VAŽNA JE KOLIČINA

Koliko je novca dovoljno da budemo sretni?

02.02.2014 u 09:34

Bionic
Reading

Čini li nas novac sretnijima te možemo li biti sretni bez novca, zanimljiva su i pomalo filozofska pitanja. Istraživanja pokazuju da je sreća povezana s količinom novca koja nam osigurava dovoljno hrane i krov nad glavom. Sve više od toga ima vrlo malo utjecaja na sreću

Ako nam je novac važan, ako ga doživljavamo kao jednu od glavnih vrijednosti u našem životu, on utječe na naše generalno zadovoljstvo životom. Pokazalo se da prihod ima utjecaj na generalno zadovoljstvo životom samo u onim istraživačkim situacijama u kojima su ispitanici prethodno bili usmjereni da razmišljaju u terminima novca i financija. Kad nisu bili fokusirani na novac, on nije imao utjecaja na njihovo generalno zadovoljstvo životom, piše portal InsideOut.hr

Novac nam je potreban kako bismo zadovoljili dvije od pet temeljnih ljudskih potreba – one fiziološke poput hrane, pića, ugodne temperature te onu za sigurnošću poput krova nad glavom. Kupovanje i gomilanje materijalnih stvari može nas usrećiti kratko, učiniti da se osjećamo bolje, podići nam raspoloženje. No neće nas uistinu učiniti zadovoljnima vlastitim životom.

Novcem se ne može kupiti sreća. Za ostale tri temeljne ljudske potrebe – za pripadanjem, poštovanjem te samoaktualizacija kao vrh piramide prema Maslowu – potrebni su nam odnosi s drugim ljudima. Tu možemo govoriti o sasvim drukčijoj vrsti kapitala koji se ne može kupiti onom prvom vrstom kapitala, pri tome misleći na prave prijatelje i iskrene odnose.

Stoga, činjenica je da zbog novca možemo biti nesretni, ali samo onoliko koliku vrijednost i važnost posvećujemo novcu. A ako imamo jako puno novca, to nam ne garantira zadovoljstvo, za to su nam potrebni odnosi s drugim ljudima.

Više sličnih tema možete pronaći na InsideOut.hr.