STRAŠNE BROJKE

Koliko je zapravo svježa riba koju jedete?

18.11.2013 u 11:16

Bionic
Reading

Kupiti svježe namirnice nerijetko postaje znanstvenom fantastikom, a prema novom istraživanju, svježa riba koja se prodaje u velikim supermarketima sve je samo ne svježa. Istraživanje pokazuje da je nerijetko stara tri tjedna i već pokvarena

U idealnom slučaju riba koja se prodaje u trgovinama bila bi ulovljena dan ranije ili, još bolje, u ranim satima tog istoga dana, odmah stavljena na led i nakon toga prevezena do prodajnog mjesta. Međutim čini se da je kupovina svježe ribe u supermarketima ravna znanstvenoj fantastici, piše Daily Mail.

Većina ljudi prihvatit će činjenicu da je riba koja se prodaje ulovljena prije dan, dva, možda čak i tri dana još uvijek svježa, ali što reći na ribu ulovljenu prije tri tjedna? Zapanjujuće, no upravo se takva riba prodaje u supermarketima.

Kako bi saznala koliko je zapravo svježa riba u trgovinama, Michaela Archer, stručnjakinja za ribe sa 17-godišnjim iskustvom, uz pomoć industrijskog standarda testiranja, skale Torry, ispitala je odabrane komade bakalara, lista i lososa koji se prodaju u četiri velika britanska trgovačka lanca te u četiri neovisne ribarnice.

Pokazalo se da su 'neprihvatljivi' komadi ribe bili ostavljeni na ledu više od deset dana nakon ulova, a smatra se da je riba stara sedam dana na donjoj granici prihvatljivosti. Od 12 trgovačkih uzoraka, trećina nije zadovoljila ni minimalne razine prihvatljivosti - drugim riječima tu ribu je dijelilo samo nekoliko dana od početka truljenja.

Archer, koja radi u Seafishu, britanskoj organizaciji koja promiče riblju industriju, kaže kako su ti rezultati vrlo neugodni za industriju hrane te vrlo razočaravajući. Oni pokazuju da je 66 posto ribe u velikim supermarketima na samoj granici ili pak ispod granice potrošačke prihvatljivosti, a nasuprot tome sva testirana riba u ribarnicama pokazala se svježom.

Svježina ribe određuje se po skali Torry (Torry Sensory Assessment Scheme), pomoću koje riblji tehničari procjenjuju fizičke karakteristike ribe. Rezultat dva ukazuje na to da je riba trula, a rezultat deset znači da je riba svježa. Sustav je razvio prije više od 40 godina Torry Research Station u Aberdeenu, vladin laboratorij, s ciljem ispitivanja konzerviranja hrane.