ODBROJAVANJE MOŽE POČETI

Koje piće je idealno za novogodišnji parti

31.12.2011 u 17:28

Bionic
Reading

Novogodišnja noć i najiščekivanija zabava u godini nezamisliva je bez zdravice s čašom dobroga šampanjca ili pjenušca. Ipak, da bi zabava bila besprijekorna, treba znati koje glamurozno piće odabrati te kako ga poslužiti. One koji se baš i ne snalaze na ovom području, u posljednji tren spašavaju savjeti stručnjaka

'Ukoliko cijena igra veliku ulogu, ne bi trebalo gledati šampanjce već pjenušce čije su cijene znatno pristupačnije. U Hrvatskoj konačno ima ponuda nekih dobrih i kvalitetnih pjenušaca, koji se naravno razlikuju po cijeni, a može ih se kupiti i za manje od 100 kuna', rekao je za tportal enolog Saša Špiranec.

'Postoji izreka da se šampanjac može piti za doručak, ručak i večeru, no ipak oni su bolji kao aperitiv, dok se uz jela piju crna ili bijela vina, ovisno što se nalazi na meniju. Isto pravilo vrijedi i za pjenušce. Jela uz koje paše piti šampanjac su kavijar i kamenice jer oni baš traže šampanjac', kaže Saša Špiranec.

Šampanjci i pjenušci su zapravo idealan aperitiv koji otvaraju apetit, no uz hranu, prema riječima enologa Špiraneca, mogu se piti talijanski i istarski pjenušci koji nemaju tu oštrinu okusa, a na tržištu se nudi njihov velik dijapazon.

'Treba napomenuti da se svakako prvo bira hrana koja će se nalaziti na stolu, a tek zatim vina jer ne pašu sva vina uz svaku hranu', napominje enolog Špiranec.

Vrhunski šampanjci čija cijena doseže nekoliko tisuća kuna nisu dostupni svima, a kako bi proslava Nove godine ipak bila vesela i na razini, Saša Špiranec preporučuje dobar omjer cijene i kvalitete. 'Za one koji su spremni izdvojiti malo više, dobar izbor je šampanjac Taittinger ili pak skuplji šampanjac ekstra klase Compte de Champagne.'

Šampanjac ili pjenušac polsužite kao aperitiv

Tattinger je non vintage šampanjac, klasičan je, no dobre kvalitete. Compte de Champagne je ekstra klasa i pripada u vintage šampanjce. Prema riječima enologa Špiraneca, u Hrvatskoj se može pronaći onaj iz 2000. godine, a cijena mu je oko tisuću kuna. 'Compte de Champagne je i moj omiljeni šampanjac i on je prava zvijezda među šampanjcima, a smatra se i najfinijim na svijetu,' kaže Špiranec.

Mnogi neće moći tako duboko posegnuti u džep, no ne treba očajavati, jer sasvim solidno rješenje nude pjenušava vina. 'Prilikom odabira pjenušaca preporučio bih Bakarsku Vodicu Grand Cuvee, ali onu s crnom etiketom jer upravo taj pjenušac radi baš kao i šampanjac. Spomenuo bih i Tomac Classic koji se ubraja u 100 najboljih pjenušaca i bez konkurencije je najbolji hrvatski pjenušac te Ladubay Tresor

Pjenušava vina cijenom su znatno pristupačnija, a može ih se kupiti i za manje od 100 kuna. Bakarska Vodica Grand Cuvee košta između osamdeset i stotinu kuna, dok je cijena Tomac Classica nešto viša, oko 130 kuna. Pjenušac Ladubay Tresor potječe iz doline rijeke Loire, a cijena mu je oko 150 kuna.

Osim oko izbora šampanjca ili pjenušca za novogodišnju noć, treba voditi i računa o tome kako ga držati i kako ga poslužiti. Šampanjce i pjenušce nikako nemojte stavljati u zamrzivač jer bi mogli eksplodirati i izazvati pravu katastrofu. Prilikom posluživanja šampanjci i pjenušci trebaju biti rashlađeni, no nikako ledeni ili, još gore, smrznuti, piše Champagnegold.co.uk.

Kada dođe vrijeme za zdravicu i posluživanje šampanjca, stavite ga u posudu s ledom te dolijte vode kako bi se cijela boca ravnomjerno hladila, a preporučuje ga se u posudu staviti 15-30 minuta prije posluživanja. Zgodan trik koji je korisno znati je da u posudu s ledom možete staviti malo soli koja će pomoći pri održavanju temperature. Naravno, ne zaboravite šampanjac poslužiti u prikladnim, visokim čašama.

Bocu šampanjca i pjenušca nemojte mućkati, a čaše nemojte dodatno rashlađivati u hladnjaku niti u njih stavljati led jer će to uništiti mjehuriće. Isto tako valja pripaziti kako pijete šampanjce i pjenušce jer eksiranjem i naglim ispijanjem vrlo lako ćete zaraditi glavobolju zato što će mjehurići velikom brzinom ući u krvotok.