OVO NISTE ZNALI

Koje loše navike su zapravo dobre za vaše zdravlje?

08.11.2012 u 06:18

Bionic
Reading

Tračate? Ne spremate redovito stan? Odgađate obavljanje zadataka? Dobra je vijest da te navike nisu štetne, naprotiv

Neke ljudske navike nisu pristojne, djeluju ružno i društveno su neprihvatljive. No jesu li takve loše navike nužno i štetne? Ako je vjerovati istraživanjima – nisu! Naprotiv,

neke navike koje će sve svrstati u kategoriju loših zapravo mogu biti korisne.

Nervozno vrpoljenje
Vrpoljenje, cupkanje, mrdanje stopalom, natezanje kose i igranje s telefonskim kabelom… Ti mišićni pokreti djeluju zapravo poput vježbanja i na neki način sagorijevaju produkte hormona stresa tijekom napetih vremenima, tvrdi kardiolog Stephen Sinatre. To je pokazalo i nekoliko istraživanja, ali je utvrđeno i da naoko nervozni pokreti pridonose bržem sagorijevanju masti. Zašto? Neprestani pokreti tijela stimuliraju mozak koji potom otpušta hormone koji pak potiču sagorijevanje masnoća. Dakle, takvi pokreti ne izgledaju lijepo, ali nisu potpuno beskorisni.

Tračanje
Trošenje 20 minuta vremena pričajući s pouzdanim prijateljem o vijestima iz života drugih ljudi pomaže oslobađanju organizma od stresa i tjeskobe, i to kod 96 posto ljudi! Samo ta mala količina vremena posvećena tračanju iscjeljuje četiri sata stresa. Otkriveno je i da žene koje šire pozitivne tračeve imaju bolje raspoloženje i manje su podložne depresiji. Svi znamo da tračanje nije ni lijepo ni pristojno, ali nije nužno navika koja će vam narušiti zdravlje, barem ne ono fizičko.

Kolač za doručak

Neke loše navike zapravo su zdravstveno korisne

Za doručak volite pojesti krafnu ili pitu? Samo naprijed! Najnovije istraživanje pokazuje da žene koje uživaju u takvoj vrsti doručka bez opsesivnog brojanja kalorija mogu izgubiti tri puta više kalorija od onih posvećenih zdravim doručcima. Naravno da je važno zdravo doručkovati, ali nije smak svijeta ako se na kraju počastite nekom poslasticom. Dakle, odbacite taj osjećaj krivnje i uživajte u jutarnjem kolačiću.

Odgađanje
S vremena na vrijeme čak 75 posto žena odgađa ispunjavanje svojih obaveza. Jedna od četiri žene to čini gotovo svaki dan. Iako takvo ponašanje može dovesti do kaosa u životu, jedno istraživanje pokazuje da je ipak korisno. Naime, uzimanje predaha od određenih zadataka može rezultirati time da te zadatke kasnije obavite puno uspješnije. Pripazite samo da pauze nisu preduge. Radije uzmite nekoliko manjih stanki nego jednu dugu.

Neurednost
Osjećate krivnju što ne spremate redovito stan? Nemojte! Često čišćenje životnog prostora različitim sredstvima za čišćenje rezultira pretjeranim udisanjem kemijskih para koje nikako nisu zdrave. Dakako, najbolje bi bilo da dom čistite prirodnim sredstvima, ali to čini malo ljudi. Stoga je bolje da stan bude tu i tamo neuredan, nego da se trujete kemijskim isparavanjima.