SAVEZNIK PROTIV BORA

Koji je novi hit sastojak u proizvodima za njegu kože?

18.03.2013 u 09:59

Bionic
Reading

Provjerite zašto su Gwyneth Paltrow i Miranda Kerr lude za uljem chia sjemenki te kako je to južnoameričko blago bogato omega-3 masnim kiselinama, mineralima i vitaminima postalo hit sastojak u proizvodima za njegu kože

Iako su chia sjemenke već od prošle godine postale popularna super namirnica, Gwyneth Paltrow i manekenka Miranda Kerr postale su obožavateljice ovog južnoameričkog sjemena bogatog hranjivim tvarima i zdravim masnoćama.

No, čini se da hladno prešano ulje chia sjemenki ide tragom ostalih super namirnica - badema, goji i acai bobica – koje navodno imaju čudesne učinke u njezi kože. Chia je najnoviji hit sastojak u serumima protiv starenja lica budući da je ulje tih sjemenki jedno od najbogatijih izvora zdravih omega-3 masnih kiselina

Iako se može činiti da su chia bobice samo još jedan novi hir poklonika zdrave prehrane, 'moći' ovih malih sjemenki poznate su već stoljećima. Chia dolazi iz iste obitelji biljaka kao i metvica i Južnoj je Americi njezin uzgoj rasprostranjen. Iako su ih Azteci obožavali kao hranu bogova, danas je poznato da su njihov ključni sastojak omega-3 masne kiseline, koji štite kožu pomažući joj da zadržava vlagu.

Chia sjemenke daju više omega-3 masnih kiselina od sjemenki lana, ulje je bogato antioksidansima, vitaminima i mineralima pa pomaže u zaštiti, vlaženju, obnavljanju te smirivanju iritirane kože.

Chia, koja je poznata po svom latinskom nazivu salvia hispanica, koristi se sve više u kozmetičkim proizvodima. Moderan način života, koji dolazi u paketu s lošom prehranom, nedostatkom tjelovježbe i visokom razinom stresa, napada naše stanice tiho, pa dermatolozi preporučuju chia ulje čiji protuupalni sastojci štite kožu i brišu vidljive znakove starenja kože.

Chia ulje je također veliki izvor vitamina B, koji igra važnu ulogu u borbi protiv starenja kože štiteći stanice od štetnih slobodnih radikala, molekula koje napadaju nestabilne stanice kože i uzrokuju prerano starenje. 'Chia ulje daje svilenkasti i mekani osjećaj na koži i smatra se jednim od najboljih ulja protiv bora', tvrdi britanski dermatolog Penny Badger.

Ako niste u prilici nabaciti serume, dodajte samo nekoliko kapi ulja na hidratantnu kremu koju koristite jer je ovo ulje najbrži način da razveselite svoju kožu uoči ljeta, savjetuje Mail Online.