NEIZBJEŽNE SVAĐE

Koliko će dolazak bebe promijeniti vašu vezu?

  • Autor: tportal.hr
  • Zadnja izmjena 14.04.2011 09:50
  • Objavljeno 14.04.2011 u 08:00
obitelj mama tata beba dijete

obitelj mama tata beba dijete

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Većina budućih roditelja vrijeme iščekivanja bebe provodi sanjareći o čarima roditeljstva, prvim dječjim osmjesima, koracima i riječima. No, ono što gotovo svi zaboravljaju je i to da će se njihov odnos dolaskom bebe iz temelja promijeniti

Koliko dolazak bebe može promijeniti odnos između dotad skladnoga para, pokazuje i osmogodišnje istraživanje Sveučilišta u Denveru koje je otkrilo da u 90 posto slučajeva bračno zadovoljstvo drastično opada godinu dana nakon rođenja prvoga djeteta. No, ta činjenica ne iznenađuje toliko ako se u obzir uzmu velike promjene koje dolazak bebe unosi u svakodnevni život te moguće sukobe koji izbivaju zbog nastanka novih obaveza i odgovornosti.

Kako bi sam početak roditeljstva bio što manje stresan, na sukobe se treba unaprijed pripremiti, a kako bi to bilo što lakše, donosimo vam top pet najčešćih svađa i savjeta za njihovo rješavanje.

thinkstock

thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Dogovorite raspored noćnoga ustajanja
Svađa 'sada je tvoj red da ustaneš'

Istraživanja pokazuju da nedostatak sna smanjuje mogućnost racionalnog razmišljanja i procjenjivanja te da smo tada podložniji utjecaju stresa i teže kontroliramo emocije. Tako prvi tjedni bebinog života, bez obzira na svu ljubav, za novopečene roditelje mogu biti doista mukotrpni. Učestalo buđenje noću i kroničan nedostatak sna vrlo lako potiče svađe i žustre rasprave.

Najbolji način da izbjegnete svađu usred noći i raspravu o tome čiji je red da ustane iz kreveta i pobrine o bebi je dogovaranje rasporeda i smjena koje će oba partnera poštivati. Najbolje vrijeme za dogovaranje rasporeda je vikend i slobodno vrijeme, kada partneri mogu na miru jedno drugome iznijeti svoja očekivanja. Međutim, nemojte očekivati da ćete svako noćno buđenje moći zajedno izdržati jer taj recept vodi u propast. Najbolje je držati se rasporeda i naizmjenično ustajati jer ćete barem tada moći povremeno odspavati veći dio noći.

Svađa 'prestani neprestano gledati u mobitel/televizor/računalo'

Mnoge mlade majke teško će moći razumjeti zašto njihovi partneri, nakon što su gotovo cijeli dan proveli na poslu, vrijeme bebi posvećuju tako da je stave u krilo dok gledaju utakmicu, provjeravaju poruke ili elektroničku poštu. Međutim, stručnjaci pojašnjavaju da na taj način očevi ne zanemaruju djecu, već se radi o tome da muškarci sasvim drukčije percipiraju stvaranje povezanosti s djecom.

Majke i očevi jednostavno drukčije vide vrijeme provedeno s djecom, a nije neobično ni da se mladi očevi tek naknadno jače povežu s djetetom, što ne znači da će biti loši roditelji u budućnosti. Kako biste izbjegli nepotrebne rasprave na samome početku roditeljstva, prihvatite činjenicu da ste vi i vaš partner različiti te svatko od vas na poseban pridonosi izgradnji osobnosti bebe. Tako su očevi upravo ona karika u djetetovom životu koja ih uči istraživanju, potiče znatiželju te neovisno i kreativno razmišljanje.

Svađa 'ti to jednostavno ne razumiješ'

Neprestano objašnjavanje koliko je teško ostati kod kuće s bebom kojoj tek niču zubi te koliko vam treba vremena da spakirate stvari za 'zabavan' dan na plaži, mnoge mlade majke dovodi do ludila. No, okrutna činjenica je ta da on to nikada neće shvatiti sve dok se ne nađe u istoj situaciji. Tako se preporučuje samouvjerene očeve same s bebom jednostavno ostaviti 48 sati. Dok vi uživate u odmaranju i druženju, njega prepustite na milost i nemilost vlastite snalažljivosti. To je jedini način da vas konačno shvati te u potpunosti osjeti sve čari roditeljstva.

thinkstock

thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: thinkstock

Očevima je potrebno prepustiti neke roditeljske zadatke
Svađa 'jednostavno mi treba odmora'

Gotovo svaka majka ponekad ne može dočekati da se partner vrati s posla i barem nakratko preuzme brigu o bebi, no često zaboravljaju kako je teško odmah po dolasku s posla ispustiti aktovku iz ruke i primiti bebu u naručje. Dajte svom partneru malo vremena da se opusti i presvuče u udobniju odjeću te se onda posveti djetetu. Osim toga, na umu valja imati i činjenicu da veliki broj očeva na samome početku roditeljstva osjeća paniku i pati od anksioznosti zbog financijske odgovornosti koja je gotovo u potpunosti na njima.

Svađa 'moj način je najbolji'

Ako ne žele da se svako mijenjanje pelene ili kupanje bebe pretvori u pravu vječnost upotpunjenu žustrom raspravom, mlade majke morat će prihvatiti činjenicu da 'drukčije' ne znači 'pogrešno'.

Ukoliko jedan od partnera neprekidno inzistira na svome načinu obavljanja stvari i rješavanja problema, vrlo brzo će se naći u situaciji neprestane razočaranosti, a očevi se neće imati prilike dokazati. Ako želite izbjeći svađu i nepotrebne trzavice, najbolje je neke zadatke prepustiti partneru i pustiti da ih riješi na najbolji mogući način.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi