ULAŽITE U NJIH

Koliko dobro poznajete svoje prijatelje?

  • Autor: Insideout.hr
  • Zadnja izmjena 18.07.2012 14:25
  • Objavljeno 16.06.2012 u 08:00
prijateljice

prijateljice

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Koliko dobro zaista poznajete svoje prijatelje? Znate li kako će reagirati u kojim situacijama? Što ih ljuti, a što veseli? Jesu li perfekcionisti, skeptici ili možda povučeni i u svom svijetu?

Istraživanja su pokazala da, ako znamo predvidjeti reakcije naših prijatelja na događaje u njihovim životima, manja je vjerojatnost da ćemo se svađati s njima. Primjerice, znate da vašu prijateljicu jako veseli kad joj se pokloni neka sitnica. Taj dan je baš uzrujana došla s posla i ispričala vam sve na telefon, a navečer trebate ići s društvom u kino.

Nađite se s prijateljicom malo ranije i poklonite joj sitnicu koja će ju toliko razveseliti. Prijateljica više neće biti uzrujana, a izbjegli ste i moguće svađe s njom ili izlazak pun frustracija, piše portal InsideOut.hr.

Poznavanje prijateljevih reakcija
Nije teško zaključiti kakva je netko osoba. Kroz druženje se vidi je li osoba pričljiva ili povučena. Koje filmove voli, koji su joj hobiji, što je zanima. No, ako poznajete svoje prijatelje u potpunosti, tada znate kako oni reagiraju u određenim okolnostima. Znate koje se emocije javljaju kod njih u kojim situacijama. Primjerice, znate da se vaša povučena prijateljica u društvu jako glasne i nametljive osobe još više povuče i utihne. Vi tada možete preuzeti inicijativu u društvu i ublažiti nametljivost druge osobe.

Također, znate što je vašim prijateljima važno i koje su njihove vrijednosti i prioriteti i, što je još važnije, spremni ste to i poštovati. Tek tada možete reći da zaista poznajete svoje prijatelje. Takva prijateljstva su čvršća. Prijatelji su bliskiji i rjeđe dolazi do međusobnih konflikata.

Ulažite u svoja prijateljstva – isplati se!

Društvena podrška se pokazala jednim od važnijih čimbenika u sprečavanju razvoja depresije, bolesti izazvanih stresom, ali i preživljavanja užurbane svakodnevice. Prijateljstva su, uz obitelj, velik i važan izvor socijalne podrške. Njegovanjem istinskih prijateljstava ulažemo u vlastitu dobrobit i budućnost. Zato, isplati se odvojiti malo više vremena kako bismo upoznali svoje prijatelje i zbližili se s njima još više, kako bismo se naviknuli na njihove reakcije u raznim situacijama te spoznali što najviše cijene u životu.

Uz mnoštvo frustracija kojima smo okruženi s raznih strana u našim životima, neka nam prijateljstva ne budu izvori stresa. Ulaganjem u prijateljstva i iskreno poznavanje naših prijatelja osiguravamo si mjesto na kojem ćemo uvijek moći dobiti i dati razumijevanje i potporu koja nam je potrebna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi