ODBROJAVANJE MOŽE POČETI

Koje piće je idealno za novogodišnji parti

  • Autor: M.Š.
  • Zadnja izmjena 31.12.2011 17:28
  • Objavljeno 31.12.2011 u 17:28
piće šampanjac zabava

piće šampanjac zabava

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Novogodišnja noć i najiščekivanija zabava u godini nezamisliva je bez zdravice s čašom dobroga šampanjca ili pjenušca. Ipak, da bi zabava bila besprijekorna, treba znati koje glamurozno piće odabrati te kako ga poslužiti. One koji se baš i ne snalaze na ovom području, u posljednji tren spašavaju savjeti stručnjaka

'Ukoliko cijena igra veliku ulogu, ne bi trebalo gledati šampanjce već pjenušce čije su cijene znatno pristupačnije. U Hrvatskoj konačno ima ponuda nekih dobrih i kvalitetnih pjenušaca, koji se naravno razlikuju po cijeni, a može ih se kupiti i za manje od 100 kuna', rekao je za tportal enolog Saša Špiranec.

'Postoji izreka da se šampanjac može piti za doručak, ručak i večeru, no ipak oni su bolji kao aperitiv, dok se uz jela piju crna ili bijela vina, ovisno što se nalazi na meniju. Isto pravilo vrijedi i za pjenušce. Jela uz koje paše piti šampanjac su kavijar i kamenice jer oni baš traže šampanjac', kaže Saša Špiranec.

Šampanjci i pjenušci su zapravo idealan aperitiv koji otvaraju apetit, no uz hranu, prema riječima enologa Špiraneca, mogu se piti talijanski i istarski pjenušci koji nemaju tu oštrinu okusa, a na tržištu se nudi njihov velik dijapazon.

'Treba napomenuti da se svakako prvo bira hrana koja će se nalaziti na stolu, a tek zatim vina jer ne pašu sva vina uz svaku hranu', napominje enolog Špiranec.

Vrhunski šampanjci čija cijena doseže nekoliko tisuća kuna nisu dostupni svima, a kako bi proslava Nove godine ipak bila vesela i na razini, Saša Špiranec preporučuje dobar omjer cijene i kvalitete. 'Za one koji su spremni izdvojiti malo više, dobar izbor je šampanjac Taittinger ili pak skuplji šampanjac ekstra klase Compte de Champagne.'

Thinkstock

Thinkstock

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Thinkstock

Šampanjac ili pjenušac polsužite kao aperitiv

Tattinger je non vintage šampanjac, klasičan je, no dobre kvalitete. Compte de Champagne je ekstra klasa i pripada u vintage šampanjce. Prema riječima enologa Špiraneca, u Hrvatskoj se može pronaći onaj iz 2000. godine, a cijena mu je oko tisuću kuna. 'Compte de Champagne je i moj omiljeni šampanjac i on je prava zvijezda među šampanjcima, a smatra se i najfinijim na svijetu,' kaže Špiranec.

Mnogi neće moći tako duboko posegnuti u džep, no ne treba očajavati, jer sasvim solidno rješenje nude pjenušava vina. 'Prilikom odabira pjenušaca preporučio bih Bakarsku Vodicu Grand Cuvee, ali onu s crnom etiketom jer upravo taj pjenušac radi baš kao i šampanjac. Spomenuo bih i Tomac Classic koji se ubraja u 100 najboljih pjenušaca i bez konkurencije je najbolji hrvatski pjenušac te Ladubay Tresor

Pjenušava vina cijenom su znatno pristupačnija, a može ih se kupiti i za manje od 100 kuna. Bakarska Vodica Grand Cuvee košta između osamdeset i stotinu kuna, dok je cijena Tomac Classica nešto viša, oko 130 kuna. Pjenušac Ladubay Tresor potječe iz doline rijeke Loire, a cijena mu je oko 150 kuna.

Osim oko izbora šampanjca ili pjenušca za novogodišnju noć, treba voditi i računa o tome kako ga držati i kako ga poslužiti. Šampanjce i pjenušce nikako nemojte stavljati u zamrzivač jer bi mogli eksplodirati i izazvati pravu katastrofu. Prilikom posluživanja šampanjci i pjenušci trebaju biti rashlađeni, no nikako ledeni ili, još gore, smrznuti, piše Champagnegold.co.uk.

Kada dođe vrijeme za zdravicu i posluživanje šampanjca, stavite ga u posudu s ledom te dolijte vode kako bi se cijela boca ravnomjerno hladila, a preporučuje ga se u posudu staviti 15-30 minuta prije posluživanja. Zgodan trik koji je korisno znati je da u posudu s ledom možete staviti malo soli koja će pomoći pri održavanju temperature. Naravno, ne zaboravite šampanjac poslužiti u prikladnim, visokim čašama.

Bocu šampanjca i pjenušca nemojte mućkati, a čaše nemojte dodatno rashlađivati u hladnjaku niti u njih stavljati led jer će to uništiti mjehuriće. Isto tako valja pripaziti kako pijete šampanjce i pjenušce jer eksiranjem i naglim ispijanjem vrlo lako ćete zaraditi glavobolju zato što će mjehurići velikom brzinom ući u krvotok.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi