A ČIME IH POČASTITI

Koju hranu nikako ne smijete davati svom ljubimcu

10.11.2016 u 20:07

Bionic
Reading

Briga za životinje više se ne svodi na bacanje kosti na pod, kao u srednjem vijeku. Vlasnici danas paze na to što i koliko jedu njihovi ljubimci, no ponekad nije lako odoljeti molećivim pogledima tijekom obroka. Ipak, ne zaboravite da neka hrana u kojoj uživamo može itekako biti opasna za vašeg ljubimca

Purica

Smijete svom ljubimcu dati komadić purice, no ne kožu, već čisto meso bez kosti. Izbjegavajte masne ili jako soljene dijelove te mu ni slučajno nemojte dati ništa s češnjakom.

Životinjama nije pametno davati ni sirovo meso jer uvijek postoji šansa da dobiju salmonelu ili nešto slično.

Pire krumpir

Mačke ionako nisu lude za krumpirom, a kako pire ovisi o pripremi, najbolje im ga je ne davati. Psi, s druge strane, smiju dobiti malu porciju. Vodite računa jedino o tome da u hrani koju dajete svom psu ne smije biti češnjaka, maslaca, vrhnja, sira ili nekog izvora masnoće.

Mrkva

Nemojte ljubimcu davati pečene mrkve, no možete ih počastiti nezačinjenom kuhanom mrkvom. Psi je čak mogu jesti sirovu.

Umak

Kao i u prethodnim primjerima, nemojte životinjama davati ništa soljeno, šećereno, masno ili s češnjakom ili lukom. Bolje im je dati malo nezačinjene pileće juhe.


Mahune

Kuhane nezačinjene mahune su prikladne za ljubimce, no ponovit ćemo da mačke nisu lude za povrćem jer su mesožderi. Važno je jedino da se ne radi o velikoj količini.

Čokolada

Čokolada može biti smrtonosna za mačke i pse. Važno je uvijek spremiti čokoladu na neko mjesto do kojeg ljubimac ne može doći. Psi su pogotovo poznati po svojoj sklonosti da jedu stvari koje ne bi trebali pa im je to najbolje onemogućiti. Mačke su u nešto manjoj opasnosti od čokolade jer nemaju osjećaj za slatko pa im nije toliko zanimljiva, no bolje je biti siguran i svejedno je spremiti daleko od ljubimaca.

Sirovo tijesto za kruh

Tijesto za kruh nosi nekoliko opasnosti za ljubimce – može nabujati u želucu i izazvati prekid dotoka krvi u određene dijelove tijela, a kvasac može stvoriti alkohol koji kod ljubimaca izaziva grčeve i može dovesti do ozbiljnih problema s disanjem.

Alkohol

Nikad ne biste ljubimcima trebali davati alkohol. Alkoholna pića kod životinja izazivaju povraćanje, proljev, probleme sa živčanim sustavom i disanjem te na kraju možda i komu i smrt.

Umjetno zašećerene namirnice

Umjetna sladila su u mnoštvu namirnica pa je izrazito važno čitati sastojke proizvoda koji namjeravate dati ljubimcu. Ksilitol kod životinja izaziva naglo povećanje inzulina i time može kritično spustiti šećer u krvi, a druge negativne posljedice uključuju povraćanje i proljev te mogu nastupiti gotovo odmah.

Trovanje umjetnim sladilom kod ljubimca može izazvati i smrt ako ga na vrijeme ne odvedete veterinaru.