OPREZ!

Kozmetika koja ubija

01.02.2009 u 08:00

Bionic
Reading

U svim tim prekrasnim i ne baš jeftinim bočicama, o kojima je ovisna većina žena, kriju se otrovi koji mogu ozbiljno ugroziti zdravlje

Britanska kozmetička industrija godišnje ostvaruje profit od nevjerojatnih 6 i pol milijardi funti, no ono što se najčešće prešućuje upravo je činjenica da su mnoge kemikalije od kojih se sastoje skupe kremice, maskare, ruževi i ostale ženama drage 'sitnice', itekako štetne.

Novinarka Dawn Mellowship u svojoj je knjizi 'Toxic Beauty' otkrila nimalo bezazlene podatke o opasnostima koje skrivaju šarene kozmetičke bočice, piše Daily Mail. Primjerice, nedavno objavljeno istraživanje otkrilo je da kemikalije koje se najčešće koriste u proizvodnji kozmetike izazivaju neplodnost u žena.

Najopasnije kozmetičke kemikalije su natrij lauril sulfat (na deklaraciji će često pisati sodium laureth sulfate), koji nalazimo u šamponima za kosu, kupkama, gelovima za tuširanje, zubnim pastama. Ova se kemikalija jako brzo upija i taloži u organizmu, primjerice u tkivu srca, jetre, pluća i mozga. Kod djece može čak uzrokovati sljepoću. Opasan je i propilen glikol (propylene glycol), nezaobilazan sastojak u regeneratorima za kosu, losionima za tijelo, kremama i zubnim pastama, koji može trajno oštetiti jetru i bubrege. Vrlo opasnih ftalata ima u lakovima za nokte, lakovima za kosu, parfemima, a osim što su potencijalno kancerogeni, mogu uzrokovati i deformacije fetusa.

Kao alternativa postoji tzv. prirodna kozmetika, no i s njom valja biti oprezan, budući da minerali kojima obiluje takva kozmetika također moraju proći određene kemijske i purifikacijske procese kako bi bili upotrebljivi. U svakom slučaju, takva je kozmetika mnogo sigurnija i zdravstveno prihvatljivija od one konvencionalne.