potražnja za tim sastojkom nezaustavljivo raste, a tome u prilog govori i podatak da je uzgoj puževa, primjerice u Italiji, porastao za nevjerojatnih 325 posto tijekom dvaju desetljeća.

'Samo u posljednjih 10 mjeseci uočili smo porast uzgoja puževa od 46 posto zbog potražnje kozmetičke industrije', izjavio je za Telegraph Simone Sampo, predsjednik talijanske nacionalne helikulturne udruge.

Korejska kozmetika koja je unazad nekoliko godina polako preuzela vodeću ulogu u toj zahtjevnoj industriji, preparate za njegu kože bazira upravo na puževoj sluzi, a po uzoru na njih, to su počele i druge kozmetičke tvrtke diljem svijeta.

Puževa sluz mješavina je proteina, glikolnih kiselina i elastina koje je priroda razvila da bi se koža puža zaštitila od oštećenja izazvanih kamenjem, grančicama i drugim grubim površinama te od infekcija i UV zraka.

Korejska kozmetička industrija već godinama koristi taj sastojak, a osobe koje ga koriste tvrde kako mogu primijetiti pozitivne učinke na licu.

Preparati s puževom sluzi postali su vrlo popularni i u SAD-u, a iako se prodaju kao rješenje za akne, mnogi vjeruju da mogu smanjiti pigmentaciju ožiljaka i bora.

Puževa sluz spominje se kao terapija za kožu još od starih Grka, koji su preporučivali da se zdrobljeni puževi nanesu na upaljenu kožu! Navodno su 80-ih uzgajivači puževa u Čileu primijetili da im ozljede na rukama brže zarastaju nakon što su dodirivali puževe, što je dovelo do proizvodnje kreme na bazi puževe sluzi, koja se danas reklamira kao proizvod koji obnavlja i zacjeljuje kožu, liječi akne, smanjuje pigmentaciju, liječi ožiljke i bore.