PO(D)VLAČENJE CRTE

Kokainski skandali 'po domaće' i što je bilo poslije

15.01.2016 u 15:21

Bionic
Reading

Nekoliko nedavnih skandala s kokainom, među kojima je najsvježiji onaj s Aleks Grdić, ponukalo nas je da napravimo pregled ne tako davnih kokainskih afera i pokušamo sagledati posljedice istih

Kokain se zavukao u sve pore hrvatske estrade i šire. Prije tri godine Tony Cetinski je na chatu na tportalu naglas izrekao ono o čemu drugi šute, da 'svi šmrču kokain, a ne samo estrada'. Čak i Oliver Dragojević priznao je da je u Meksiku probao kokain, a generacijski mu blizak Halid Bešlić izjavio je da je kokain uzeo maha i u redovima starije garde pjevača: 'Od deset kolega, preda mnom petorica šmrču', izjavio je prije godinu dana za Slobodnu Dalmaciju.

Unatoč tome, rijetke hrvatske zvijezde javno progovaraju o svojim iskustvima s bijelim prahom. Među njima su Massimo Savić i Marin Ivanović Stoka, koji su javno progovorili o svom iskustvu s kokainom. Dok mnogi drugi šute, grupa Connect odlučila je zapjevati o 'drogi bogatih i slavnih' u pjesmi 'Ulice su bijele'.

Rajko Dujmić

Rajko Dujmić je od afere pobjegao van Zagreba

Prije tri godine policija je u autu Rajka Dujmića pronašla 0,8 grama kokaina. Skandal je bučno odjeknuo u javnosti, dok je glazbenik sve negirao, tvrdeći u izjavama medijima da mu je droga podmetnuta: 'Koji crni kokain! U životu nisam taknuo ništa žešće od piva. Pa ja imam pedeset godina. Mislite da nemam pametnijeg posla od nekakvog drogiranja?' Tome ljudi nisu povjerovali, budući da je još 1996. godine Rajko u jednom intervjuu izjavio kako bi bio licemjeran kada bi rekao da nikada nije probao kokain. Također, 2001. godine izjavio je da nikada nije 'bio na igli', i to zbog kukavičluka, no da je uzimao 'neke vrste droge' koje se ušmrkavaju ili piju, dodajući da nije postao ovisnik.

Podvučena crta: Dujmić je prošao s tri tisuće kuna kazne i svjedočenjem protiv jednog zagrebačkog dilera. Nakon cijelog slučaja povukao se iz javnosti te se nešto kasnije odlučio preseliti sa suprugom van grada. I dok je pravosuđe zaboravilo na njegovu kokainsku aferu, mediji ne zaboravljaju tako lako i svako malo podsjećaju na tu priču.

Paola Valić

Kako djeluje brzinski uzlet u zvjezdano nebo naše estrade pokazao je primjer Paole Valić. Na vrhuncu tanušne karijere, koju je postigla zahvaljujući dobrom obiteljskom zaleđu, bivša pjevačica previše je uronila u bijeli prah (između ostaloga), što ju je kasnije dovelo i do heroina. Sve je puklo kada ju je 'urokanu' s dečkom Krešom Jengićem pronašla majka Jasna Ulaga-Burić, koja je u javnosti odlučila progovoriti o kćerinoj teškoj ovisnosti.

Podvučena crta: Paola je završila na odvikavanju, gdje je odlučila napisati svoje narko memoare.

Ante Gotovac

Anti Gotovcu s aferom porasla slava

Gdje god zagrebemo, odnekud iskoči Ante Gotovac. Pa tako i u kokainskim aferama. Njegova se događala direktno pred očima javnosti, u ovogodišnjoj 'Farmi' Nove TV. Tamo je Marija Štrajh javno izrekla da ju je na jednom tulumu Ante nagovarao da šmrče kokain, da bi malo zatim i Gego u jednom intervjuu izjavio da je Ante sa sobom u kuću ponio kokain i imao dogovor s čuvarima da mu ga dostavljaju. Nakon tih izjava, Ante je na sve strane stao pljuvati po Štrajhici i Gegi, za kojega je izjavio: 'Gego je opasan debil. Valjda se napušio pa priča gluposti, a sam sebi kopa jamu jer je na uvjetnoj zbog droge i sad će završiti u zatvoru.'

Podvučena crta: Ante je danima bio glavna vijest (što mu je i najvažnije) te mu je, paradoksalno, i kokainska afera pomogla da se uspne na sam vrh hrvatskih medijskih ličnosti i dobije, između ostaloga, vlastiti reality show.


Fran Olujić

Sin poznatog odvjetnika Željka Olujića Fran Olujić je 27. srpnja ove godine uhićen u Zadru nakon što je kupio sedam grama kokaina od Josipa Modrića, bivšeg nogometaša NK Zadar i sina poznatog zadarskog poduzetnika Mladena Modrića. Obojica su potom odvedena na kriminalističku obradu.

Podvučena crta
: Fran Olujić, odvjetnik i pripadnik zagrebačke 'zlatne mladeži', zbog kupovine kokaina brani se sa slobode, dok je bivšem nogometašu određen pritvor od trideset dana za prodaju. Frana će u iskazu pred istražnim sudom braniti otac Željko, u čijem je odvjetničkom uredu zaposlen.


Goran Bare

Goran Bare protjeran je s koncerta u Vrgorcu

Krajem srpnja ove godine, dan nakon uhićenja Frana Olujića, u Zagrebu je uhićen Goran Bare s 0,7 grama kokaina i deset Normabela. Bare je priveden te je preko noći zadržan u pritvoru. Vijest je glasno odjeknula u javnosti, posebice zato što je Bare već dva desetljeća ovisan o teškim drogama, o čemu je više puta javno progovorio.

Podvučena crta
: Kako je posljednjih mjeseci često izjavljivao (češće nego inače) da se odlučno skida s droga, vijest da je uhićen s kokainom u javnosti je odjeknula uz dozu razočaranja. Nakon tog slučaja, Bare i Majke su protjerani s koncerta u Vrgorcu, a pečat narkomana vratio se na čelo slavnog rokera.

Aleksandra Grdić

Prije nekoliko dana u javnost je izašla vijest da policija posjeduje snimljene telefonske razgovore u kojima Aleksandra Grdić naručuje kokain od narkodilera Edvina Marjanovića Majke, jednog od sedmorice dilera protiv kojih je nedavno podignuta optužnica. U snimljenim telefonskim razgovorima Aleks, navodno, ne samo da naručuje kokain, već se i žali na kvalitetu bijelog praha.

Grdić je sve to jasno i glasno negirala: 'Niti mi je poznat taj gospodin Majka niti sam ikada kupovala kokain od tog navodnog dilera. To je jedna velika glupost s kojom nemam nikakve veze.' Također, dodala je da je svatko mogao nazvati dotičnog gospodina i u njezino ime naručiti kokain.

Podvučena crta: prerano je za to, ali zasad Aleks trpi tek medijske napade, nikako pravne.

 Connect: 'Ulice su bijele'