POČINJE LJETNI UPISNI ROK

Koju srednju školu odabrati?

  • Autor: E.K.
  • Zadnja izmjena 01.07.2009 15:15
  • Objavljeno 01.07.2009 u 15:15
upisi u srednje škole

upisi u srednje škole

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Mnogi osmaši će se za nekoliko tjedana naći pred nimalo jednostavnim zadatkom - odabirom srednje škole u kojoj će nastaviti školovanje

Iako ti je glava prepuna različitih informacija prikupljenih s nekoliko strana (roditelji, obitelj, prijatelji, školski psiholog/pedagog, internet), dobro odvagni prije nego doneseš odluku i ne zaboravi da ćeš ti biti taj/ta koji ćeš morati tri ili četiri godine ići svakog dana u tu školu.

Iako te možda roditelji već sada vide kao budućeg ekonomista ili pak u nekoj tehničkoj struci, a tebi se to nimalo ne čini zanimljivo, razgovaraj s njima o svojim željama i gdje se vidiš u budućnosti.

Ako pak nisi siguran čime bi se volio/la baviti i izgubljen si u moru različitih informacija, na web stranici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) možeš proučiti detaljne opise 200-tinjak zanimanja koja ti mogu biti od velike koristi pri odabiru srednje škole.

Za upis u srednju školu boduju se ocjene iz sedmog i osmog razreda, dakle opći uspjeh te ocjene iz predmeta koji se traže za određenu srednju školu (npr. za opću gimnaziju to su hrvatski jezik, matematika, strani jezik, povijest i još jedan predmet koji odredi škola, a bira se između kemije, fizike, biologije i zemljopisa), a odlučujuće mogu biti i neke posebne sposobnosti te dobri rezultati na natjecanjima (potrebno je priložiti uvjerenja).

Za upis pak u jezične gimnazije koje traže određene jezike nije uvjet da si ga učio/la u osnovnoj školi, jer ako si taj jezik učio/la u školi stranih jezika, vrijedit će ti i dokument koji to potvrđuje, a morat ćeš proći i testiranje znanja tog jezika.

Trebaš znati da strukovna škola automatski ne znači i kraj školovanja. Naime, nakon trogodišnje strukovne škole, osjetiš li potrebu, možeš dodatno završiti još jedan razred i upisati se na fakultet.

ROKOVI:

Ljetni upisni rok:

Prijave za upis u prvi upisni krug su u ponedjeljak, 29. lipnja, i u utorak, 30. lipnja, od 8 do 16 sati. Objava rezultata bit će u srijedu, 1. srpnja, a upis je u četvrtak, 2. srpnja, od 8 do 16 sati.

Objava nepopunjenih rezultata bit će u petak 3. srpnja.

Prijave za drugi upisni krug ljetnih upisa počinju 6. srpnja od 8 do 16 sati, a objava rezultata je u utorak, 7. srpnja, najkasnije do 12 sati. Upisi su u srijedu, 8. srpnja, od 8 do 16 sati.

Jesenski upisni rok:

Prijave za jesenski upisni rok počinju u ponedjeljak, 24. kolovoza, od 8 do 16 sati, a objava ljestvice poretka je u utorak, 25. kolovoza, najkasnije do 12 sati. Upisi učenika održat će se u srijedu, 26. kolovoza, od 8 do 16 sati i u četvrtak, 27. kolovoza, od 8 do 12 sati.

SVE O UPISIMA U 1. RAZRED ŠKOLSKE GODINE 2009/2010:

U 1. razred javnih srednjih škola RH, u programe redovitog obrazovanja, planira se upis ukupno 53.426 učenika u 2007 razrednih odjela, a najveći postotak odnosi se na gimnazijske programe (12.197 učenika u 450 razrednih odjela ili 23 posto), dok u četverogodišnjim strukovnim programima mjesta ima za 21.895 učenika u 813 razrednih odjela ili 41 posto).

U trogodišnje strukovne programe za zanimanja u industriji i obrtništvu (klasični oblik obrazovanja) bit će upisano 4802 učenika u 182 razredna odjela, u trogodišnje strukovne programe za vezane obrte (jedinstveni model obrazovanja) mjesta ima za 11.467 učenika u 441 razrednih odjela. U jednogodišnje i dvogodišnje strukovne programe za stjecanje niže stručne spreme planiran je upis 263 učenika u 12 razrednih odjela, dok se u prilagođene i posebne programe za učenike s teškoćama u razvoju može upisati 757 učenika u 72 razredna odjela ili 1.50 posto. U umjetničke programe, prema podacima Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa, u školskoj godini 2009/2010. može se upisati 2045 učenika (sa 37 razrednih odjela koji se organiziraju samo u školama za likovne umjetnosti i dizajn i baletno-plesnim školama) ili 3.50 učenika.

Prema planu upisa škola vjerskih zajednica s pravom javnosti, u 1. razred bit će upisano 785 učenika u 29 razrednih odjela, a u programe redovitog obrazovanja u privatne srednje škole s pravom javnosti na osnovu njihovih odluka u prvi razred upisat će se 947 učenika u 51 razred.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi