EDUCIRAJ SE

Kondomi – najpraktičnija i najčešća zaštita

27.04.2010 u 10:14

Bionic
Reading

Mnogima je često neugodno kad moraju kupiti kondome, posebno ako trebaš stati pred kiosk i zatražiti ovu spasonosnu gumicu. Nelagoda je potaknuta odgojem i načinom kako društvo uglavnom gleda na seks i seksualnu aktivnost – kao na nešto što se treba skriti

No moraš znati da ako se upuštaš u bilo kakav seksualni odnos, neka ti prvo pravilo bude nabavka kondoma jer se jedino tako možeš zaštititi od seksualno prenosivih bolesti i neželjene trudnoće.

Zašto kondom?

Mnogi dečki kažu da je seks uglavnom bolji bez kondoma (naravno, postoje i iznimke!). No ako se ne želiš zaraziti nekom boleštinom te ne želiš još ni punoljetan postati tatica, kupi kondome! Dakle, najbolje je prezervative shvatiti kao normalan i neizbježan dio seksualne igre jer ćete jedino pomoću njih i ti i tvoja partnerica biti zaštićeni od spolno prenosivih bolesti te trudnoće. Tek kad ovo shvatiš možeš uživati u seksu koliko god možeš i želiš. S kondomom, naravno!

Plusevi za kondom:

-Već je istaknuto, ali vrijedi ponoviti i utvrditi gradivo – sprečavaju seksualno prenosive bolesti i trudnoću.
-Nisu skupi, lako se nose u džepu ili torbi, mogu se kupiti gotovo u svakoj trgovini i za njih ti nije potrebno nikakvo posebno dopuštenje liječnika ili roditelja niti moraš biti punoljetan da bi ih smio kupiti ili koristiti.
-Kondomi mogu čak dečku pomoći da duže održi erekciju.

Minusi za kondom:

-Mnogi (i dečki i cure) se žale da im kondomi kvare užitak.
-Neki u muškoj populaciji se žale da im se za vrijeme stavljanja kondoma smanjuje seksualna želja te sve to prtljanje smatraju vrlo frustrirajućim.

Treba istaknuti da su ove negativne stvari o kondomima uglavnom psihološke prirode, tj. u tvojoj su glavi, stoga psiholozi smatraju – ako se osjećaš ugodno sa svojom partnericom, sve ostalo u vezi s kondomom sjest će na svoje mjesto!

Kakvi kondomi postoje?

Kondomi se izrađuju od tri vrste materijala – lateksa, silikona i od životinjskog tkiva. Ipak, većina kondoma je od lateksa jer je on najotporniji na oštećenja. Pozor – ako koristite sredstva za navlaživanje, bolje je da ona budu na bazi vode jer ostala mogu oštetiti kondom od lateksa! Također, jedan do dva posto populacije alergično je na lateks.

Silikonski kondomi su dobri gotovo kao i oni od lateksa i odlična su alternativa za osobe koje su alergične na lateks, no skuplji su.

Kondomi od životinjskog tkiva obično se prave od janjeće kože i zanimljivo je da se takvi kondomi koriste još od 1640. godine te su neobično dobri u sprečavanju trudnoće, no s druge strane uopće nisu dobra zaštita od seksualno prenosivih bolesti jer je organsko tkivo previše porozno da bi spriječilo prolazak bakterija i virusa. Vrlo su skupi!

Varijacije na temu

Tako ih je mnogo – rebrasti, ravni, s povećanim spremnikom za spermiće, posebno navlaženi, suši, a o bojama i okusima da se i ne govori – od kričavo zelenih do okusa jagode. Ipak, ovo neka te ne zbuni jer sve ove ekstra stvari nisu toliko bitne za vrijeme seksa (osim ako tvoja cura baš nije luda za okusom čokolade, no nakon par puta vjerojatno će shvatiti da je i taj okus vrlo sličan onom od banane). Rebraste kondome vjerojatno nećete ni ti ni ona posebno osjetiti, a o boji nećete ni stići razmišljati...

Spermicidni premaz

Neki kondomi su prevučeni spermicidnim premazom Nonoxynol-9. Spremicid zaista ubija spermije, no s druge strane može iritirati vaginalno tkivo, analni otvor ili usta, što nakon seksa može biti vrlo neugodno. Također, što je vrlo bitno, ovako se povećava rizik od seksualno prenosivih bolesti te su mnogi veliki proizvođači kondoma odustali od primjene spremicidnih premaza.

Debljina

Mnogi dečki se najviše brinu oko debljine kondoma, tj. što su tanji, to su im bolji. Stoga, ako za tebe ovi klasični kondomi nisu dovoljno tanki, traži one s natpisom 'mikrotanki' ili 'ultratanki'.

Veličina

Iako ti se možda čini da si posebno obdaren, ipak prvo probaj one kondome klasične veličine jer ih je većina napravljena tako da pristaje glavnini muške populacije. Nemoj odmah krenuti na XL ili XXL veličinu jer ne želiš da ti sklizne poput prevelike čarape! Tek ako s klasičnom veličinom budeš imao problema, potraži one XL veličine.

Vijek trajanja

Nikada, i to baš nikada nemoj koristiti kondom kojem je prošao rok trajanja! Stoga, ako uvijek nosiš jedan u novčaniku ili džepu jer se uvijek nadaš da će ti se posrećiti – imaj na umu da i kondomi imaju svoj vijek trajanja te da bi ga možda trebalo zamijeniti!

Što s iskorištenim kondomom?

Nikada nemoj ponovno koristiti kondom koji si već koristio! On je pri jednom susretu dao svoje i, ako želiš opet, trebaš novi kondom. I točka, kraj priče! Također, nemoj ga bacati gdje stigneš, npr. u prirodu ili školjku, već ga zamotaj u papir u baci u kantu za smeće.



ZANIMLJIVOSTI O KONDOMIMA

KONDOM SE POJAVLJUJE ČAK I NA SPILJSKIM CRTEŽIMA

U knjizi Jeannette Parisot 'Johnny Came Lately: A Short History of the Condom' autorica iznosi zanimljiv podatak da se kondom, prema nekim spekulacijama, pojavio čak prije 15.000 godina budući da su crteži koji bi mogli odgovarati tom danas vrlo raširenom sredstvu kontracepcije pronađeni u jednoj spilji u Francuskoj. Ipak, Parisot nije sigurna u koje svrhe su te preteče kondoma korištene, tj. jesu li razlozi bili određeni rituali ili su doista služili za zaštitu od trudnoće ili od bolesti.

KONDOMI SU SE NEKAD KUPOVALI SAMO PREKO LIJEČNIČKOG RECEPTA
Kondomi su prešli dug put dok nisu postali dostupni svima na policama trgovina. Jedan recept koji datira iz 1824. godine točno opisuje kako napraviti kondom u kućnoj radinosti, a sve je opisano u nekoliko desetaka poprilično kompliciranih koraka. Neki od potrebnih dijelova bila su i ovčja crijeva. I, naravno, kondom se koristio više puta.

Zvuči čudno, no kondomi su se prije masovne proizvodnje u SAD-u dugo mogli nabaviti isključivo preko liječničkog recepta! Naime, liječnici su bez ikakvih problema muškarcima izdavali recept za kondom kako bi se zaštitili od spolnih bolesti ako bi se odlučili za seks s prostitutkom! Koliko je u to vrijeme bila jaka spolna diskriminacija, najbolje govori podatak da su ti kondomi na recept bili rezervirani samo za muški spol, te ih žene nisu mogle dobiti ni u kojem slučaju.

GUMENI KONDOMI POČELI SU SE PROIZVODITI NAKON 1844. GODINE
Gumeni kondomi počeli su se masovno proizvoditi nakon 1844. godine kada je Charles Goodyear patentirao proces vulkanizacije. Zanimljivo je da je tijekom Prvog svjetskog rata američkim vojnicima zabranjena podjela kondoma s nevjerojatnim obrazloženjem: 'Tko je dovoljno nepromišljen da se seksa, zaslužuje dobiti neku od spolnih bolesti'. Zato je situacija u Drugom svjetskom ratu bila znatno drukčija. Vojnike se poticalo na korištenje kondoma rečenicom: 'Don't forget - put it on before you put it in' (u slobodnom prijevodu: Ne zaboravite – metnite ga prije nego ga umetnete).

GDJE SU KONDOMI NAJPOPULARNIJI?
Japan je zemlja u kojoj se potroši najviše kondoma, čak 80 posto Japanaca koristi ovu zaštitu. S druge strane, vjerovali ili ne, u Somaliji je vlast 2003. godine zabranila prodaju kondoma, pa su prodaja, kupovina i korištenje strogo kažnjivi!

NEVIDLJIVI KONDOMI BUDUĆNOSTI
Iako su današnji kondomi vrlo tanki, neki se žale da nisu baš idealni za potpuni seksualni užitak. Njih će svakako razveseliti informacija da se radi na kondomu budućnosti koji će biti nevidljiv! Riječ je o gelu kojim se premaže penis, a onda se pod utjecajem temperature tijela gel stvrdnjava i stvara zaštitu. Ovakav kondom već je napravljen u Kanadi, ali još nije u uporabi dok ga nadležne vlasti ne odobre za proizvodnju.

Ipak, dok se ne pojavi taj nevidljivi čudotvorni kondom, podsjećamo da ne zaboravite na one stare koji vas gledaju s polica svake trgovine!